Forum Discussion

WilkowyjeJustice's avatar
WilkowyjeJustice
Seasoned Newcomer
5 years ago
Solved

Battlefield1 - czarne tło w menu

Cześć,

Od tygodnia mam problem z Battlefieldem 1 (platforma Steam). Menu gry ma czarne tło i nie mogę dołączyć do żadnego serwera (wygląda to jak na załączonych screenach), tło pojawia się tylko jak wchodzę w menu opcji. Próbowałem wszystkiego co radzili ludzie na socialach i forach:

- usunięcie folderu Battlefield 1 z Dokumenty (oraz samego twinkle jak i plików z folderu settings)

- wyłączenie wszystkich nakładek: Game Bar, Steam, Origin, Nvidia, Discord

- wyłączenie antywirusa (Windows Defender) przy instalacji, jak i później podczas grania

- naprawa plików gry, instalacja od nowa

- zabawa opcjami w menu (postefekty, zmiana kolorów, głębia ostrości dla broni)

- włączanie wszystkiego z uprawieniami administratora

- przeinstalowanie Steama, Origina, czyszczenie cache Origina

- skan antywirusem, skanowanie dysku

I to chyba i tak nie wszystko. Jedyną rzeczą, która cokolwiek zrobiła było przeniesienie folderu Battlefield 1 z folderu biblioteki Steam, usunięcie gry z poziomu Steama, przeniesienie folderu ponownie do biblioteki Steam i zainstalowanie gry (wtedy Steam wykrył część plików, doinstalował resztę) i działało przez dzień w który i tak nie miałem już czasu pograć. Wczoraj odpaliłem ponownie i problem powrócił. Wiem, że nie jest on nowy i występuje w wielu częściach BFa, i nie tylko na PC.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Mam już nabite ponad 3 godziny gry z których nie zagrałem ani minuty ☹️

• @EA_Kuba@Vasco7331 

Witam. Tak, problem udało mi się naprawić. 🙂

Problemem rozwiązałem instalacją gry na dysku systemowym (tam gdzie zainstalowany jest system operacyjny). Po przeczytaniu jeszcze kilku wątków wychodzi, że czasami jest jakiś problem z "komunikacją" między grą, a plikami związanymi z menu znajdującymi się w folderze "Dokumenty/Battlefield1".

Wcześniej znalazłem rozwiązanie, które pomogło mi na kilka dni, więc może pomoże komuś na stałe.

Wyłączyłem Origina/Steama - Przeniosłem folder z grą w inne miejsce na dysku - jeśli grę posiadasz na Steamie to odinstaluj ją, na Originie gry po prostu nie będzie widziało i nie trzeba nic robić - przenieś ponownie folder z grą w pierwotne miejsce - zainstaluj grę przez Steam wybierając ten sam folder/ na Originie natomiast wybieramy opcję zlokalizowania plików gry - Steam/Origin znajdzie istniejące pliki, pobierze i zainstaluje jak coś trzeba. Mi to pomogło na kilka dni i innym ludziom na róznych forach też, więc jakkolwiek sposób jest dziwny, to potrafi zadziałać.

I dziękuję za odpowiedzi, ale nie zaglądałem tutaj, bo problem po prostu udało mi się rozwiązać, a dosłownie wczoraj dostałem maila, że w wątku pojawiło się parę odpowiedzi.

9 Replies

• @EA_Kuba
    Witam mam pewien problem z Battlefield 1. W menu głównym gry nie mam tła (jak na załącznikach). Podczas rozgrywki wszystko działa prawidłowo. Próbowałem różnych sposobów z Internetu na rozwiązanie tego problemu. Sterowniki mam aktualnie, gra znajduje się na dysku innym niż systemowy. Procesor: Intel i5-7400, 16GB RAM, karta graficzna: RX 470 4GB.

Wysyłam tutaj, ponieważ nie moge utworzyć osobnego wątku.

• WilkowyjeJustice's avatar
    WilkowyjeJustice
    Seasoned Newcomer
    4 years ago

@EA_Kuba@Vasco7331 

Witam. Tak, problem udało mi się naprawić. 🙂

Problemem rozwiązałem instalacją gry na dysku systemowym (tam gdzie zainstalowany jest system operacyjny). Po przeczytaniu jeszcze kilku wątków wychodzi, że czasami jest jakiś problem z "komunikacją" między grą, a plikami związanymi z menu znajdującymi się w folderze "Dokumenty/Battlefield1".

Wcześniej znalazłem rozwiązanie, które pomogło mi na kilka dni, więc może pomoże komuś na stałe.

Wyłączyłem Origina/Steama - Przeniosłem folder z grą w inne miejsce na dysku - jeśli grę posiadasz na Steamie to odinstaluj ją, na Originie gry po prostu nie będzie widziało i nie trzeba nic robić - przenieś ponownie folder z grą w pierwotne miejsce - zainstaluj grę przez Steam wybierając ten sam folder/ na Originie natomiast wybieramy opcję zlokalizowania plików gry - Steam/Origin znajdzie istniejące pliki, pobierze i zainstaluje jak coś trzeba. Mi to pomogło na kilka dni i innym ludziom na róznych forach też, więc jakkolwiek sposób jest dziwny, to potrafi zadziałać.

I dziękuję za odpowiedzi, ale nie zaglądałem tutaj, bo problem po prostu udało mi się rozwiązać, a dosłownie wczoraj dostałem maila, że w wątku pojawiło się parę odpowiedzi.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 years ago

Hej @WilkowyjeJustice 

Dzięki za odpowiedź 🙂 

@Vasco7331 

Bazując na tym o czym wspomniał @WilkowyjeJustice sprawdź czy sprowadzenie gry poprzez zmianę nazwy folderu Battlefield 1 w Dokumentach, naprawę gry w Origin i uruchomienie jej jako administrator rozwiąże problem. 

Jeśli nie - sprawdź czy po zainstalowaniu gry na dysku systemowym problem zniknie 🙂

• Vasco7331's avatar
    Vasco7331
    4 years ago
    @WilkowyjeJustice Ta opcja mogłaby pomóc, ale niestety grę mam dzięki Game Passowi i EA Play i muszą ją instalować za pomocą EA Desktop, gdzie nie ma opcji znajdź grę. Czyli raczej muszę jakoś sobie radzić z tym tłem, ponieważ miejsca nie dysku systemowym nie znajdę. ☹️
  • Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    4 years ago

@Vasco7331Witaj. Spróbuj rozwiązań z wątku poniżej, jest napisany w j. angielskim. Dużo osób rozwiązało problem różnymi sposobami. Polecam poczytać komentarze i spróbować niektórych z nich - https://answers.ea.com/t5/Battlefield-1/Battlefield-1-Black-Screen-on-Startup-PC/td-p/5712803

W miejsca których masz coś wykonać z aplikacja Origin postępuj tak samo z EA Desktop.

https://help.ea.com/pl-pl/help/faq/clear-cache-to-fix-problems-with-your-games/ Czyszczenie pamięci podręcznej EA Desktop 

Mam nadzieję że któreś rozwiązanie okaże się trafne i pomoże. Powodzenia🙂.