Forum Discussion

SAT_Walefor's avatar
SAT_Walefor
Seasoned Newcomer
2 months ago

Battlefield 1 I 5 zawiesza komputer

Po uruchomieniu battlefield 1 i 5 po chwili zawiesza się komputer I trzeba go resetować. Naprawiałem pliki, instalowałem ponownie I nic. Procek to i7 13700k z kartą Rtx5080.

6 Replies

• Witam. Spróbuj starszych sterowników NVIDIA.  Użyj programu DDU do całkowitego usunięcia obecnych sterowników graficznych, a następnie zainstaluj starszą, stabilną wersję sterowników Nvidii (np. z grudnia 2024, jeśli jest dostępna dla RTX 5080, lub inną, która jest znana jako stabilna).

Zmień plan zasilania w Windowsie na "Zrównoważony"  zamiast "Wysoka wydajność"  pomogła rozwiązać problemy z zawieszaniem.

Jeśli używasz DX12 w ustawieniach zmień na DX11.

EA AntiCheat również mogą powodować zawieszanie. Spróbuj uruchomić narzędzie naprawcze EA AntiCheat. Zazwyczaj znajduje się ono w folderze gry. Sprawdź może program antywirusowy lub firewall czy nie blokuje anty-cheata. Możesz tymczasowo wyłączyć ochronę w czasie rzeczywistym antywirusa. Zobaczyć czy będzie działać.

Napiszę Ci że Procesory Intela 13. i 14. generacji, zwłaszcza modele K, są znane z wysokiego poboru mocy i generowania dużych ilości ciepła. Jeśli chłodzenie procesora nie jest wystarczające (np. niewystarczające AIO lub źle zamontowane), może dochodzić do thermal throttlingu (obniżania taktowania w celu ochrony przed przegrzaniem) lub nawet do zawieszania się systemu. Niestety, pojawiły się doniesienia o przyspieszonej degradacji niektórych procesorów Intela 13. i 14. generacji z powodu zbyt wysokiego napięcia. Może to prowadzić do niestabilności, zwłaszcza w wymagających aplikacjach. Więc sprawdź temperatury. Może być konieczny undervolting.

• SAT_Walefor's avatar
    SAT_Walefor
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

Undervolting Mam od początku i mój procek nigdy nie przekroczył 1.4V. Wszystkie gry działają normalnie Bf2042 i wczoraj testowałem Bf 6. Mam vr pimax crystal light który wyciąga z karty 360wat i nic się nie dzieje. Odinstalowałem sterownik graficzny DDU w trybie awaryjnym i zainstalowałem ten który w marcu działał.  Niestety nic to nie dało. 

• IZCrisZI's avatar
    IZCrisZI
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

Mam niestety to samo. Wczoraj walczyłem pół dnia, sterowniki, spójność, naprawa. Nic nie pomogło, gra odpalała się, 2-3minuty i zawieszało cały komputer. Postanowiłem ją odinstalować i pobrać na nowo. Rano świeżo po pobraniu odpalam i działa. kilku minut testów- okej, zero problemów. Po południu włączam i to samo a nawet gorzej. Otwiera się czarne okno gry i to wszystko, po minucie zwiesza komputer i tylko restart pomaga. 

W BF1 przegrane ponad 80godzin po premierze, na tym samym konfingu kompa. 

• IZCrisZI's avatar
    IZCrisZI
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

Nie wiem czy autorowi udało się dojść do ładu. Mi na tą chwilę tak, wystarczyło skorzystać z narzędzia naprawczego antycheat w folderze z grą i gra działa poprawnie na tą chwilę. 

• SAT_Walefor's avatar
    SAT_Walefor
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

U mnie to nie pomogło ale udało mi się naprawić. Przywróciłem windows 11 do ustawien początkowych z zachowaniem swoich plików.  Działa bf1 i bf5 ale jeszcze nie instalowałem avasta i zastanawiam się czy to nie była jego wina. Niby wyłączałem go przed uruchamianiem ale nie odinstalowywałem. 

• IZCrisZI's avatar
    IZCrisZI
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

Śmieszna sytuacja, ale po napisaniu swojego poprzedniego komentarza znowu problem powrócił. Ta sama sytuacja w BF1 i BF5. Dałem sobie już spokój i postanowiłem wrócić do BF2042, a tam podczas włączania, info o wyłączonej funkcji bezpiecznego rozruchu w BIOS'ie. Funkcje tą włączyłem i o dziwo, BF1, BF5 i BF2042 działają. 

Jak znowu zacznie się coś dziać to daje sobie już spokój. 

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,135 PostsLatest Activity: 22 hours ago