Forum Discussion
Nie będę się rozpisywał na temat błędów i wydajności nie jest, to najnowsza wersja bety jak zapewnia studio DICE. Niektóre błędy zapewne będą pojawiać się w finalnym wydaniu gry. W moim odczuciu grało się naprawdę dobrze, pomijając fakt dużych spadków klatek, gra przypadła mi do gustu a TTK jak dla mnie jest idealne. Niżej napisze, co bym dodał do finalnej wersji gry.
- Brak możliwość odrzucania wrogie granatu. Liczę że zostanie dodana taka opcja.
- Jako że lubię używać leżenia w grach, a w przypadku BFV było bardzo dopracowane i na wysokim poziomie, mam nadzieje, że BF2042 będzie podobnie.
- Mapa jest duża i przydałaby się większa ilość pojazdów w terenie i na punktach.
- Brak tablicy wyników wszystkich graczy na serwerze.
-Przypisywanie klawiszy dla pojazdów podzieliłbym na Pilota Śmigłowca i Pilota Odrzutowca, aktualnie są złączone razem co, uniemożliwia skonfigurowanie przycisków pod styl gry obu pojazdów.
-Wartości pola widzenia w ustawieniach są dziwne i mam nadzieje, że zostaną zmienione/naprawione.
Jeśli twórcy potrzebują jeszcze jednego lub dwóch miesięcy, jak dla mnie mogą przełożyć premierę. Grę oceniam, na mocne 9 nie uwzględniając błędów a tylko rozgrywkę i jak się bawiłem.
- OFFik5 years agoNew Vanguard
Pomijając kwestie bugów itp. to pare słów dodam od siebie. Mam nadzieję, że serio ktoś to jednak czyta później 🙂 Na Angielskojęzycznej części też coś chyba dodam na wszelki wypadek.
1) Nie rozumiem rezygnacji ze sprawdzonych mechanik z BF5.
Bieganie podczas czołgania, odrzucanie granatów, odskok na plecy, feeling pojazdów (ciężkie, dobrze opancerzone maszyny.. w nowym BFie czuję jakbym jeździł jakimś niedopracowanym pojazdem w grze, w której wrzucono pojazdy na ostatnią chwilę i nie dopracowano mechaniki całej).
No i gdzie budowa umocnień?! Przecież to był jeden z hitów w BF5! Jak można było z tego zrezygnować?2) Regres jeśli chodzi o niszczenie budynków, to bardziej wygląda jakby gra bazowała na BF3.. cofka o X lat wstecz jednak, tak samo np z niszczeniem drzew z tego co zauważylem.
3) Podział na specjalistów (trochę podpunkt 1).
Tego to już kompletnie nie rozumiem :D Pewnie chodzi o hajs żeby nowych specjalistów wciskać graczom za pieniądze? W każdym razie regres totalny dla mnie. Gra zamienia się w bieganinę klonów, ogranicza wolność graczy jeśli chodzi o wybór i customizację. Nie można było po prostu wrzucić tych gadżetów dodatkowo do wyboru w menu oporządzenia? W BF5 grając assaultem mogłem zniszczyć czołg w pojedynkę mając odpowiednie gadżety i to bez uzupełniania ammo. A tutaj mogę o tym zapomnieć. Ja nie chcę biegać jako Boris tylko jako OFFik, nie interesuje mnie historia i otoczka cała dorabiana do jakiejś postaci w grze. to Multi a nie single player..
4) Amunicja i apteczki. Pomijając to, że nie ma jak doprosić się o nie (brak czatu, brak menu rozkazów) to gracze ich praktycznie nie używają. Od środy do soboty tylko 2 razy uzupełniłem rakiety :D Tak to musiałem zbierać amunicję po wrogach. Poza tym te 3-4 magazynki na start to jakiś żart! Czy DICE wie ile amunicji zabiera ze sobą żołnierz na sam patrol?? Biorąc pod uwagę to, że czasem trzeba wystrzelić około połowy magazynka (albo 1/3) żeby kogoś ubić to te 3-4 magazynki to jakaś kpina. Pojazdom dajecie nielimitowane ammo a "p... biedna piechota" ma się bujać z 3 magazynkami i chyba 3 rakietami. Super, pozdrawiam DICE! Jeszcze jakby były te skrzynie z amunicją na punktach..
