Forum Discussion

Re: Błąd gry uniemożliwiający uruchomienie jej

@EA_Kalina @danuta720 

Gra się zainstalowała. Po instalcji znów napisane było, że jest wymagana aktualizacja gry. Więc rozpoczęłam aktualizację. Niestety ponownie widnieje informacja "Coś poszło nie tak. Wystąpił nieznzny błąd. Uruchom EA app ponownie i spróbuj jeszcze raz później lub skontaktuj się z działem pomocy." Informuję, że używam modyfikacji.

Co teraz zrobić?

(folder TheSims4 wydaje mi się trochę wybrakowany po tej instalacji gry)

12 Replies

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@kinga311111 

Wyżej napisałam Ci, że ten błąd związany jest z zepsutymi modami, które z powrotem włożyłaś do gry.

Ponadto:

2. Gdy na nowo instalujesz grę, trzeba poczekać  cierpliwie do momentu w którym gra nie zainstaluje wszystkich dodatków.  Czasem trwa to nawet do kilkudziesięciu minut w zależności od przepustowości/szybkości łącz Twojego internetu.

1. Po zakończeniu instalacji/włączeniu gry i jej wszystkich dodatków trzeba do niej wejść, następnie wybrać jakiegoś Sima i umieścić go w jakimś domu. Następnie zapisać grę. Dopiero wtedy instalacja gry skonfiguruje się poprawnie do końca.

2. Folder instalacyjny gry i jej dodatków powinien znajdować się w Programie Files(x86), czyli Pliki Programów (86x).

Prawidłowa ścieżka to: C:\Program Files (x86)\Origin Games\The Sims 4 , a na zdjęciu pokazałaś program Files, w którym znajdują się inne pliki instalacyjne.

3. Folder Mods umieszczamy w folderze rozgrywki The Sims 4 (dopiero po dokończeniu konfiguracji gry) - znajduje się  on w katalogu Dokumenty. Jego ścieżka to: C:\Users\...\Documents\Electronic Arts\The Sims 4 - i można umieścić go dopiero po skonfigurowaniu całej gry, czyli najpierw musisz do niej wejść (patrz wyżej).

4. Nie możesz wkładać z powrotem do gry folderu Mods, po jej aktualizacji, gdyż wszystkie mody na pewno są zepsute, ale także mogą być uszkodzone niektóre obiekty 'CC"(Custom Content), czyli treść niestandardowa.

I musisz poczekać na ich aktualizacje.

Jeszcze raz podaję link do poradnika:  https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

Przeczytaj proszę go uważnie i zastosuj jego wskazówki.

Poczekaj także na aktualizacje modów - to może potrwać trochę dłużej, gdyż moderzy czekają na nową aktualizację gry, ponieważ druga aktualizacja gry w dniu 5.12.23 -(jej numer: 1.103.250) zawiera błąd wpływający na modyfikacje skryptów wyświetlających menu.  Dlatego większość moderów czeka na następną łatkę Ea naprawiająca ten błąd.

.

• Odnosząc się do Twojego podpunktu:

• 1. Po zakończeniu instalacji/włączeniu gry i jej wszystkich dodatków trzeba do niej wejść, następnie wybrać jakiegoś Sima i umieścić go w jakimś domu. Następnie zapisać grę. Dopiero wtedy instalacja gry skonfiguruje się poprawnie do końca.

Moja gra nie chce zakończyć aktualizacji przez co uruchomienie gry jest niemożliwe. W załączniku pokazuje jak to wygląda. Cały czas to samo już prawie od dwóch godzin.

Przeczytałam Twój poradnik i z tego co zrozumiałam to muszę sprawdzić moje modyfikacje czy są aktualne.

Wspomniałaś w poradniku:

• 6. Zanim z powrotem dodasz do gry pliki ze starego folderu Mods, zrób sobie zapasową kopię gry, a następnie
    •          sprawdź, czy na pewno żaden z modów/CC nie spowoduje konfliktów z grą.
    •  
    • W tym celu:
    • a/ z folderu Mods znajdującego się na pulpicie komputera małymi partiami - po parę sztuk - przekładaj mody/CC, a następnie włącz grę i sprawdź, czy nie zakłócają jej działania.
      b/ - czynność tę powtarzaj do momentu, aż nie znajdziesz wszystkich nieaktualnych modów/CC.

Nie mam jak tego sprawdzić, ponieważ moja gra od długiego czasu nie chce ukończyć aktualizacji. Cały czas jest "Przygotowywanie", więc w ogóle nie mogę uruchomić gry.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@kinga311111 

Okej 🙂  W takim razie nie rób aktualizacji gry, tylko najpierw włącz aplikację EA app w tryb offline (trzy kreseczki>lewy róg aplikacji). I wtedy włącz grę>stwórz jakiegoś Sima>zakwateruj o w jakimś domu>zapisz grę według opcji "Zapisz jako" i wyjdź z niej.

Gdy to zrobisz to wtedy włącz tryb online i spróbuj zaktualizować grę.

Poradnik podałam także na przyszłość, żebyś wiedziała, jak sprawdzać CC  - i tylko aktualne obiekty CC możesz z powrotem włożyć do gry.

Natomiast wszystkie mody po każdej aktualizacji gry są zepsute i należy je wyrzucić do kosza. Aktualne mody będziesz mogła pobrać dopiero, gdy ich twórcy je zaktualizują.

I jeszcze przyszło mi do głowy:

Jeżeli masz jakiś program antywirusowy to mógł on zablokować pliki dostępu do gry (może to także zrobić zapora Windows), dlatego może wyskakiwać ten błąd. 

W takiej sytuacji zapoznaj się z tym tematem .

