Forum Discussion

CxAxLxM's avatar
CxAxLxM
Rising Rookie
1 month ago
Solved

Wysoki ping na serwerach Bf1

Od trzech tygodni mam wysoki ping około 80, na serwerach niemieckich w grze Bf1. Gram ponad 5 lat i taki problem z pingiem mam po raz pierwszy. Parametry mojej sieci są prawidłowe. Kiedy występuje wysoki ping, to sprawdzam jakość połączenia z całkiem innymi niemieckimi serwerami i jest wszystko ok. Są dni, kiedy wysoki ping pojawia się tylko przez chwilę, ale jest przeważnie tak, że jest wysoki większość czasu, kiedy gram. Gram wyłącznie wieczorem, między godziną 19 -21. Ciekawe jest to, że w przeglądarce serwerów widnieje prawidłowy ping, mój prawidłowy ping to średnio 29- 35, a w grze jest wysoki. Też się zastanawiam, gdyby to był problem serwerów gry, to chyba wszyscy powinni mieć wysoki ping, a tylko około 11 graczy na 64 ma podobnie wysoki ping. 

Jeżeli Ktoś ma podobny problem i wie, o co w tym chodzi, to proszę o odpowiedź.

• Hej CxAxLxM​ 

Jeśli masz taką możliwość to sprawdź proszę dla testu czy problem będzie pojawiać się na alternatywnym połączeniu internetowym, lub poprzez VPN. 

20 Replies

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    1 month ago

Bardzo dziękuję za tak obszerną informację. Na razie to wygląda na dość skomplikowaną procedurę, ale postaram się to zrobić. Co do darmowego VPN, czy polecisz mi jakiś bezpieczny, sprawdzony, ja nie mam z tym doświadczenia i mam obawy, co do stosowania tego. Oczywiście sprawdzę czy w innych godzinach, też jest problem z pingiem, ponieważ ja zawsze gram w BF1 tylko w godzinach od 19 do 21 +/- 30 min.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej CxAxLxM​ 

Ja obserwuję ten wątek 🙂

Od Twojego zgłoszenia monitorowałem sytuację i nie znalazłem podobnych zgłoszeń, które opisywały ten sam problem co Twój. Rozumiem Twoją frustrację i wiem, że bardzo zależy Ci na tym, żeby gra działała płynnie. 

Odnośnie wcześniej zaproponowanych kroków. Wydaje mi się, że opisany przez Ciebie problem może być związany z wyznaczaniem trsay do serwera gry poprzez Twojego dostawcę internetu. Dostawcy internetu mogą zmieniać i optymalizować trasy poprzez które łączysz się z różnymi serwerami. Problem może również być spowodowany przez serwer który stoi "na drodze" pomiędzy Twoim routerem, a serwerem z którym łączy się gra. 

Łącząc się poprzez VPN ominąłbyś trasę wyznaczoną przez Twojego dostawcę internetu i połączył się z najbliższym serwerem (np. w Niemczech) poprzez zupełnie inną trasę. Ta sama sytuacja miałaby miejce jeśli podłączyłbyś swój komputer do internetu poprzez inne połączenie internetowe. Inny dostawca = inne umowy z pośrednikami = inna trasa wiodąca do serwera. 

Jeśli te opcje są niemożliwe do wykonania sprawdź proszę czy problem będzie pojawiać się jeśli zagrasz w innych godzinach. 

Opcją drugą jest sprawdzenie trasy i weryfikacja jaka trasa została wyznaczona przez Twojego dostawcę. 

Będziesz potrzebować do tego program WinMTR.

Pobierz i zainstaluj ten program. 

Po uruchomieniu gry i rozpoczęciu rundy, będziesz musiał wykonać "baseline" swojego połączenia. Nie zależnie od tego czy problemy z pingiem pojawią się w grze czy nie, zminimalizuj grę i uruchom wiersz poleceń jako administrator i wpisz komendę:

netstat -n

Połączenie z największą ilością wysyłanych danych będzie połączeniem z serwerem gry (zakładając, że nie będziesz w tym samym czasie stramował, lub oglądał filmów/ słuchał muzyki). 

Otwórz WinMTR i wpisz adres serwera i rozpocznij zbieranie danych. 

Wróć do gry i dokończ rundę. Ważne, żeby aplikacja WinMTR była uruchomiona przez 10-15 minut.

Koniecznie zrób zrzut ekranu by widoczne były nazwy serwerów przez ktróre przebiega trasa. 

Następny test będziesz musiał wykonać kiedy problem nie będzie się pojawiać, lub będzie (🙂) w zależnoiści od tego jaki scenariusz sprawdziłeś za pierwszym razem. 

Ponownie też zasugeruję Ci skorszystanie z dowolnego darmowego dostawcy VPN. W ten sposób będziemy mogli bezpośrednio sprawdzić z czym problem powiązany jest u podstaw. 

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    1 month ago

Miałem się odezwać za klika dni, ale może Ktoś śledzi ten wątek, więc napiszę jak było dzisiaj. I tak jak przypuszczałem, wczoraj był ten lepszy dzień jeżeli chodzi o ping. To co wczoraj zrobiłem nie miało wpływu na zmniejszenie wartości wysokiego pingu, ponieważ dzisiaj był jeden z najgorszych pingów. Na dwie godzin grania, przez 30 min miałem dobry ping a reszta to wysoki ping na poziomie 76-80-90. Gdyby to był problem mojego sprzętu, albo operatora sieci, to przecież wcześniej też by tak było. Zresztą kiedy jest wysoki ping, to na innych serwerach wszystko jest ok. Więc to chyba na pewno problem serwerów gry albo EA, a może ten EAAntiCheat to robi? Już chyba wyczerpałem wszelkie możliwości po swojej stronie, żeby temu zaradzić.

