Forum Discussion

AreX643's avatar
AreX643
New Novice
1 month ago

Mikro stuttering w BF6

Platforma: PC (Steam) 
CPU: Ryzen 5 9600X 
GPU: RX 6600 XT 8GB 
RAM: 32 GB DDR5 6000mhz 
Dysk: SSD Sata 
Rozdzielczość: 1920×1080 
Preset graficzny: LOW 

Opis problemu: 

W Battlefield 6 występują powtarzalne mikro-przycięcia (stuttery) i bardzo niskie 0.1% low (~8 FPS) w sytuacjach online, mimo wysokiej średniej FPS (~100). 
Najczęściej stuttery pojawiają się przy konkretnych akcjach wejścia, m.in. przy wciskaniu klawiszy: R (reload) lub C (crouch / slide) 

Wyniki testów diagnostycznych: 

BF6 – tryb online Steam  
AVG FPS: ~103 
1% low: 57 
0.1% low: 8 FPS 
Stutter powtarzalny przy R / C 

BF6 – tryb offline Steam  
0.1% low poprawia się do ~42 FPS (cały mecz 21 minut) 
Gameplay wyraźnie płynniejszy, stutter przy R / C nadal występuje 
Wskazuje to, że problem jest niezależny od sprzętu 

BF2042 – test porównawczy w trybie online Steam  
0.1% low w zakresie 90–165 FPS (blokada max FPS = 165) 
Gameplay komfortowy, brak wpływu na płynność 
Stutter pojawia się przy specyficznym ruchu myszy (lewo → prawo → powrót), identyczny charakter jak w BF6 
Potwierdza, że problem jest związany z input-driven stutter 

CS2 – test kontrolny w trybie online Steam  
Max FPS = 200 
0.1% low stabilne ~90 FPS 
Brak stutterów przy identycznym ruchu myszy 
Potwierdza, że sprzęt, sterowniki i system działają poprawnie 

Wnioski: 

Problem nie wynika z wydajności sprzętu ani ustawień systemowych. 
Mikro-stuttery są deterministyczne i powtarzalne przy konkretnych akcjach inputu. 
Wygląda na błąd silnika Frostbite / obsługi eventów wejścia. 
Online w BF6 dodatkowo nasila problem, włączając asset streaming i synchronizację sieciową, co skutkuje dramatycznym spadkiem 0.1% low (~8 FPS). 

Czy ktoś się jeszcze z tym boryka? Wiadomo coś o nadchodzącym rozwiązaniu? Na ten moment jestem pewien na 99% że problem nie dotyczy mojego sprzętu, ale wolałbym być pewien na 100% i po prostu cieszyć się grą bez żadnego stuttering'u 

5 Replies

• Update: po wyłączeniu MSI Afterburner przycisk "r" nie powoduje już zacięć, ale co ciekawe "c" wciąż. Odkryłem że "5" również. Grając na steam offline

• 8gb vramu to dość mało, silnik frostbite lubi zapychać vram. Jak sie skończy wtedy swapuje wiec stutery mogą być. Tez mam podobny problem ze występuję desync myszy po nacisnieciu klawisza pewnego. W moim przypadku mam czasami przeskok kamery gdy ruszam myszka prawo/lewo podczas zmiany broni (klawisze 2 oraz 3). Gdy ruszałem kamerą strzałkami to nie występowalo. Co do afterburbera i RTSS to od razu mowie ci ze to nie od tego bo próbowałem wyłączać nvidia overlay oraz afterburner. Próbowałem raw mouse input to tez nie dzialalo. Błąd wystepowalo zazwyczaj w konkretnej sesji gry i jak juz raz sie pojawil to potem sie trzymał. Polecam mojego posta bo zrobilem o tym. Nie jest to wina hardwaru. Imo to cos skopane po aktuzalizacji w silniku gry bo błąd potrafia pojawic sie losowo w zaleznosci czy pierw wejde na strzelnice a potem dopiero mecz online czy odwrotnie. 

• Co do twoich klawiszy triggerujących problem(C oraz R) i faktu ze po wyłączeniu Afterburnera jedno się poprawiło a drugie nie to raczej też przypadek w przypadku takiego błędu jak ten "per sesja". Ostatnio jak grałem to tez mi przestał bugować klawisz 2 ale 3 nadal sprawiał efekt "przeskoku kamery". Jesli masz włączony fps limiter z RTSS to warto wyłączyc i włączyc ten wbudowany w gre bo zmniejsza laga. 

Podrzucę ci swoją specyfikacje jakbyś chciał porównać:

i5-13600kf/rtx 3060 ti 8gb TUF/ 32 gb ddr4 3200mhz xmp/1tb SSD m2

1920x1080 preset graficzny high

• Rozumiem o co chodzi, nie mniej jednak wcześniej nic takiego nie występowało. To co mówisz faktycznie chyba doświadczam, bo dziś np. klawisze triggerujące efekt to między innymi "3". W każdym razie mam nadzieję że w którymś updacie zostanie to poprawione, bo wydaje mi się że powinno 🤷‍♂️

• Ten bug to jest coś wiecej niż sie wydaje. Ostatnio jak grałem to mi zbugowalo przyciski A oraz S przez co nie dało się zupełnie grać bo przy chodzeniu na boki podczas celowania mi kamera skakała. Zatem nadal pozostaje do znalezienia przyczyna, która determinuje jaki klawisz konkretnie jest zbugowany.

ps. sry że nie odpisywałem ale dostałem bana na tydzien🥀🥀