Forum Discussion

Vollfy's avatar
4 years ago

Problem z procesorem BF2042

Witam. Mam problem z procesorem podczas gry w BF2042. Mianowicie gdy tylko uruchomi się gra taktowanie procesora spada do 2.6GHz, z średnio 3.5 (procesor i7 9750h 2.6Ghz w turbo 4.5). Czy miał ktoś może podobny problem, lub czy ktoś zna jakieś rozwiązanie. 

5 Replies

• @Vollfy Masz aktualne sterowniki Windows, Chipsetu i Bios? Spróbuj pobrać CCleaner i wykorzystaj darmowy trial, wtedy zaktualizuje szkoły wszystkie sterowniki do twojej specyfikacji sprzętowej.
  • Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    4 years ago

@Vollfy  Witaj 🙂

Na początek sprawdziłbym chłodzenie Twojego CPU, czy jest dobrze wyczyszczony (Radiator + wentylator) i na tyle wydajne żeby schładzał procesor i czy w ogóle ten układ jest przystosowany do schładzania tych rodzai CPU.

W nowoczesnych Intelach jak i w AMD jest coś w rodzaju zabezpieczenia termicznego, jeżeli CPU się przegrzewa po włączeniu jakiejkolwiek gry zasobożernej, a układ chłodzenia nie daje rady go wystarczająco schładzać do odpowiedniej temperatury to układ Processor Thermal Control (PTC) lub Internal Thermal Control (ITC) musi obniżyć automatycznie taktowanie CPU w celu jego schłodzenia, żeby się nie uszkodził lub co najgorsze nie spalił rdzeń.

Nie wiem czy próbowałeś go podkręcać (Overclocking) jeżeli tak, to ustaw to do domyślnych wartości.

• @Narayen Witam.

Problem ten występuje tylko w BF2042, taki Warzone jest równie wymagający a wykorzystuje cały procesor. 
    Zapomniałem dodać na początku że posiadam laptopa 

Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/256+1TB GTX1660Ti (nie robiłem żadnego OC ani nic w tym stylu). Sprawdzałem benchmarki na YT podobnych konfiguracji i tam wszystko działało w porządku.

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    4 years ago

@Vollfy 

Tym bardziej, jak to jest komputer przenośny, czytałem co nie co na jego temat, wadę z tego co czytałem ma jedną, bardzo się grzeje przy niektórych nowszych grach w tym może być BF2042 i zadziałały zabezpieczenia termiczne żeby nie zjarać rdzenia, a ta gra ma znacznie większe wymagania w stosunku do Warzone. Może spróbuj dokupić podstawkę chłodzącą do niego.

Ciekawostką jest to, że gra BF2042 jak i podobne gry z wymaganiami mają nawet z niektórymi mocniejszymi stacjonarkami zjazd w niektórych momentach, chociaż dają radę takie gry uciągnąć bardzo dobrze - momentami się zacinają.

Tutaj raczej gra nie zawiniła, tylko do tej gry trzeba mieć naprawdę bardzo dobry komputer stacjonarny.

Featured Places

Node avatar for Battlefield 2042

Battlefield 2042

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze Battlefield 2042 na forach społeczności.Latest Activity: 12 days ago
647 Posts