Dzięki za odpowiedź i sprawdzenie tych kroków @kamikamyczekpl.
Przyjrzałem się plikowi DxDiag, poniżej znajdziesz moje sugestie, odnośnie rozwiązania problemu.
Na podstawie specyfikacji Twojego laptopa widzę, że model zintegrowanej karty graficznej to - Intel Iris® Xe Graphics. Wygląda na to, że są dostępne nowsze sterowniki niż te aktualnie zainstalowane na komputerze. Najnowsze sterowniki pobierzesz stąd.
Dodatkowo wygląda również na to, że dla dedykowanej karty graficznej (RTX 3050 Ti Laptop GPU) również dostępne są sterowniki nowsze niż te aktualnie zainstalowane. Pobierzesz je stąd. W przypadku sterowników do RTX-a, wykonaj czystą instalację, odpowiednią opcję znajdziesz w zaawansowanych opcjach instalacji sterownika. Podczas instalacji zaznacz również sterowniki odpowiedzialne za dźwięk.
W pliku DxDiag, znalazłem poniższe błędy:
Podpis problemu:
P1: SECOCL64.exe
P2: 2.0.11.35
P3: 650400f8
P4: SECOCL64.exe
Zdaje się, że plik ten powiązany jest z Sound Research SECOMN Service, oprogramowaniem odpowiedzialnym za ulepszanie dźwięku na komputerze. Jeśli nie korzystasz z tego dodatku sugerowałbym abyś tę aplikację usunął. W przeciwnym przypadku napraw ją za pomocą aplikacji HP, lub wyłącz na czas uruchamiania gry. Ponadto niektóre laptopy wyposażane są również w natywne aplikacje do overclockingu oraz kontrolowania przepustowości łącza (OMEN Gaming). Jeśli takie oprogramowanie jest zainstalowane na Twoim komputerze wyłącz je na czas uruchomienia gry.