Forum Discussion

KotexPL's avatar
4 years ago
Solved

Restart komputera - tylko na mapie Kosmodrom

Cześć!

Podczas gry na mapie Kosmodrom (tylko na tej, na innych nie mam dosłownie żadnych problemów) w losowym momencie resetuje mi się cały komputer. Monitoruję temperatury, mam ograniczone klatki do 60 przez V-Sync, mimo to komputer zachowuje się jakby wyłączał się prze jakiś problem techniczny. Nie widzę nic w folderze crashdump w dokumentach. Komputer po prostu się restartuje. Problem występował również w becie. 

Specfikacja:

GPU 5700 XT Mech OC MSI

CPU Ryzen 7 3700x

16 GB Ram 3600

Zasilacz Silentium PC Gold 750w

Gra jest na dysku SSD M2

• @KotexPL 

Te zapętlenie dźwięku, to tak wygląda jakby coś nagle przeciążyło system ponad normę i doszło w końcu do restartu.

Poszperałem tu i ówdzie na temat gry, ale nikt nie zgłaszał takiego błędu jak Twój na mapie Kosmodrom, dziwny przypadek.

Ale jeszcze dokładnie przeanalizowałem DxDiag i jest kilka krytycznych błędów w Twoim systemie, w tym usługa dwm.exe odpowiedzialna za renderowanie efektów w systemie, miejmy nadzieję że naprawa systemu coś pomoże, warto to spróbować.

Programy antywirusowe też np. taki avast lub podobny, robi ostatnio bałagan i blokuje pliki, spróbować wyłączyć tego antywirusa na próbę (ten wbudowany w Microsoft jest ok i nie trzeba go wyłączać) i naprawić grę lub przeinstalować od nowa.

Naprawa systemu - Otwórz wiersz poleceń z uprawnieniami administratora (wystarczy kliknąć PPM na przycisk start i wybrać Wiersz Poleceń (administrator)) i wpisz:

Dism /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Po zakończeniu pracy narzędzia Dism trzeba wpisać kolejne:

sfc /scannow

Narzędzie Sfc podejmie próbę naprawy systemu i po skończeniu uruchom system ponownie.

8 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 years ago

Hej @KotexPL 

Dzięki za Twoje zgłoszenie i opis problemu. Samoczynne wyłączanie się komputera może być faktyczne powiązane z jakąś fizyczną usterką komputera. Czy w ostatnim czasie wprowadzałeś jakieś zmiany w podzespołach komputera? Czy którykolwiek komponent komputera może mieć poluzowany, lub uszkodzony kabel? Upewnij się, że wszystkie kable są prawidłowo wpięte. Jeśli nie czujesz się na siłach, lub komputer jest jeszcze objęty gwarancją - skonsultuj to ze sklepem w którym go kupiłeś.

Przeglądając angielskie forum, natknął się na wątek, gdzie podobny problem związany był z zasilaczem komputera, dlatego zwróć proszę na niego szczególną uwagę podczas "inspekcji" 😉. 

Sprawdź również, czy znajdziesz jakieś błędy w "historii niezawodności" (wpisz "Wyświetl historię niezawodności" po kliknięciu Start i powinna pojawić się odpowiednia opcja), związane z grą, Origin, EA Desktop. 

Prześlij nam również plik DxDiag, możliwe, że tam znajdziemy jakieś wskazówki. 

• @EA_Kuba Cześć, dzięki za szybką odpowiedź!

Sam również czytałem o tym, że to zasilacz może powodować problem - dlatego w okresie między betą a premiera zmieniłem zasilacz z klasy Bronze na Gold, i na większy woltaż (konkretnie z 550w Deus G1 Bronze Silentium PC na 750w Silentium PC Gold). Problem występował tak samo jak teraz występuje, czyli to nie zasilacz. Komputer sprawdziłem, docisnąłem kable i problem występuje dalej. Próbowałem również gry w trybie pełny ekran bez okien - to również nie przyniosło poprawy. 

W historii niezawodności udało mi się znaleźć momenty kiedy komputer się wyłączał, i w tym samym momencie jest również błąd aplikacji EA. Wrzucam screeny w załącznik. 

W załącznik wrzucam również DX Diag. 

Temperatury i wykorzystanie podzespołów zarejestrowane na Kosmodromie: 

GPU - 83%, 67 C

CPU 41%, 70 C

RAM 12.8 GB na 16 GB

Pozdrawiam

Kotex

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    4 years ago

@KotexPL  Witaj 🙂

Miałem wcześniej podobny problem do Twojego, przy usterce karty graficznej lub złego chłodzenia - przegrzania wystarczy skok temp. na parę sekund i system zgłasza błąd - również widzę w raporcie błąd kernela i restartuje komputer w nieoczekiwanym momencie. Czujnik w karcie nie podaje w 100% prawidłowej temp., albo program monitorujący wprowadza nieprawidłowe wartości.

