Forum Discussion

Re: Pudełkowe gry na PS4 kompatybilne na PS5? (np. "It Takes Two" i "FIFA 21")

Hej @pprivately2,

Dziękuję za to zapytanie i szczegółowe informacje. Postaram Ci się wszystko dokładnie wyjaśnić. Pewne rzeczy mogą być już dla Ciebie wiadome, pomimo to poniżej postaram się zawrzeć kompletną informację, żeby pomóc Ci przybliżyć temat wstecznej kompatybilności i dwóch wersjach gry w jednej (czyli tzw. "dual entitlement").

Sytuacja wygląda inaczej w przypadku gry "FIFA 21" i tytułu "It takes two".

Gra FIFA 21 została wypuszczona przez Electronic Arts w ofercie "Dwie wersje w jednym”. Co oznacza, że kupując produkt na PS4, do momentu premiery gry FIFA 22, będzie można odebrać wersję gry, która dedykowana dla PS5.

Dodatkowe informacje na temat gry FIFA znajdziesz w artykułach:

Gra FIFA 21 na PS5, różni się od tej z PS4, ponieważ w większym stopniu wykorzystuje ona moc obliczeniową nowej wersji konsoli. Przez to można się cieszyć ulepszoną grafiką -  wyższą rozdzielczością i z lepszą częstotliwością odświeżania. Obecne są również inne nowości, które charakterystyczne są dla tej wersji gry. 

Dodatkowo PS5 ma wbudowany tryb wstecznej kompatybilności. Oznacza to, że można na nim grać w większość tytułów, które wyszły na PS4. Czyli teoretycznie na konsoli PS5 można uruchomić wersję gry dla PS4. Dodatkowe informacje na temat wstecznej kompatybilności możesz znaleźć w oficjalnym artykule Playstation - Zgodność z poprzednimi wersjami: Gry na PlayStation 4, w które można grać na PlayStation 5.

Ponieważ nie jestem w stanie zweryfikować informacji o posiadanym przez Ciebie pudełku gry "It takes two" nie mogę być pewny czy jest to wersja, która zawiera edycję gry dla PS5. Jeżeli na pudełku znajduje się taka informacja, to oznacza to, że w pakiecie powinna być dostępna aktualizacja dla PS5.

Mam nadzieję, że w sposób przejrzysty udało mi się wyjaśnić temat kompatybilności tych dwóch tytułów.

W razie dodatkowych pytań serdecznie zapraszam. 😉 

No RepliesBe the first to reply

About EA Play

Bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami i wiadomościami o EA Play!577 PostsLatest Activity: 7 days ago