Forum Discussion

mikistern2's avatar
3 years ago
Solved

Battlefield 5 się nie uruchamia

Witam, od jakiś 2 tygodni spotykam się z problemem podczas włączania gry battlefield 5. Gdy próbuje włączyć grę, ta przez chwile pojawia się w menedżerze zadań jako włączona i wrzuca mnie z powrotem do launchera ea app. Nie wyskakuje żaden błąd lecz crashe zapisują mi się w folderze i jest to błąd o kodzie 0xc0000005 i nazwie memory_corruption!bfv.exe. Próbowałem wiele rzeczy aby to naprawić: czyszczenie cache'u ea app, przeinstalowanie tej aplikacji, naprawienie gry, przeinstalowanie gry, aktualizacja sterowników, włączanie gry podczas czystego rozruchu, wszystko co jest napisane na forum gdzie ktoś miał podobny problem i nic.

• Czy dla gier FIFA możesz wybrać opcję "Uruchom z procesorem graficznym o wysokiej wydajności" zgodnie z zaleceniem z wcześniejszego wpisu.

Napisz też czy inne gry działają poprawnie - przetestuj te o wysokich wymaganiach graficznych.

9 Replies

• W pierwszym poście jest mowa o grze fifa, ja u siebie w folderze nie widze zmiany tych opcji w battlefieldzie 5. W 2 poście jest mowa o skonfigurowaniu ramu w biosie, niestety producent mojego laptopa nie umożliwia dostania się do zaawansowanych opcji biosu, a bez tego nie skonfiguruje ramu.  Wcześniej nie miałem takiego problemu z tą grą na tym samym sprzęcie. Dodam jeszcze, że jak przeglądałem różne artykuły czy fora to takie błędy występowały lub występują tylko w grach od EA.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

@mikistern2 spróbuj wobec tego zresetować wszystkie ustawienia gry poprzez zmianę nazwy folderu Battlefield V na np. Battlefield V Kopia, katalog ten znajduje się w C:\Users\...\Dokumenty\

Dodatkowo warto odnieść się do pozostałych wpisów z wcześniej wysłanych linków, nie tylko do zaakceptowanych rozwiązań.

Podeślij nam też raport DxDiag.

• Widziałem inne wpisy na forum i widziałem, że czasami pomagało skonfigurowanie ramu, lecz niestety nie mogę u siebie tego zrobić, jedyne co mogłem zrobić z ramem to diagnostyka i wszystko jest tam w porządku. Ogólnie jak ostatni raz grałem i gra mi działała to było w tamtym roku jak można było dalej korzystać z origina a nie ea app.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    2 years ago

W raporcie DxDiag widać jedynie informacje dotyczące zintegrowanej karty graficznej. Zakładam, że posiadasz dodatkowo kartę Nvidia, ponieważ w historii błędów pojawia się error związany z  GeForceNOW.exe. 

Sprawdź czy możesz uruchomić grę, z wykorzystaniem dedykowanej karty graficznej Twojego laptopa, a nie z  zintegrowana z płyta główną.

Poniżej wstawiłam w SPOILER kroki umożliwiają wybranie karty graficznej firmy Nvidia jako domyślnej. 

Spoiler
    1. Otwórz „Panel sterowania Nvidia”. 

2. Kliknij opcję „Ustawienia 3D” > „Zarządzaj ustawieniami 3D”. 

3. Kliknij kartę „Ustawienia programu”. 

4. Na karcie „Ustawienia globalne” odszukaj i wybierz opcję „Preferowany procesor graficzny”. Z listy wybierz opcję „Procesor Nvidia o wysokiej wydajności”. 

5. Kliknij przycisk Zastosuj. 
    • Programy można również dodawać osobno, korzystając z menu rozwijanego. 
      W części Preferowany procesor graficzny wybierz „Procesor Nvidia o wysokiej wydajności”. 
      Kliknij przycisk Zastosuj. 

• W sekcji Ustawienia kliknij opcję „Ustaw konfigurację PhysX”. 
      Z menu rozwijanego wybierz opcję „Karta graficzna Nvidia” dla procesora. 
      Kliknij przycisk Zastosuj. 

Uwaga: W przypadku przetaktowywania karty graficznej należy przywrócić ustawienia domyślne. 

• Te ustawienia już wcześniej miałem włączone i z nimi czy bez nich dalej battlefield nie działa. A  ten error z geforcenow to nie wiem skąd, chciałem właśnie zobaczyć ostatnio czy w geforce now zadziała i zadziałało.

• mikistern2's avatar
    mikistern2
    2 years ago

Fifa 22 też mi się nie włącza, czyli wina chyba stoi po stronie ea app, wcześniej jak korzystałem z origina to wszystko chodziło bez problemu.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    2 years ago

Czy dla gier FIFA możesz wybrać opcję "Uruchom z procesorem graficznym o wysokiej wydajności" zgodnie z zaleceniem z wcześniejszego wpisu.

Napisz też czy inne gry działają poprawnie - przetestuj te o wysokich wymaganiach graficznych.

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,110 PostsLatest Activity: 2 days ago