Forum Discussion
Jeśli w temacie chodzi o problem z nagłymi spadkami plynności ze 140 do nawet 30-40 fps , i generalnie brak płynności mimo dużej ilości klatek , który swoją drogą mam od przedwczoraj , to pomogło , ale nadal nie jest to pełna płynnosć jaką miałem wcześniej.
https://www.youtube.com/watch?v=hMvCbtbi_dQ&t=51s. Moze jeszcze to sprobowac. U mnie tez idealnie nie jest ☹️ ale jak zalicza jakies przyciecia to tak do 55 fps a nie jak kiedys ze do 40 i byly czesto. Teraz sa rzadziej. Chcialbym ze wrocila ta wydajnosc w bf jaka byla na wersji 1607 windowsa 10
- 7 years agoprzy moim rtx 2080 ti mialem spadek z 135 na 10 fps pomogla aktualizacja windowsa i najnowsze steroniki
latke do windowsa sciagnolem ze strony microsoftu- EA_Odix7 years ago
EA Staff (Retired)
@neomar1977 @Kriiisu_93 @LukaszX1992 @chomik325 @Buli76 @BartolTTV
Problem spadków wydajności zarówno w trybie graficznym DXR (ray-tracing) oraz ogólnie w trybie multiplayer, jest badany przez studio.
Jak już zostało wspomniane wcześniej, problem spadków rozwiązuje szczególnie pobranie poniższych elementów: najnowszej aktualizacji Windows 10 - 1809 - October Update oraz najnowszych sterowników NVIDIA 416.94.
- Windows 10 - 1809
- NVIDIA 416.94 oraz 417.22 (pod DXR Ray-tracing - znaczny wzrost FPS)- zalecamy czystą instalację tego sterownika
- AMD 18.11.2 - zalecamy czystą instalację tego sterownika
Dodatkowo polecam kroki z tego wątku, które również zadziałają w przypadku BF V (analogicznie).
Słowem przypomnienia:
💡PAMIĘĆ RAM I PROCESOR 💡
Na wstępie chcę poinformować, iż BF V potrzebuję więcej zasobów i ważne jest, aby były spełnione wymagania minimalne, w szczególności co do procesora i ilości RAM! O ile 8 GB RAM i 4 wątkowy procesor (np. i5 lub równoważny AMD) wystarczy do płynnego rozgrywania kampanii i mniejszych map w trybie online, tak przy bardziej obciążających trybach (podbój) i lokacjach (Hamada itd.), zalecane jest posiadanie 16 GB RAM (najlepiej dual channel 2 x 8 GB RAM) oraz procesor 8 wątkowy (i7 lub równoważny AMD).Publikuje poniżej również kroki i ustawienia w samej grze, które w moim przypadku przyniosły najlepsze rezultaty:
WYŁĄCZENIE SUPERFETCH
SpoilerJak wyłączyć Superfetch?
- W pasku wyszukiwania wpisujemy > Services albo Usługi (services.msc)
- Na liście szukamy Superfetch lub Wstępne ładowanie do pamięci (PL)
- Klikamy prawym na tą usługę i wybieramy Disabled/Wyłącz po czym restartujemy komputer!
Lub możecie wykorzystać edycję rejestru o której wspomniał @Kriiisu_93 w tym wpisie.WYŁĄCZENIE DIAGTRACK (Connected User Experiences and Telemetry) w Usługach (Services)
USTAWIENIE PLIKU STRONICOWANIA (PAGE FILE) - uwaga, robicie to na własną odpowiedzialność! - dodany filmik video!
SpoilerJeśli posiadacie powyżej 8 GB Pamięci RAM, ustawcie poniższe wartości i zrestartujcie komputer!
Możecie również całkowicie wyłączyć plik stronicowania przy posiadanej pamięci RAM 8+, jak to zrobić poniżej:PANEL STEROWANIA NVIDIA: VERTICAL SYNC + PRE-RENDERED FRAMES + OPTYMALIZACJA WIELOWĄTKOWA
WYŁĄCZENIE OPTYMALIZACJI PEŁNO-EKRANOWEJ (Windows 10)
USTAWIENIA W GRZE
Na ten czas spróbujcie powyższych obejść i ustawień. Jeśli uzyskamy jakieś nowe informację lub obejścia, podzielę się nimi w tym wątku. 😉
Pozdrawiam
- Windows 10 - 1809
- 7 years ago
No właśnie podałeś tu dobra płynność gry na win 10 1607, a masz pretensje do bf że chodzi gorzej, więc wróć do 1607, ja działam na tej wersji i jestem zadowolony bo nie mam przypadkowych spadków w różnych grach
- EA_Odix7 years ago
EA Staff (Retired)
Informacja
Jeśli korzystacie z kart NVIDIA i najnowszych sterowników w wersji 417.22, użytkownicy tej wersji zgłaszają spadki klatek w różnych tytułach (zegar rdzenia GPU jest blokowany na 700 MHz). Na tą chwilę radzimy skorzystanie z wcześniejszej wersji sterownika np:
Dla użytkowników kart AMD, radzimy instalację pakietu AMD 18.12.1, który poprawia również stabilność w tytule BF V.
:ealight_bulk: Sterowniki radzimy instalować przez tzw. czystą instalację.
- 7 years ago
Korzystam z tej wersji sterownikow i jest ok. Sprawdzcie sobie po dzisiejszym update dla 1809 do wersji 17763.194 bo w bf 1 u mnie jakby jest poprawa zagralem 2 rundy podboju bez dropow. Aktualizowany byl rowniez Net.Framework. Mam naprawde nieodparte wrazenie ze to "geniusze" z Microsoftu maczali w tym palce ze gry dzialaja tak jak dzialaja
About Battlefield Dyskusja o serii
Recent Discussions
- 4 days ago
BF3
Solved9 days ago- 11 days ago