• Uruchomiłam tryb offline. Klikam w niebieską strzałeczkę obok The Sims 4 i aplikacja nie reaguje. Gra nie chce się włączyć. Otworzyłam jako administrator. 

Edit: Udało się uruchomić grę, lecz ponownie widzieje błąd o braku wymaganych plików.

• Przeniosłam folder mods na pulpit, lecz gra dalej się nie włącza. 

Folder usunęłam z Program Files>Electronic Arts>The Sims 4

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@kinga311111 

Folderu Mods nigdy nie umieszcza się w w Programie FIles ☹️  Tam znajdują się pliki instalacyjne gry i nie wolno niczego innego umieszczać!

Ten folder umieszczamy w katalogu Dokumenty>Electronic Arts>The Sims 4 i robimy to dopiero po pierwszym włączeniu gry ale > przed każdą aktualizacją gry trzeba go z niej usunąć (folder Mods), a po aktualizacji gry > nie wolno go z powrotem umieszczać, ponieważ WSZYSTKIE mody są zepsute!.

Umieszczając folder Mods w Programie Files>Electronic Arts>The Sims 4 mogłaś sobie zepsuć grę i doprawdy zastanawiam się, jak Ci teraz pomóc.

Nawet gdy usunęłaś teraz folder mods z tego Programu, to gra zapamiętała go i przypuszczalnie będziesz musiała na nowo ją przeinstalować.

Myślę, że  nie czytasz dokładnie naszych wskazówek i stosujesz je wybiorczo, dlatego zrobił się dodatkowy problem ☹️

Jeżeli nie znasz się za dobrze na modach to lepiej ich nie używać w grze. Gra bez nich jest bardzo ładna i zawiera wiele fajnych opcji i ciekawą rozgrywkę.

Spróbuj teraz jeszcze raz odinstalować grę i na nowo ją zainstalować. W tym celu przeczytaj dokładnie ten temat i zastosuj wszystkie wskazówki od @kreatora   :  https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/the-sims-4-nie-moge-odinstalowac-gry/m-p/10466405

• O nie ☹️ ... A jak bym zainstalowała Simsy na innym komputerze zadziałały by? Czy jak odinstaluję grę to usuną mi się wszystkie dodatki tak, że nie będzie ich już na zawsze czy po prostu się odinstalują...? Mam taką obawę ponieważ gdy próbuję odinstalować grę widnieje informacja (załącznik). Da się coś jeszcze z tym zrobić? ☹️

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@kinga311111 

Taka odpowiedź już padła wyżej. 🙂

Jeżeli odinstalujesz grę to tak - usuną  Ci się także wszystkie dodatki, ale gdy zainstalujesz ja na nowo to wszystkie dodatki (automatycznie) powinny się zainstalować. Może to potrwać  do kilkudziesięciu minut w zależności od szybkości łącza Twojego internetu (ta wiadomość też jest wyżej).

Z Twoich odpowiedzi wnioskuję, że wielu naszych porad  nie zastosowałaś, a wymieniałyśmy je po kolei, natomiast uparłaś się 😉 na mody, dlatego teraz masz problem.

Ale mam nadzieję, że nasze porady pomogą Ci także na przyszłość. 🙂

I mała wskazówka - nieważne na jakim komputerze zainstalujesz na nowo grę , jeżeli nie zastosujesz moich wskazówek związanych z modyfikacjami to także na nowym komputerze będziesz miała ten sam problem i "zabawę" z wyskakującymi błędami zaczniesz od nowa. 😉

• W takim razie zrobiłam to co było u @kreatora i odinstaluję i ponownie zainstaluję Simsy. Grę uruchomię przez EA app jako administrator, jak się włączą Simsy to sprawdzę moje mody. Odezwę się później z updatem 😉

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 years ago

@kinga311111 

Na razie nie sprawdzaj, ani nie dodawaj żadnych modów do gry, bo znowu sobie ją zepsujesz.

Jak zainstalujesz grę to włącz ją > wtedy wejdziesz do gry przez  CAS i tam będziesz musiała wybrać jakiegoś Sima, a następnie umieścić go w jakimś domu. Gdy to już zrobisz, zapisz grę według opcji "Zapisz jako" i wyjdź z niej.

Dopiero wtedy możesz zastosować wskazówki od @kreatora dotyczące przeniesienia folderów Tray i saves ze starej do nowej gry.

Foldery te możesz zamienić z tymi samymi folderami w katalogu Dokumenty> ścieżka dostępu>C:\Users\...\Documents\Electronic Arts\The Sims 4 - ten ostatni folder - The Sims 4 musisz otworzyć i odszukać w nim podfoldery Tray i saves, a następnie zamienić je z folderami ze starej gry - oczywiście tylko wtedy, gdy przedtem grałaś już w Simy i masz zapisy ze starej gry.

Ponownie uruchom grę, jeżeli nie pokaże się żaden błąd do na razie graj bez żadnych modów.

Jeżeli do gry dodasz chociaż jednego moda i będzie on zepsuty, lub/i umieścisz folder Mods w nieodpowiednim miejscu gry to gra znowu się zepsuje i cały proces będziesz musiała zaczynać od nowa.

• @danuta720  @EA_Kalina 

Dziękuję za pomoc <3 Simsy działają!! Wystarczyło odinstalować i ponownie zainstalować EA app co pomogło w usunięciu błędów ukończenia instalacji 🙂 Simsy się ponownie zainstalowały i działąją bardzo dobrze. Po sprawdzeniu modyfikacji okazało się, że wszystkie działały poprawnie, więc nie wiem od czego był ten błąd podczas uruchamiania.

Dziękuję !!

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,295 PostsLatest Activity: 60 minutes ago