Jeżeli używasz jakichś programów - wspomagaczy typu overclocking lub próbowałeś podkręcać sprzęt to usuń z systemu lub przywróć nominalne wartości

Podejrzewam problem właśnie z kartą graficzną - weź ją wyjmij, sprawdź jego chłodzenie czy jest na nim syf i porządnie oczyść łopatki wiatraka, i wyczyść dokładnie z kurzu radiator miedzy żeberkami pod wentylatorem ew. jeżeli możesz, to byś musiał na nowo pastę termiczną nałożyć na rdzeń GPU, zmontować ją z powrotem - dokładnie osadzić i docisnąć w porcie.

Jeszcze bym podejrzewał, ale to już grubsza sprawa, karta nie dostaje prawidłowego zasilania, w momencie jak więcej mocy potrzebuje przy grze, tu akurat twierdzisz że na Kosmodrom - widocznie tutaj karta potrzebuje więcej mocy - albo jest skok napięcia albo niewystarczająca, następuje błędne działanie karty graficznej w tym błąd kernela systemowego jak przy przegrzaniu i samoczynny restart komputera.

• @Narayen Cześć!

Karta została wyczyszczona, wydmuchana z kurzu, wyczyściłem alkoholem izopropylowym starą pastę i nałożyłem Kryonauta (przy okazji to samo zrobiłem z chłodzeniem CPU). Gra uruchomiła się, wszystko jest super - chwila szukania Kosmodromu, wchodzę na mapę - gram 3 minuty, 65 stopni GPU (czyli zdecydowanie lepiej niż było) i znowu to samo. Zauważyłem, że zawiesza się na chwilę w pętli dźwięk (np wybuch) po czym komputer znowu się zresetował. Obawiam się, że wina leży po stronie BF'a w jakiś sposób -GPU naprawdę solidnie znosi obciążenia, powołując się choćby na Ground Forces w War Thunder które jest stricte właśnie grą obciążającą grafikę nieraz pracuje na 99% przez ponad godzinę, i nigdy coś podobnego mi się nie zdarzyło. Battlefield jest jedyną grą która ten efekt powoduje, a co lepsze - Kosmodrom jedyną mapą na której się zdarza. 

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    4 years ago

@KotexPL 

Te zapętlenie dźwięku, to tak wygląda jakby coś nagle przeciążyło system ponad normę i doszło w końcu do restartu.

Poszperałem tu i ówdzie na temat gry, ale nikt nie zgłaszał takiego błędu jak Twój na mapie Kosmodrom, dziwny przypadek.

Ale jeszcze dokładnie przeanalizowałem DxDiag i jest kilka krytycznych błędów w Twoim systemie, w tym usługa dwm.exe odpowiedzialna za renderowanie efektów w systemie, miejmy nadzieję że naprawa systemu coś pomoże, warto to spróbować.

Programy antywirusowe też np. taki avast lub podobny, robi ostatnio bałagan i blokuje pliki, spróbować wyłączyć tego antywirusa na próbę (ten wbudowany w Microsoft jest ok i nie trzeba go wyłączać) i naprawić grę lub przeinstalować od nowa.

Naprawa systemu - Otwórz wiersz poleceń z uprawnieniami administratora (wystarczy kliknąć PPM na przycisk start i wybrać Wiersz Poleceń (administrator)) i wpisz:

Dism /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Po zakończeniu pracy narzędzia Dism trzeba wpisać kolejne:

sfc /scannow

Narzędzie Sfc podejmie próbę naprawy systemu i po skończeniu uruchom system ponownie.

• @Narayen 

Naprawiłem system, ale co ciekawe DISM się zawiesił na 23.4%, poczytałem trochę i odpaliłem sam SFC - ten faktycznie znalazł jakiś krytyczny błąd po czym go naprawił (drugi i trzeci skan nie wykazał żadnych błędów). 

Właśnie jestem po trzech rozgrywkach na Kosmodromie, łącznie ponad godzina gry - raz, podczas drugiej rozgrywki (de facto najdłuższej) zdarzyło się, że dźwięk na chwilę się zloopował tak jakby system się przeciążył - ale gra się nie wysypała, po pół sekundy to ustało. Szczerze nie wiem, dlaczego tak się dzieje, dlaczego tylko na tej mapie - ale mogę grać, i nie wywaliło mnie. Wygląda na to, że problem jest rozwiązany, w razie czego gdyby wrócił to będę pisał znów. 

Dziękuję! 

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    4 years ago

@KotexPL 

Dzięki za informację i super, że wróciło do normy z grą i komputer jest już w miarę stabilny, cieszę się 🙂 . Jakby coś się działo z grą lub by się dalej powtórzyła sytuacja, to śmiało pisz.

Featured Places

Node avatar for Battlefield 2042

Battlefield 2042

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze Battlefield 2042 na forach społeczności.Latest Activity: 4 years ago
647 Posts