Battlefield1 - czarne tło w menu
Cześć,
Od tygodnia mam problem z Battlefieldem 1 (platforma Steam). Menu gry ma czarne tło i nie mogę dołączyć do żadnego serwera (wygląda to jak na załączonych screenach), tło pojawia się tylko jak wchodzę w menu opcji. Próbowałem wszystkiego co radzili ludzie na socialach i forach:
- usunięcie folderu Battlefield 1 z Dokumenty (oraz samego twinkle jak i plików z folderu settings)
- wyłączenie wszystkich nakładek: Game Bar, Steam, Origin, Nvidia, Discord
- wyłączenie antywirusa (Windows Defender) przy instalacji, jak i później podczas grania
- naprawa plików gry, instalacja od nowa
- zabawa opcjami w menu (postefekty, zmiana kolorów, głębia ostrości dla broni)
- włączanie wszystkiego z uprawieniami administratora
- przeinstalowanie Steama, Origina, czyszczenie cache Origina
- skan antywirusem, skanowanie dysku
I to chyba i tak nie wszystko. Jedyną rzeczą, która cokolwiek zrobiła było przeniesienie folderu Battlefield 1 z folderu biblioteki Steam, usunięcie gry z poziomu Steama, przeniesienie folderu ponownie do biblioteki Steam i zainstalowanie gry (wtedy Steam wykrył część plików, doinstalował resztę) i działało przez dzień w który i tak nie miałem już czasu pograć. Wczoraj odpaliłem ponownie i problem powrócił. Wiem, że nie jest on nowy i występuje w wielu częściach BFa, i nie tylko na PC.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Mam już nabite ponad 3 godziny gry z których nie zagrałem ani minuty ☹️
Witam. Tak, problem udało mi się naprawić. 🙂
Problemem rozwiązałem instalacją gry na dysku systemowym (tam gdzie zainstalowany jest system operacyjny). Po przeczytaniu jeszcze kilku wątków wychodzi, że czasami jest jakiś problem z "komunikacją" między grą, a plikami związanymi z menu znajdującymi się w folderze "Dokumenty/Battlefield1".
Wcześniej znalazłem rozwiązanie, które pomogło mi na kilka dni, więc może pomoże komuś na stałe.
Wyłączyłem Origina/Steama - Przeniosłem folder z grą w inne miejsce na dysku - jeśli grę posiadasz na Steamie to odinstaluj ją, na Originie gry po prostu nie będzie widziało i nie trzeba nic robić - przenieś ponownie folder z grą w pierwotne miejsce - zainstaluj grę przez Steam wybierając ten sam folder/ na Originie natomiast wybieramy opcję zlokalizowania plików gry - Steam/Origin znajdzie istniejące pliki, pobierze i zainstaluje jak coś trzeba. Mi to pomogło na kilka dni i innym ludziom na róznych forach też, więc jakkolwiek sposób jest dziwny, to potrafi zadziałać.
I dziękuję za odpowiedzi, ale nie zaglądałem tutaj, bo problem po prostu udało mi się rozwiązać, a dosłownie wczoraj dostałem maila, że w wątku pojawiło się parę odpowiedzi.