Forum Discussion

D3usXm4china's avatar
D3usXm4china
Seasoned Novice
25 days ago
Solved

Mouse Stuttering

Po ostatniej aktualizacji występuje stutter kamery kiedy korzystam z myszy. FPS nie ulega zmianie mimo to stutter występuje. Zauważułem też większe zużycie procesora niż przed aktualizacją. Stutter wygląda jak na tym filmie. 

https://www.facebook.com/groups/PolskaBattlefield/posts/2897314630472743

• EA_Kuba​ mała aktualizacja. Wczesniej problem nagle zniknąl sam. Wrócił jednak we wtorek przy okazji nowych wyzwan zimowej ofensywy. Okazuje się, że po całkowitym wyłączeniu MSI afterburner i Riva Tuner problem przycięć kamery znika. 

7 Replies

• D3usXm4china's avatar
    D3usXm4china
    Seasoned Novice
    24 days ago

EA_Kuba​ Hej, niestety video nie jest moje i żaden dowloader nie jest w stanie go pobrać przez ustawienia prywatności. W każdym razie problem ten ma każdy z moich znajomych na PC. Na mniejszą lub większą skalę. Kiedy podłączę kontroler do PC to na nim przycinek nie ma, dopiero po powrocie na myszkę znów się pojawiają. Zresztą wystarczy poczytac komentarze w wątku, który zamieściłem wyżej żeby zobaczyć, że to nie są pojedyncze przypadki. Załączam DXdiag do tej wiadomości. 

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    23 days ago

Jaki masz Polling Rate ustawiony w myszce i klawiaturze? Pierwszy pomysł i poszlaka to jeśli pad działa normalnie a jego odpytywanie to 125-250hz to spróbuj ustawić w myszce wartość 1k lub 500hz. 1k Hz nie powinno powodować problemów. Aczkolwiek możliwe że to wina starych sterowników do myszki albo nie masz zaktualizowanego Chipsetu dla AMD(Sprawdziłem w DXdiag) ostatnio wyszedł nowy który może poprawić wydajność. Warunek jest taki że musisz zaktualizować Windows do najnowszej wersji a później zaktualizować Chipset od płyty głównej. 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    23 days ago

Dzięki za odpowiedź i przesłany plik DxDiag D3usXm4china​ 

W pliku widzę wiele urządzeń HID - kilka instancji myszy i klawiatur, plus kilka programów które mogą powodować opisane przez Ciebie przycięcia. 

• Jeśli na komputerze masz zainstalowaną aplikacje do myszy (Roccat Swarm), ustaw polling na 1000Hz oraz wyłącz Angle snapping i Distance control. Jeśli jednak nie masz zainstalowanej tej aplikacji - nie instaluj jej. 
    • Podłącz mysz do innego portu USB (do USB 2.0 jeśli Twoja płyta główna taki posiada)
    • Przed uruchomieniem gry wyłącz - SteelSeries Sonar (lub samą nakładkę0 oraz Sound Blaster X Katana. 
    • Następnie w pliku PROFSAVE_profile zmień:
      • GstInput.MouseSmooth 0
        GstInput.RawInput 1

Ostatecznie usuń duplikaty urządzeń HID:

• Uruchom Menedżer urządzeń
    • Widok -  Pokaż ukryte urządzenia
    • Potem przejdź do:
      • Klawiatury
      • Myszy i inne urządzenia wskazujące
      • Urządzenia interfejsu HID
      • Kontrolery USB 
    • Kliknij PPM - Odinstaluj urządzenie
  • D3usXm4china's avatar
    D3usXm4china
    Seasoned Novice
    23 days ago

Polling sprawdzałem od 125 do 1000. Domyślnie zawsze miałem na 1000 i przed aktualizacją problemu nie było. Gram od dnia premiery. Poza tym tak jak pisałem nagle moi znajomi mają dokładnie ten sam problem bez różnicy czy to platforma intela czy AMD.

• D3usXm4china's avatar
    D3usXm4china
    Seasoned Novice
    16 days ago

EA_Kuba​ mała aktualizacja. Wczesniej problem nagle zniknąl sam. Wrócił jednak we wtorek przy okazji nowych wyzwan zimowej ofensywy. Okazuje się, że po całkowitym wyłączeniu MSI afterburner i Riva Tuner problem przycięć kamery znika. 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    12 days ago

Hej D3usXm4china​ 

Dzięki za podzielenie się z nami rozwiązaniem, które zadziałało u Ciebie. 

Póki co oznaczęTwoją odpowiedź jako rozwiązanie.