Forum Discussion

IchigoPL's avatar
IchigoPL
Seasoned Rookie
4 days ago

Wyrzucanie do pulpitu bez żadnego komunikatu! ZNÓW!

Od premiery przez 3 miesiące walczyłem z wyrzucaniem do pulpitu z gry w losowych momentach, brak żadnych okien czy komunikatów w podglądzie zdarzeń, próbowałem wtedy dosłownie wszystkiego łącznie z instalacją gry na czystym W11 na nowym dysku. Po czasie problem sam przestał występować. Wtorkowego update i problem od początku, czasem jeden mecz pogram, zaliczyć całą operację nie możliwe. Naprawiłem antycheata, zainstalowałem na czysto sterowniki, sprawdziłem spójność gry, wyczyściłem aplikacje EA i nic. Na pc mam aktualne wszystko co się da, nie ma mowy o jakimkolwiek przegrzewaniu, sprawdzałem z xmp i bez, pamięci po memteście. Odechciewa się grać po prostu. 

8 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    6 hours ago

Hej IchigoPL

Dzięki za Twoje zgłoszenie i dotychczas wykonane kroki. Czytając Twój wątek nie zauważyłem, abyś próbował wyłączyć zintegrowaną kartę graficzną.

Możesz zrobić to poprzez wyłączenie iGPU w BIOS albo w Panelu NVIDIA wymusić RTX dla BF6.

• IchigoPL's avatar
    IchigoPL
    Seasoned Rookie
    1 day ago

Jak już pisałem testowałem na ustawieniach domyślnych płyty procka i ram, memtest i testy stabilności również robiłem,  z zegarami i v procka też się bawiłem, problem cały czas taki sam. Szkoda mi już czasu żeby każdego dnia spędzać więcej czasu na szukanie rozwiązań niż samą grę. Poczekam, może następny patch coś zmieni, na razie dopuszczę sobie granie BFa.   

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    2 days ago

Ustaw w BIOS na pełne stock / Intel Default Settings i wyłączył wszystko typu OC, undervolt oraz profile płyty, potem na próbę wyłączył XMP i sprawdz, czy gra dalej wywala, następnie wyłączył iGPU Intela w BIOS i testował tylko na dedykowanej karcie RTX 4070, jeśli po wyłączeniu XMP albo po lekkim obniżeniu mnożnika CPU problem znika, to bardziej wskazuje na stabilność platformy niż na samą grę, a jeśli wszystkie testy przechodzą poprawnie, a wywala tylko BF6, to bardzo możliwe, że to gra albo antycheat źle reagują na tę konkretną konfigurację. Możesz też zrobić testy stabilności w OCCT GPU/VRAM oraz OCCT Memory albo TM5/MemTest. Sprawdź czy wszystko będzie dobrze.

• IchigoPL's avatar
    IchigoPL
    Seasoned Rookie
    2 days ago

Bios mam w najnowszej wersji, sterownik graficzny zawsze instaluję na czysto, tak używałem DDU. Z HDR on off już testowałem. HAGS mam włączone, testowałem też z wyłączonym.   

• W pierwszej kolejności zaktualizuj BIOS płyty. Zrób czystą instalację sterownika NVIDIA. Najlepiej używając programu DDU w trybie awaryjnym, potem świeży sterownik NVIDIA WHQL. Widzę że używasz HDR w DXDiag. Wyłącz go i przetestuj jak się zachowuje gra. W Windows musisz mieć włączone HAGS

• IchigoPL's avatar
    IchigoPL
    Seasoned Rookie
    2 days ago

Jak pisałem przerobiłem wszystko, reinstalacja EA Anti Cheat, secure boot włączony cały czas. Naprawdę po premierze gdy praktycznie co drugi mecz mnie wywalało spróbowałem wszystkiego. Teraz poza instalowaniem świeżego Windowsa 11 również. Problem wystąpił gdy pojawiła się nowa aktualizacja. Jak pisałem próbowałem też z domyślnymi ustawieniami ramu i procka. Porcek to i5 14600k, DxDiag w załączeniu. BF 6 to jedyna gra która u mnie ma takie problemy. 

• Witam. No skomplikowane jeśli problem był 3 miesiące temu. Ponowna instalacja EA Anti Cheat nie pomaga ? Spróbuj uruchomić system Windows ponownie wtedy naciśnij klawisz windows + r wpisz %temp% usuń zawartość folderu, co możesz oczywiście usunąć. Następnie zainstaluj ponownie EA Anty Cheat. Jeśli to nie pomoże to sprawdź w msinfo32, czy masz naprawdę BIOS Mode = UEFI i Secure Boot State = On, a w tpm.msc czy TPM jest gotowy. EA wymaga żeby Secure Boot dla gier wspieranych przez Javelin używał UEFI i poprawnej konfiguracji dysku.

• OFFik's avatar
    OFFik
    Rising Hotshot
    3 days ago

Masz podkręconą pamięć albo procesor? Jakiego CPU używasz? Wrzuć może plik z dxdiag.

Były problemy z ryzenami 9 i może to jest to

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Problemy techniczne

Battlefield 6 Problemy techniczne

Masz problemy z FC Battlefield 6? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 4 hours ago
232 Posts