9 years ago
Freez menu - wolne działanie
Witam, po ostatniej aktualizacji gra frezuje mi się w menu, nie mogę nic zrobić, gdy grę zminimalizuje gra tak jakby się wyłączała, Mój sprzęt:
AMD Radeon HD 7600m
Intel Core i5 3230m 2,60ghz
8...
Mam ten sam problem. Także posiadam AMD Radeon HD 7600m (7670m) i i7 3630qm.
Moim zdaniem jest to wina też windows'a 10, ponieważ na 10 dużo gier nie chce mi działać, np. najnowszy need for speed. Na 10 zacina mi się w połowie ładowania i wyskakuje błąd z dx a na 8.1 normalnie działa i mam te 30fps'ów. Nawet Wiedźmin 1 nie chciał się włączyć bez dodania komendy. Myślę, że jest to spowodowane tym, że windows 8.1 wykrywa mojego radeona jako zintegrowaną karte intela hd 4000 i wtedy wszystko działa, ponieważ do intela są nowsze sterowniki. Na 10 wykrywa jako radeona, a niestety sterowniki ostatnie do hd 7600m są z marca 2016 roku i dlatego występują problemy. Jako przykład mogę podać GTA V, gdzie na końcu pliku settings.xml jest informacja z jakiej karty korzysta gra. Na 10 jest tam radeon a na 8.1 jest tam intel, gdzie i tak gra wykorzystuje radeona. Mówię tutaj bardziej o laptopa bo raczej na pc takiego problemu nie ma.
Możliwe, że w najbliższym czasie będę instalował 8.1 to dam znać.
Czy po dzisiejszej aktualizacji coś się u was zmieniło? U mnie dalej freezuje w menu i nic się nie da zrobić
Panowie niestety, ale jak już zostało to wspomniane w tej odpowiedzi, wymagania są określane odgórnie i z każdą aktualizacją i nową zawartością gra kładzie większy nacisk na podzespoły komputera. Stąd ważne, aby wymagania sprzętu były spełnione przynajmniej w minimalnych. Zarówno karta jak i procesor w waszych konfiguracjach nie spełnia minimalnych wymagań, stąd takie zachowanie gry już w samym menu.
Dodatkowo seria kart, której używacie ( lista poniżej) została przez AMD oznaczona jako "legacy" i w skrócie zostały przeniesione do tzw "rezerwy" co oznacza brak dalszego wsparcia ze strony sterowników.
Co do Twojej konfiguracji, zalecam osobiście dołożenie pamięci RAM do rekomendowanych 16 GB, gdyż gra potrafi szczególnie w ustawieniach ULTRA skonsumować wraz z systemem więcej niż 8 GB Ram-u!
Dodatkowo, spróbuj poniższego obejścia:
Listę solucji na spadki klatek w grze, znajdziesz również w tym wątku na forum.
Pozdrawiam!
Może mój sprzęt nie należy do najlepszych bo ma swoje lata i mimo, że nie spełniał minimalnych wymagań gry to gra działała płynnie(nawet podczas Bety) i to nie na najniższych detalach w FHD mialem ok 30-40FPS. Po dodaniu dodatku, nowych map itp dalej było wszystko ok. Nagle weszła jakaś aktualizacja i w magiczny sposób mój sprzęt jej już nie może udźwignąć. Moim zdaniem albo przypadkiem została pogorszona optymalizacja albo jest to celowy zabieg by postarzeć produkty i napędzić rynek (Przykład: przy premierze Call Of Duty Ghosts gra wymagała 6GB RAMu by się uruchomić gdzie sama gra potrzebowałą tylko ok 2GB, dokupiłem RAM a potem nagle po wielkiej burzy w internecie wyłączyli ten ogranicznik. Ile osób zrobiło to samo?)
Moja specyfikacja:
Procesor AMD Phenom II X6 1055T 2,8GHz
XFX Radeon HD6950 1GB
Goodram Iridium Pro 240GB
Ram: 12GB
Zasilacz OCZ StealthXStream 2 700W
Jakie wy głupoty wypisujecie to głowa mała. Normalnie jakbym dodzwonił się do biura obsługi klienta i rozmawiał z *** pracownikiem który ma kartkę z wytycznymi przed sobą. U mnie menu zaczęło się zacinać zaraz po aktualizacji gry. I nie gadajcie głupot o wymaganiach sprzętowych bo akurat sama gra chodzi płynnie, tylko karty menu przerzucają się w odstępach 30s-1 min. Sterowniki mam aktualne, NA ŻADNEJ INNE GRZE NIC MI SIĘ NIE DZIEJE!. Już nie mówiąc, że gra została "naprawiana" przez Origin. Który notabene nie wykrył żadnych błedów w grze. *** menu po aktualizacji i tyle.
[edytowano]
Na wstępie drobna rada i zarazem ostrzeżenie, jeśli nadal będziesz kontynuował wpisy takiej treści to zostaną one usunięte w ramach obowiązującego regulaminu forum!
Co do osób z problemami wolno działającego menu. Jest to problem plików konfiguracji (lokalnie) bądź wadliwie pobranej/zainstalowanej aktualizacji.
Z kroków, które powinny zadziałać to:
WYŁĄCZENIE DIRECTX 12 w menu Zaawansowane (Opcje grafiki) oraz restart gry!
WYŁĄCZENIE V-SYNC (Synchronizacja pionowa) w Opcje grafiki.
WYCIĘCIE (np. na Pulpit) folderu twinkle z katalogu ustawień gry ( Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty) i restart gry!
ODŁĄCZENIE PADA przed uruchomieniem gry.
DODATKOWO:
Jak już wspomniałem, wymagania gry są określone odgórnie przed wydaniem, decydując się na zakup tytułu trzeba brać je pod uwagę, gdyż z każdym dodatkiem, zawartością etc.gra wymaga od komputera wydajności określonej przez studio, więc miejcie to na uwadze. Wymagania najnowszych gier zawsze idą w górę, wraz z rozwojem kart graficznych, procesorów itp. Postępu nie zatrzymamy....
Pozdrawiam!
Odwracasz kota ogonem, gość mówi ci sto razy ze działało i mial 30 fps a ty swoje, ja mam gtx980 i 16 gb ramu ddr4 i jakoś mam to samo ! Po prostu wypuscili gniota który nie działa , 2 razy juz sciagałem 70 gb + aktualizacje i ciągle problemy. Na steam nie ma takiej mordęgi.
@pompek87 Witaj!
Twój wpis pomijając ton wypowiedzi, dotyczy wątku/problemu, który został rozwiązany ponad miesiąc temu. Jeśli w dalszym ciągu masz spadki FPS w menu głównym, wykonaj kroki jakie tutaj wyszczególniłem. Jeśli jednak zgłaszasz spadki FPS w grze, zajrzyj do tego wątku i wykonaj tam podane sugestie. Wiedź, że problem spadków dotyczy wersji Windows 10 i nie raz zostało to potwierdzone, iż problem dotyczy aktualizacji Fall Creators Update i pojawia się również w innych grach!
Na przyszłość radzę zachować kulturę wypowiedzi i szacunek dla innych użytkowników forum, dlatego Twój post został edytowany!
Witam, zaraz będę pisał na ten temat posta, ale miałem tą samą sytuację po ostatniej aktualizacji, u mnie pomogło wyłączenie obsługiwania direct x 12 w opcjach.