Forum Discussion
latke do windowsa sciagnolem ze strony microsoftu
@neomar1977 @Kriiisu_93 @LukaszX1992 @chomik325 @Buli76 @BartolTTV
Problem spadków wydajności zarówno w trybie graficznym DXR (ray-tracing) oraz ogólnie w trybie multiplayer, jest badany przez studio.
Jak już zostało wspomniane wcześniej, problem spadków rozwiązuje szczególnie pobranie poniższych elementów: najnowszej aktualizacji Windows 10 - 1809 - October Update oraz najnowszych sterowników NVIDIA 416.94.
- Windows 10 - 1809
- NVIDIA 416.94 oraz 417.22 (pod DXR Ray-tracing - znaczny wzrost FPS)- zalecamy czystą instalację tego sterownika
- AMD 18.11.2 - zalecamy czystą instalację tego sterownika
Dodatkowo polecam kroki z tego wątku, które również zadziałają w przypadku BF V (analogicznie).
Słowem przypomnienia:
💡PAMIĘĆ RAM I PROCESOR 💡
Na wstępie chcę poinformować, iż BF V potrzebuję więcej zasobów i ważne jest, aby były spełnione wymagania minimalne, w szczególności co do procesora i ilości RAM! O ile 8 GB RAM i 4 wątkowy procesor (np. i5 lub równoważny AMD) wystarczy do płynnego rozgrywania kampanii i mniejszych map w trybie online, tak przy bardziej obciążających trybach (podbój) i lokacjach (Hamada itd.), zalecane jest posiadanie 16 GB RAM (najlepiej dual channel 2 x 8 GB RAM) oraz procesor 8 wątkowy (i7 lub równoważny AMD).
Publikuje poniżej również kroki i ustawienia w samej grze, które w moim przypadku przyniosły najlepsze rezultaty:
WYŁĄCZENIE SUPERFETCH
Jak wyłączyć Superfetch?
- W pasku wyszukiwania wpisujemy > Services albo Usługi (services.msc)
- Na liście szukamy Superfetch lub Wstępne ładowanie do pamięci (PL)
- Klikamy prawym na tą usługę i wybieramy Disabled/Wyłącz po czym restartujemy komputer!
Lub możecie wykorzystać edycję rejestru o której wspomniał @Kriiisu_93 w tym wpisie.
WYŁĄCZENIE DIAGTRACK (Connected User Experiences and Telemetry) w Usługach (Services)
USTAWIENIE PLIKU STRONICOWANIA (PAGE FILE) - uwaga, robicie to na własną odpowiedzialność! - dodany filmik video!
Możecie również całkowicie wyłączyć plik stronicowania przy posiadanej pamięci RAM 8+, jak to zrobić poniżej:
PANEL STEROWANIA NVIDIA: VERTICAL SYNC + PRE-RENDERED FRAMES + OPTYMALIZACJA WIELOWĄTKOWA
WYŁĄCZENIE OPTYMALIZACJI PEŁNO-EKRANOWEJ (Windows 10)
USTAWIENIA W GRZE
Na ten czas spróbujcie powyższych obejść i ustawień. Jeśli uzyskamy jakieś nowe informację lub obejścia, podzielę się nimi w tym wątku. 😉
Pozdrawiam
- 7 years ago
Na bodaj Reddicie przeczytałem wiadomość od innego CM, że najbliższy update jest planowany w grudniu razem z dodatkiem gry. Czyli do tego czasu nie ma co się spodziewać innych łatek-fixów do obecnej gry?
- EA_Odix7 years ago
EA Staff (Retired)
Na tą chwilę nie mamy informacji o dacie konkretnych łatek na zgłoszone błędy. Prosimy o cierpliwość i przetestowanie powyższych obejść.
