Ciągłe crashe gry. - problem po stronie gry. (fsr 2 crash)
Witam,
od kilku dni, doświadczam nieustannych crashy spowodowanych błędem samej gry. (wraz ze sterownikiem karty graficznej) Problem występuje regularnie i uniemożliwia normalną rozgrywkę. (średnio co 2-3 rozgrywki)
Na podstawie przeprowadzonych przeze mnie testów oraz prób rozwiązania problemu wnioskuję, że jego źródło nie leży po stronie mojego sprzętu ani konfiguracji systemu. Przetestowałem wszystkie powszechnie dostępne w internecie rozwiązania, w tym m.in.:
- wyłączenie ReBAR / Smart Access Memory,
- wyłączenie profili EXPO w BIOS-ie,
- przywrócenie karty graficznej do ustawień fabrycznych,
- undervolting karty graficznej oraz procesora.
I tym podobne rozwiązania tego problemu. Pragnę dodać iż w żadnej innej grze tego typu problemy w ogóle nie występują.
Żadne z powyższych działań nie przyniosło jakiejkolwiek poprawy – crashe nadal występują.
W załączniku przesyłam: crash dump, raport DxDiag oraz zrzut ekranu komunikatu błędu pojawiającego się przy awarii gry.
Dodatkowo, z dostępnych forów i dyskusji na forum EA jasno wynika, że identyczny problem dotyka bardzo dużą liczbę graczy na różnych konfiguracjach sprzętowych. Wskazuje to jednoznacznie na błąd po stronie gry, a nie indywidualnych ustawień użytkowników.
W związku z powyższym proszę o jasną informację, kiedy EA / DICE zamierza realnie zająć się tym problemem i dostarczyć poprawkę. W obecnym stanie produkt jest niestabilny i sprawia wrażenie niedopracowanego. Jeśli to wina deweloperów i sterowników AMD, to przepraszam za pretensjonalny ton.
Pozdrawiam.
Specyfikacja komputera:
CPU: Ryzen 7 7700
GPU: AMD RX 9060XT
RAM: 32GB GOODRAM CL30 6000MHZ
Zasilacz: 750W Corsair (gold plus standard)
Update:
Zreinstalowałem, grę od początku jako całość (kampania + multiplayer) oraz wyłączyłem wszystkie rzeczy związane z FSR i FSR frame gen, w grze - gra, działa i to nawet dobrze.
Ponadto wykonałem jeden z kroków proponowanych w innej dyskusji, czyli wyłączenie trybu gry w ustawieniach Windowsa. Gra jak mówiłem, działa jak na razie, więc wątek do oznaczenia jako rozwiązany. Z prawdopodobnym rozwiązaniem tj. wyłączenia trybu gry w ustawieniach systemu. Trochę to dziwne, ale Microsoft i AMD mają ostatnio wybitną passę do wkurzania graczy aktualizacjami systemu/ sterowników.