Forum Discussion
@MrZelltarWitaj. Wyłącz koniecznie synchronizację pionową. Dodatkowo ustaw w panelu zasilania, plan na maksymalną wydajność. Ustaw w panelu sterowania NVIDIA wszystko pod wydajność i wyłącznie synchronizacji pionowej. Z DX12 są problemy na różnych specyfikacjach sprzętowych nie zależnie od karty graficznej jaką posiadasz.
@Chytrooki Podane przez Ciebie zalecenia już stosowałem i jak już pisałem, nie przynoszą żadnych rezultatów, wyłączenie synchronizacji pionowej powoduje dalszy spadek FPSów
@EA_Cekielżadnych zmian
@Wyrzysk_1985zużycie grafiki nie zmienia się niezależnie od tego czy jest zminimalizowana czy nie, nie rozumiem jakie znaczenie ma fakt, że jest to laptop, skoro na wielu benchmarkach mój model ma stabilne 60-65 fps w ustawieniach ultra, nie mówiąc o niższych ustawieniach, które u mnie nie zmieniają absolutnie nic
@Cyrtafixj/w jakie znaczenie ma 8gb, skoro w różnych testach osiąga stabilne wysokie wartości? Dysk SSD temperatury dochodzą do 82 stopni, co po raz kolejny, wedle wskazań osób zajmujących się testowaniem sprzętu jest wartością normalną dla mojego ryzena
- Chytrooki4 years agoHero+@MrZelltar Sprawdź rozwiązanie z reddita. Napisane jest żebyś odinstalował sterownik Realtek High Definition Audio
https://www.reddit.com/r/BattlefieldV/comments/ezval6/100_cpu_usage_anyone_know_how_to_fix_this/?utm_source=amp&utm_medium=&utm_content=post_body
Daj znać czy coś pomogło.- 4 years ago
Nie miałem czasu wcześnie się bawić, ale nagle sytuacja się trochę poprawiła, nic w tym czasie nie działałem, żadnych sterowników nie aktualizowałem. Na ten moment na ultra mam 40-55 fps, obniżając jakoś mogę zejść do stabilnych 55fps, co też jest dziwne przy moim sprzęcie
@ChytrookiNiestety nie pomogło
@Wyrzysk_1985dotychczas jak sprawdzałem na menadżerze zadań to się mniej więcej wartości pokrywały. W tym oknie, masz mini historię swojej wydajności i jak pisałem, niezalęznie od tego, czy gra była zminimalizowana, użycie podzespołów się nie zmieniało, z wyjątkiem CPU.
MSI afterburner pokazuje podczas grania wykorzystanie GPU na poziomie 65 +- 5% gdy minimalizuję, spada to 25% z CPU jest podobnie z tym że 10-15% większe wykorzystanie, zegar na CPU pokazuje 4000 mhz, ze spadkami do 1,6ghz, temperatura na CPU oscyluje między 70-80 stopni, GPU poniżej 60 stopni
Wynikałoby z tego, że to procesor ma jakieś problemy, dobrze rozumiem?
E: Chociaż się zastanawiam, czy wskazania taktowania zegrara procesora mogą być prawdziwe, przecież on powinien utrzymywać się na poziomie przynajmniej 3 ghz
- 4 years ago@MrZelltar Procesor zbija taktowanie, żeby się ochłodzić o kilka stopni. Kiedy temperatura spadnie znowu wraca do normalnego taktowania. Ja tak miałem w lapku i tak, jak na wideo ustawiałem sobie wartość pośrednią - nie za wysoką i nie za niską, ale stabilną. Nie było dzięki temu dropów.
- 4 years ago@MrZelltar W pierwszym poście napisałeś: "po wejściu w menadżer zadań pokazuje 95-100% zużycia CPU, GPU na poziomie 1-5%". A terasz piszesz "zużycie grafiki nie zmienia się niezależnie od tego czy jest zminimalizowana czy nie". Kiedy masz grę odpaloną, to grafika chodzi Ci na 100%, jak ja zminimalizujesz, to spada do 1-5%. te 82 st. na CPU możesz mieć przy taktowaniu 2 ghz, a na benchamrkach mogą mieć tyle stopni np. przy 3ghz i wyniki będziesz miał zupełnie inne. Zaisntaluj sobie MSI Afterburner i na żywo poobserwuj użycie CPU i GPU oraz ich temperatury, będziesz widział, gdzie masz wąskie gardło.
About Battlefield Dyskusja o serii
Recent Discussions
- 4 days ago
BF3
Solved9 days ago- 11 days ago