Forum Discussion

GoldenGirl1006's avatar
5 years ago

Błąd z wczytaniem zapisu gry

Mam problem z grą Dragon Age Inkwizycja | PC 
Kupiłam miesiąc subskrypcji EA Play, bo brakowało mi gierek do pogrania. Zainstalowałam Dragon Age i tak mi się ta gra spodobała, że korzystając z promocji na Steamie kupiłam ją tak jakby poza subskrypcją, żeby mieć ją w bibliotece i móc sobie do niej wracać. Od momentu kupienia gry zaczął się problem. Przy próbie kontynuowania gry, bądź wczytania jakiegokolwiek zapisu wyskakuje mi komunikat, że nie można wczytać zapisu gry, ponieważ brakuje zawartości do pobrania. To wygląda tak jakbym nie miała tych dlc co były jak grałam przez EA Play. Robiłam spójność plików gry (nie wykryło żadnego braku), po czym zainstalowałam na nowo grę (też nic nie pomogło). Sprawdziłam w szczegółach zakupu, że wszystkie dlc się tam znajdują i powinnam je mieć. 
Prosiłabym o pomoc, ponieważ ja się już załamałam i nie mam pojęcia co mam robić ;c

19 Replies

• Nie, nikt z supportu EA się tym nie zainteresował. Fajnie się traktuje graczy. ^^  

• RAAwraw's avatar
    RAAwraw
    4 years ago
    @Avesko98 Zadzwoniłem do supportu i kazano mi się ze steamem skontaktować, problem taki że jak wchodzę na pomoc techniczną steama to oni odsyłają na pomoc techniczną EA, i tak koło się zatacza, a co śmieszne ludzie na steamie piszą że mają ten sam problem.
  • Tak, też kontaktowałem się ze Steam'em, który skierował mnie do EA. Na pewno nie jest to wina Steam'a  bo zainstalowałem grę przez EA Desktop i teraz nie wczytuje mi jeszcze dodatkowo "Przedmioty z Edycji Specjalnej". Więc jest jeszcze gorzej. :D 

• A czy ktoś z was sprawdzał lub miał ten sam problem wykupując EA Play bezpośrednio przez Origin? Czy jest to problem tylko wykupując usługę przez Steam?

Mam ten sam problem ;/

• RAAwraw's avatar
    RAAwraw
    4 years ago
    @asukashinji Tu bardzie problem taki że jak grałem przy zakupionym EA Play na steamie to dodatki normalnie działały, przestały działać jak zakupiłem grę na własność.
  • @RAAwraw Mi za to nie działa przez EA Play wykupione przez Steam... I też się chodzę od Annasza do Kajfasza z tym problemem... brak pomocy.
  • Z postów, które tutaj widzę, doszedłem do wniosku że po zakupie gry ze Steam (gdzie miało się wcześniej abo z EA) - być może nadpisuje coś w plikach i mimo, iż można grę uruchomić, to nie widzi DLC/Save. Pytanie do Was, czy po zakupie gry pobierało wam małe aktualizacje?

Przeglądałem zagraniczne fora w poszukiwaniu rozwiązania i widziałem różne:

- instalację gry od nowa z platformy Steam - przy okazji usunięcie Origin,

- reinstalkę gry/ naprawę jej w bibliotece

- sprawdzenie wersji gry (to wydaje mi się racjonalne) - czy przed zakupem i po zakupie wersja gry się zgadza

- zaczęcie gry od nowa w przypadku, gdy nie wykrywa DLC (Tak - dokładnie to zalecił jakiemuś użytkownikowi jeden z community na angielskim forum na Steam). - niezalecane

Najbardziej racjonalnym rozwiązaniem jest usunięcie gry z biblioteki Steam, a następnie jej przywrócenie, podobno pomogło wielu osobom.

Jak to zrobić:

- wchodzimy na stronę https://steamcommunity.com

- wybieramy grę do usunięcia (DA:I)

- zaznaczacie którąś z opcji jeśli wyskoczy wam więcej niż jedna,

- usuwacie grę pernamentnie z konta,

- wyłączacie Origin i restartujecie Steam,

- ponownie wchodzimy na stronę https://steamcommunity.com ,

- wybieracie grę do przywrócenia (DA:I),

- zaznaczacie opcję "Gry nie ma w bibliotece",

- zaznaczacie  "Przywróć poprzednio usuniętą grę na moje konto",

- restartujecie Steam i wychodzicie z Origin,

- Odpalacie grę (Sprawdzacie, czy działają DLC i Save - jeśli nie działa Save - tworzymy nową grę).

Powyższe rozwiązanie dotyczy opcji możliwości gry razem z DLC, nie wiem jak to działa na wcześniejsze Save dlatego najlepiej jest to zapisać gdzieś w chmurze lub odnalezć plik i wrzucić tymczasowo gdzieś indziej przed dokonaniem tej operacji. Prawdopodobnie operacja nie usuwa Wam plików z dysku, robicie jedynie restart "rejestru".

Dajcie znać, jeśli ktoś zdecyduje się na ten krok, czy to zadziałało.

Miłego dnia 🙂

• @Kyuubin84 Ten najbardziej racjonalny sposób u mnie zadziałał. Jak na razie uruchomiłem dwukrotnie grę i zapis w niej. Na razie działa. Miejmy nadzieję, że już nie będzie takich niespodzianek 😉 Dziękuję bardzo za pomoc.
  • RAAwraw's avatar
    RAAwraw
    4 years ago
    @Kyuubin84 U mnie też działa, ale że i tak za bardzo nie pamiętam co robiłem to muszę od początku grać, ale i tak dzięki.

About Dragon Age Dyskusja o serii

Odwiedź fora i porozmawiaj ze społecznością o swojej podróży przez świat Dragon Age od BioWare.294 PostsLatest Activity: 10 days ago