Forum Discussion
Informacja o kolejce solo
Ciągłą prośbą, którą dostajemy od naszej społeczności, jest wypowiedzenie się na temat kolejki solo. Gracze czują frustrację z dwóch powodów:
- „Niesprawiedliwie jest musieć grać przeciwko wcześniej stworzonemu oddziałowi”.
- „Jako osoba grająca solo nie lubię sojuszników, których dobiera mi gra”.
Typowym rozwiązaniem proponowanym w tym wypadku jest stworzenie kolejek, gdzie osoby grające solo będą w oddziałach przeciwko innym oddziałom dobieranym z grających solo, a stworzone wcześniej oddziały będą walczyć tylko przeciwko innym stworzonym wcześniej oddziałom.
Jest to dobra sugestia, ale tylko w świecie, w którym jest dość grających solo i takich we wcześniej stworzonych oddziałach, aby matchmaking był na podobnym poziomie, co teraz.
Surowe obliczenia pokazują, że zmniejszenie populacji o 50% w wyniku rozdzielenia graczy solo i tych, którzy zbierają się wcześniej (zakładając rozkład 50/50 między tymi grupami), podwoiłoby czasy oczekiwania i rozstrzał poziomu umiejętności dla każdej z tych grup. Duety są tego najlepszym przykładem. Omówimy to poniżej.
W skrócie: nie planujemy aktualnie rozdzielać graczy solo i tych zebranych wcześniej do osobnych matchmakingów i gier, gdyż najpewniej drastycznie wydłużyłoby to czasy oczekiwania i powiększyło rozstrzał poziomu umiejętności.
Jeśli chodzi o osoby dobierane do oddziału, systemy matchmakingu próbują dobrać graczy na podobnym poziomie umiejętności do was. Zauważyliśmy, że nie wszyscy gracze na pewnym poziomie umiejętności grają w ten sam sposób albo grają, mając zupełnie różne cele. Przykładowo: niektórzy gracze na podobnym poziomie umiejętności mogą grać bardziej agresywnie, a inni trzymać się z dala od walki.
Ponieważ są to osobiste preferencje co do rozgrywki, każda definicja, którą spróbujemy stworzyć, by usprawnić matchmaking, będzie NASZA, wobec czego może nie pasować do wielu graczy.
Nie jest to łatwy problem do rozwiązania, ale mamy ludzi, którzy nad tym pracują. Zachęcamy was do zastanowienia się, co sprawia, że sojusznik jest idealny. Zawsze śledzimy opinie graczy i nie możemy się doczekać, aż przeczytamy, co społeczność ma do powiedzenia na ten temat.
Tymczasem zachęcamy grających solo do korzystania z opcji „Ponownie dołącz do kolejki oddziałem” i jak najdłuższą grę z tym świetnym oddziałem, który poznaliście.