Forum Discussion
Tylko ja chce zauważyć, że problem dotyczy zarówno Battlefield 1 i Battlefield 4. Próbowałem różnych ustawień graficznych, nawet niskich i liczba klatek dalej taka sama. W przypadku Battlefield 4 wymagania zalecane spełniam z dużą nawiązką, w przypadku jedynki owszem zalecane są większe od czwórki, ale żeby żeby nawet na niskich nie utrzymać stabilnych 30 FPS, nie mówiąc o 60 to już są po prostu jaja. I dotyczy to obydwu produkcji.
@goliat177 Hej!
Jak wspomniał @SylwesterSpalony, szczególnie w przypadku BF 1 zalecane jest użycie 16 GB RAM (preferowane dual 2 x 8), gdyż w niektórych momentach gra wraz z systemem, może zjadać powyżej 10 GB, co powodować będzie użycie dysku (pagefile) i spadki.
BF 4 jest trochę mniej zasobożerny, dlatego sprawdź na początek jeszcze poniższe kroki analogicznie dla obu tytułów:
Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ)
- Zmień nazwę folderu Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty na np. Battlefield 1 kopia
- Wyłącz Origin całkowicie (Origin > Zakończ)
- Uruchom ponownie Origin jako ADMINISTRATOR - INSTRUKCJA
- Uruchom ponownie grę również jako ADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folder Battlefield 1 w Dokumentach!
NVIDIA STEROWNIK
NAJNOWSZY STEROWNIK - pobierz najnowszą wersję sterownika i wykonaj najlepiej tzw. CZYSTĄ INSTALACJĘ (sam sterownik + physx)
STARSZY STEROWNIK - próbę użycia starszej wersji sterownika w wersji 391.24
USTAWIENIA W GRZE
Zmniejszenie ustawień w samej grze: JAKOŚĆ PRZETWARZANIA POST NA NISKIE/ŚREDNIE i WYŁ DIRECTX 12 + OŚWIETLENIE NA WYSOKIE + EFEKTY NA NISKIE
LIMIT KLATEK
Radzę również zablokowanie ilości klatek do 60 w opcjach zaawansowanych gry, co pozwoli odciążyć procesor.
USTAWIENIA NVIDIA + PLAN ZASILANIA
Ustaw Tryb Wysokiej Wydajności oraz inne wartości jak poniżej dla BF1.exe w Panelu Sterowania NVIDIA + Ustawienie planu zasilanie Windows na High Performance (Wysoka wydajność)!
Maximum Pre-rendered framed - ustaw na 1
LUB
Virtual pre- rendered frames - ustaw na sterowane przez aplikację albo 1
ORIGIN
Odinstalujcie następnie program Origin (nie spowoduje to usunięcie gry ) > Programy i funkcję
Pobierzcie najnowszą wersję z naszej strony
Zainstalujcie Origin z domyślnymi ustawieniami!
Uruchomcie następnie skrót do aplikacji Origin, jako Administrator! - instrukcja
W tym wątku znajdziesz również inne porady i sugestie. Jeśli jesteś użytkownikiem Windows 10, możliwe, że Twój problem zbiegł się z "feralnymi" aktualizacjami po stronie samego systemu i stąd też takie spadki (patrz wątek).
Pozdrawiam i powodzenia
- goliat1778 years agoRising Traveler
To, że aktualizacje Windows 10 potrafią coś popsuć wiem nie od dziś jako użytkownik tego systemu. Ostatnio musiałem wykonać coś w rodzaju naprawy systemu, podejrzewam że przez aktualizację, co miało miejsce w maju. Dobra, sprawdzę te sposoby.
Sprawdziłem też gameplay na sprzęcie podobnym do mojego w serwisie youtube i tam w kampanii m.in. na 8 GB Ram, I5 4590 oraz GTX 970, czasem nawet GTX 770 liczba klatek rzadko spadało do 50 FPS, a ja miałem spadki nawet do 17 FPS. Dzisiaj zdefragmentowałem dysk, może to też mi pomoże, bo system i strony w Operze teraz mi się szybciej otwierają.
Kombinowałem na różne sposoby, ale mój trud okazał się nadaremny. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, bo na stronie łowcy gier sporo osób skarży się właśnie na wydajność Battlefield 1.
About Battlefield Dyskusja o serii
Community Highlights
- EA_Pulsar6 months ago
Community Manager
Recent Discussions
- 2 days ago
- 3 days ago