arbi124
28 days agoSeasoned Newcomer
Hit Reg
Cześć, niedawno kupiłem BF6 i strasznie odpycha mnie od tej gry pewna kwestia. Mianowicie rejestracja trafień. Mimo tego, że widzę, że kule trafiają to nie widać hit markerów ani nie zadaję obraże...
Gdyby problem z hitregiem w 100% leżał po stronie serwerów gry, każdy gracz miałby dokładnie takie same puste strzały. Jeśli jedna osoba w lobby czyści serwer, a druga ma wrażenie, że strzela kapiszonami, różnica leży na drodze pakietów najczęściej w routerze.
Serwer gry wymienia z Twoim komputerem kilkadziesiąt paczek danych na sekundę. Jeśli Twój router ma włączone ochrony typu IPS czy DoS, próbuje przeanalizować każdy taki pakiet. Dla routera to ogromny wysiłek, przez co przytrzymuje pakiety o kilka milisekund albo po prostu je wyrzuca. Załóżmy że na Twoim ekranie celownik był na głowie wroga, ale serwer dostaje informację o strzale spóźnioną o ułamek sekundy w miejscu, gdzie przeciwnika już dawno nie ma. BF6 ma o tyle problem ze tych pakietów jest masa. Destrukcja otoczenia, skrzynki z amunicja, rejestrowanie zabójstw, rzucone granaty, oddane strzały, rozwalone czołgi, kule w ścianach to wszystko jest pakiet ale tworzy od każdego z osobna wszystkich graczy na danej mapie. To nie jest pierdu pierdu jak CS Valorant a nawet Battleroyale to jest gra w której wszystko z otoczenia fruwa a serwer to wszystko rejestruje. Masa danych.
Co do, Gdyby problem z hitregiem w 100% leżał po stronie serwerów gry, każdy gracz miałby dokładnie takie same puste strzały. To nie prawda każdy ma innego dostawcę dostawca ma inne trasy do serwera gry, niż inni dostawcy ja resetowałem już wiele razy router nic to nie dało, nie mam włączonych żadnych DDoS itp. na routerze winna nie może być po stronie routera, jeżeli wszystkie ustawienia dałem takie same, jakie zawsze miałem najbardziej stawiam na kompensacja opóźnień w kodzie sieciowym ja widzę przeciwnika strzelam, ale kod sieciowy zdecydował, że to przeciwnik strzelał pierwszy, choć na moim ekranie nic takiego nie było i ja ginę ot tak.