Forum Discussion
Nie miałem czasu wcześnie się bawić, ale nagle sytuacja się trochę poprawiła, nic w tym czasie nie działałem, żadnych sterowników nie aktualizowałem. Na ten moment na ultra mam 40-55 fps, obniżając jakoś mogę zejść do stabilnych 55fps, co też jest dziwne przy moim sprzęcie
@ChytrookiNiestety nie pomogło
@Wyrzysk_1985dotychczas jak sprawdzałem na menadżerze zadań to się mniej więcej wartości pokrywały. W tym oknie, masz mini historię swojej wydajności i jak pisałem, niezalęznie od tego, czy gra była zminimalizowana, użycie podzespołów się nie zmieniało, z wyjątkiem CPU.
MSI afterburner pokazuje podczas grania wykorzystanie GPU na poziomie 65 +- 5% gdy minimalizuję, spada to 25% z CPU jest podobnie z tym że 10-15% większe wykorzystanie, zegar na CPU pokazuje 4000 mhz, ze spadkami do 1,6ghz, temperatura na CPU oscyluje między 70-80 stopni, GPU poniżej 60 stopni
Wynikałoby z tego, że to procesor ma jakieś problemy, dobrze rozumiem?
E: Chociaż się zastanawiam, czy wskazania taktowania zegrara procesora mogą być prawdziwe, przecież on powinien utrzymywać się na poziomie przynajmniej 3 ghz
Hej @MrZelltar,
To może być jak najbardziej słuszna sugestia, którą zamieścił @Wyrzysk_1985. Procesor, którego używasz, ma częstotliwość bazową 3 GHz i potrafi rozkręcić się do 4 GHz, jednak nie może pracować z najwyższą częstotliwością cały czas, dodatkowo może występować tzw. throttling & thermal throttling.
Możesz zainstalować sobie program, który będzie logował temperaturę procesora. Twój model może osiągać bardzo wysokie temperatury. Dodatkowe informacje na ten temat znajdziesz na stronie jego producenta.
Możesz dodatkowo sprawdzić "Monitor zasobów" na Twoim komputerze.
W Monitorze Zasobów znajdź mały niebieski kwadrat w prawym górnym rogu, oznaczonego jako "Maksymalna Częstotliwość". Ta wartość procentowa wskazuje aktualną prędkość procesora w stosunku do jego bazowej prędkości i odpowiada niebieskiej linii na wykresie po prawej stronie.
Jeśli numer wyrażony w procentach jest ograniczany przy danej wartości, oznacza to, że częstotliwość taktowania jest automatycznie zbijana w celu ochrony procesora.
About Battlefield Dyskusja o serii
Recent Discussions
- 4 days ago
BF3
Solved9 days ago- 12 days ago