- 7 years ago
Wersje systemu 1803 miałem już zainstalowaną czysta instalacja sterowników przy użyciu DDU nie pomogła , reinstal gry tak samo , a do grudnia z tym updatem na pewno nie będę czekał
- 7 years ago
Witam wszystkich bardzo serdecznie, przychodzę do was z pytaniem ^^
Specyfikacja mojego komputera to :
Karta - Gigabyte GeForce GTX1060 OC 6GB
Procesor - AMD Ryzen 5 1500x 3.7 GHZ
RAM - A-Data 8GB 3000MHz CL16 XPG Z1
Płyta Główna - MSI B350M Gaming Pro
Dysk SSD Western Digital Green M.2 120 GB - Wgrany System
Dysk SSD GoodRam IRDM 240GB Sata 3
Posiadam Battlefield 5, mam ustawione wszystko na najniższe możliwe ustawienia, wszystko na LOW, wszystko co mogłem wyłączyłem. Multiplayer chodzi mi w takich ustawieniach aż w 40 fpsach. Jak to możliwe ? Co mogę zrobić żeby poprawić płynność, nie posiadam złej konfiguracji sprzętowej a gra chodzi jak bym odpalał wieśka w 4k, help ;-;
- 7 years agoW Geforce Experience masz zoptymalizowaną grę ? Sterowniki masz aktualne?
- EA_Odix7 years ago
EA Staff (Retired)
Przeniosłem Twój wpis do tego przypiętego wątku, gdzie znajdziesz porady na poprawę ilości klatek.
Jeśli używasz wersji systemu Windows 10 1803, to jak napisałem wcześniej, pobierz wersję 1809 (najnowsza).
- Anonymous7 years ago@EA_Odix
Dzięki za próbę podjęcia pomocy. Niestety w moim przypadku miałem to wszystko wcześniej ustawione. Jedynie nie bawiłem się ustawieniami vsync w sterowniku, więc spróbowałem Twoich zaleceń. Niestety nic to nie dało - opcja adapcyjnego vsync nie jest dostępna przy monitorze G-SYNC (tak wiem przepraszam nie napisałem tego w swoim poście), więc sprawdziłem ustawiając szybki i wyłączony - bez rezultatu. Dalej spróbowałem wyłączyć G-SYNC i wypróbowałem opcje adapcyjnego i wyłączonego vsynca - bez rezultatu... Zawsze jest to samo czyli procesor 80-95% non-stop, vga 35-45% pracująca pasywnie bez włączenia wentylatorów chłodzących. Jedyne co mogę dodać, że aktualizacja Windows 1809 mam z pierwszego rzutu (zainstalowana 03.10.2018) sprzed wycofania przez MS. Może to ma jakieś znaczenie. Niestety nie mam siły już z tym walczyć i stawiać systemu od nowa.
Zauważyłem, że na mapie zimowej w górach fps przekracza mi momentami nawet 60 fps i to jest grywalne ale niestety mapa Rotterdam to już jak dla mnie slideshow 35-40 fps non-stop lub mniej.
Poddaję się. Szkoda że wydałem 300 PLN...
Dziękuję i pozdrawiam.- 7 years ago
Witam
Podłączam się do tematu jak podnieść ilość klatek, bo procek się nie męczy a tym bardziej karta graficzna. Mam zestaw GTX970/ i7 7700/ 40GB RAM. Monitor 144Hz i Windows 7. W becie miałem na wejściu taki sam problem, lock na 30 klatek w menu głównym. Po zmianie w opcjach gry na odświeżanie 144hz monitora, klatki skoczyły do 72. Logicznym dla mnie było, że coś w grze ustawia tryb sync z odświeżaniem liczby klatek o połowę. Na panelu nvidii trochę się znam i ustawieniami bawiłem się nie raz prawie przy każdej grze, więc poustawiałem co za stosowne aby zwiększyć ilość klatek ale nic nie reagowało. W rezultacie w becie podczas rozgrywki okazywało się, że mam między 72-90 klatek nie wiadomo jak i dlaczego. Obecnie gra również nie reaguje na jakiekolwiek zmiany graficzne po za zmianą na Ultra. Ogólnie to ustawienia graficzne mam chyba takie same jak w BF1 gdzie miałem ok 120 klatek, płynną grę i minimalne spadki niezauważalne. Ustawienia z jednym wysokim na tekstury, ultra na siatkę a cała reszta na średnich. Wyłączenie specjalnego oświetlenia HBAO itp daje 3 klatki więcej ale to jedyne zauważalne różnice.
Pozdrawiam!- 7 years ago
Ten sam problem. Specyfikacja:
RTX 2070 MSI OC
Ryzen 1700@3,6 Ghz
16 GB RAM
Bez Vsync gra wyciąga 120 FPS, ale mamy tearing, jak włącze Vsync momentami FPS z 60 szarpie na 30-45... Masakra...
Prefetch nie pomógł...
About Battlefield Dyskusja o serii
Recent Discussions
- 5 days ago
BF3
Solved10 days ago- 12 days ago