5) Tutaj wrzucam link do jednego forum gdzie pokazują czego brakuje względem BF5. O ile parę rzeczy mogą dodać (damage info, medycy w poblizu) to na resztę jakoś nie liczę :/ a szkoda, że z tego zrezygnowano.
https://www.reddit.com/r/battlefield2042/comments/q4lamb/features_from_older_bf_games_that_were_removed/?utm_medium=android_app&utm_source=share
Mam nadzieję, że link nie łamie zasad. Niestety nie da się przenieść samego filmu, w razie czego proszę o usunięcie samego linku jeśli okaże się problemem.6) Liczba pojazdów. Duża mapa, 64 vs 64 i tylko dwa pojazd opancerzone do wyboru (pelotka i czołg). Serio? XD To na BF5 czasem po jednej stronie były i 3-4 czołgi (Iwo Jima, Wyspa Wake, Pacyfik). Podobało mi się to, że przy przejęciu punktu można było dostać jeden pojazd więcej. To robiło różnicę i zachęcało nawet do utrzymywania lub zdobywania poszczególnych punktów.
7) Rezygnacja z punktów drużynowych i wzywania wsparcia. Też to było świetne w BF5, a nagle tutaj DICE się z tego wycofało. Czemu? Za dużo słabych graczy narzekało? Wystarczyło to dostosować pod 128 osób, a nie.. jeszcze jakby chociaż rola dowódcy tutaj była. Słabo to wyszło.
Na ten moment to tyle, ale pewnie coś dodam jak sobie przypomnę :P- OFFik5 years agoNew Vanguard8) Jeszcze brak tablicy wyników i zarządzanie składem (do tego 4 osobowe składy to jednak za mało od czasów BF1/BF5, skoro teraz serwery mieszczą 128 osób to składy powinny zostać zwiększone - tak wskazywałaby logika jakaś tam, przynajmniej moja :D). Słyszałem, że tablica raczej się pojawi, ale to info od innych graczy czy bardziej z ich dyskusji. No bo nikt nie widzi powodu dla którego DICE miałoby z tego rezygnować. Mimo wszystko dobrze byłoby wiedzieć, że coś takiego się pojawi. To pomagało zgłaszać oszustów, ale też gramy czasem po to by rywalizować, więc taka tablica to jednak norma w grach.
- EvilBart-PL5 years agoSeasoned Novice@Chytrooki rozumiem, że wszystko co było pozytywne w starszych BF i od czego odeszli również Ci odpowiada? Nie dostrzegasz że ta gra tylko z nazwy jest
Battlefield-em?- Chytrooki5 years agoHero+Niestety nie potrafię odpowiedzieć Ci na to pytanie. Gra jeszcze nie miała premiery więc nie, określę czy jest, z nazwy Battlefield-em. Wiem, że niektórzy gracze Battlefield-a zatrzymali się w czasie i żyją nostalgią z marzeniami o BF4 jaka to była wspaniała odsłona serii. Faktycznie BF4 i BF3 to były wybitne gry, ale nie zamierzam odgrzewać starego kotleta i grać w kółko w to samo. Zdaje sobie sprawę, że istnieją gracze, którym to nie przeszkadza, grają w starą grę, ja wolę grać w coś nowego. Dla mnie każdy z Battlefield-ów jest unikalny i w każdego grało mi się dobrze.
- 5 years ago
Brak punktów drużynowych to świetna sprawa! Nie rozumiem poprzednich wypowiedzi. Wcześniej było tak, że kupować za punkty mógł tylko dowódca - w bf42 każdy może przywołać pojazd i dla mnie to jest super. Nie chciałbym, żeby 1 gracz z 4 miał możliwość przyzywania pojazdów, a pozostali nie - jakaś równowaga musi być, więc w mojej opinii dali dobre rozwiązanie.
A nowi specjaliści to * sprawa. W poprzednich edycjach właśnie tego mi brakowało, a nie podział na sztywne klasy. Teraz można grać wsparciem z pistoletem maszynowym, albo szturmowcem z snajperką. Jest możliwość grania dowolnym specjalistą, który ma własne unikalne umiejętności, a dodatkowo można ich wyposażyć w dowolnie wybrany zestaw broni.
Dla mnie bf42 to coś nowego, ale zgodzę się z jednym - brakuje mi sprawdzonych rozwiązań z poprzedniej serii np. umocnień, leżenie na plecach, wychylanie z za rogu, większej destrukcji otoczenia, animacji np. odrzutu od wybuchów, strzelanie w granaty w powietrzu i ich wybuch, stacje zaopatrzenia.
About Battlefield 2042
Recent Discussions
- 3 days ago
- 12 days ago
- 2 months ago
- 2 months ago