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    1 month ago

Dzisiaj przed uruchomieniem gry zrobiłem tak: wykonałem czystą instalację sterownika nvidia 591.44. Potem w Chrome w ustawieniach wyłączyłem dwie opcje: "Kontynuuj działanie aplikacji w tle po zamknięciu przeglądarki Google Chrome" oraz "Używaj akceleracji grafiki, gdy jest dostępna". Na koniec, zresetowałem kartę sieciową do ustawień fabrycznych.

Włączyłem grę przed godziną 19. Chwilę wszystko było bardzo dobrze, ping 27-35. 10 min. po godzinie 19 włączył się wysoki ping. I tu teraz ciekawostka. Przez te ostatnie trzy tygodnie, kiedy miałem ten wysoki ping, to zawsze on był na poziomie 78-81 i nawet dochodził do 90, i tak trzymał się cały czas. Dzisiaj natomiast wysokim pingiem była wartość średnio 67 i taki utrzymywał się praktycznie cały czas, kiedy był. Wcześniej takiej wartości nie było, od kiedy mam problem z wysokim pingiem, wartość 67 pojawiła się dzisiaj po raz pierwszy i trwało to tak z 30 min. Potem przez godzinę miałem wszystko ok. Znowu wysoki ping się pojawił, na jakiś czas, i tu już przekraczał 74, ale tylko na chwilę, zawsze dominował ping 66-67. Jeszcze raz wspomnę, przez te trzy tygodnie wysokiego pingu, ani raz nie było wartości 66-67, zawsze dominowała wartość 75-80-90. Ale za wcześnie świętować, że udało mi się po części zmniejszyć wysoki ping, ponieważ przez te trzy tygodnie, trafiały się lepsze dni, kiedy wysoki ping nie był tak bardzo upierdliwy. Jeżeli taka sytuacja utrzyma się, to znaczy, że któraś z tych czynności, którą dzisiaj wykonałem pomogła, albo to po prostu zbieg okoliczności i zadziałało coś całkiem innego. Za kilka dni dam znać jak to wygląda. Ale nadal proszę o informacje do tematu.

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    1 month ago

Dzisiaj przed uruchomieniem gry zastosowałem taką procedurę, znalazłem w sieci:

Uruchom czyszczenie sieci: Otwórz wiersz poleceń jako administrator i uruchom ipconfig /flushdns, następnie netsh winsock reset, a następnie uruchom ponownie komputer.

Wyszukaj „ wiersz polecenia ”, kliknij „Uruchom jako administrator”, wpisz ipconfig/flushdns i naciśnij Enter .

Po pomyślnym opróżnieniu pamięci podręcznej programu rozpoznającego nazwy domen (DNS Resolver Cache) wpisz polecenie ipconfig /registerdns i naciśnij klawisz Enter .

Następnie wpisz ipconfig /release i naciśnij Enter .Wpisz ipconfig /renew i naciśnij Enter .

Wpisz netsh winsock reset i naciśnij Enter .Zamknij okno wiersza poleceń i uruchom ponownie komputer.

Ale to też nie pomogło, ponieważ był wysoki ping. Ale było trochę inaczej niż wczoraj. Grałem między godziną 19 a 21.40 i w tym czasie miałem dwa 25 minutowe okienka, kiedy był dobry ping, średnio 29-35. Jeszcze się nie poddaję, będę szukać dalej rozwiązania, ale jeżeli problem jest po stronie EA, lub serwerów gry, to nie rozwiążę tego problemu.

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    1 month ago

Dzięki, ale niestety tego nie jestem w stanie zrobić.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej CxAxLxM​ 

Jeśli masz taką możliwość to sprawdź proszę dla testu czy problem będzie pojawiać się na alternatywnym połączeniu internetowym, lub poprzez VPN. 

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    1 month ago

Niestety procedura ipconfig /flushdns nie pomogła. Z tym pingiem to coś dziwnego. Zacząłem grę przed godziną 19. Wszystko było ok. Zaraz po godzinie 19 wskoczył wysoki ping. Przez 30 min grania miałem tak, że dobry ping był przez 3 minuty a potem wskakiwał wysoki ping i tak na zmianę. Po tych 30 min, był już cały czas wysoki ping, aż do godziny 20.10, po tej godzinie miałem dobry ping przez 10 min. Znowu wysoki ping do godziny 20. 40. Potem miałem dobry ping do godziny 21. 10 i znowu zaczął się wysoki ping i skończyłem grać.

Nie wiem co to ma być, w sieci też nie znalazłem rozwiązania. Robiłem czystą instalację aplikacji EA, uruchomiłem naprawę gry, przeinstalowywałem sterownik nvidia, uruchomiłem opcję naprawy javelin anticheat i również ponownej instalacji. Nie pomogło. To trwa już trzy tygodnie, nie wiem czy to samo z siebie może się naprawić.

Jeżeli Ktoś może jeszcze coś doradzić, to proszę o wskazówki.

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    1 month ago

Dzięki, sprawdzę to dzisiaj wieczorem, przed uruchomieniem gry i dam znać czy pomogło.

• Witam, spróbuj użyć komendy ipconfig /flushdns w wierszu poleceń uruchomionym jako administrator, aby odświeżyć pamięć DNS.