Forum Discussion

FCETHXS's avatar
2 years ago
Solved

FC 24 - Czarny ekran po uruchomieniu, crash (PC)

Kkupiłem FC 24 kilka dni temu na Steamie. Kiedy uruchamiam grę, ładuje się AC i FIFA otwiera się z czarnym ekranem w oknie, następnie tytuł FC24.exe w lewym rogu zostaje ukryty, a następnie crashuje w ciągu kilku sekund.

Wyczerpałem większość/wszystkie poprawki, jakie mogłem znaleźć w Internecie:

1. Ponowna instalacja systemu Windows 10
  2. Odinstaluj/zainstaluj ponownie grę (kilka razy) i to samo w przypadku antycheatu. Zainstaluj certyfikaty dla Anticheat
  3. Uruchom z włączeniem/wyłączeniem administratora zarówno w grze, jak i w programie Anticheat
  4. Włączanie/wyłączanie optymalizacji pełnoekranowej
  5. Zweryfikowano spójność plików gry/naprawionych plików
  6. Próbowałem coś zrobić z CFG objętym ochroną przed exploitami w Windows Defender
  7. Uruchom z podłączonym kontrolerem lub bez niego
  8. Uruchom z bezpiecznym rozruchem
  9. Zrobiono wyjątki dla gry i AC w zaporze sieciowej
  10. Uruchom w trybie zgodności ze wszystkimi poszczególnymi systemami
  11. Odinstaluj zintegrowany procesor graficzny
  12. Wyłącz/włącz izolację rdzenia w programie Windows Defender
  13. Uruchom FC24 z Originem

Nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić, znajomi grający w FC24 nie mieli tego problemu lub go rozwiązali. Próbuję to naprawić od kilku dni, ale nic nie pomaga.
  • @FCETHXS Witam. Komputer nie spełnia minimalnych wymagań. Tutaj nie chodzi stricte o DX12 ale o poziom funkcji. GTX 660 posiada 11_0 a potrzebny jest 12_0 dlatego gra się nie uruchamia i nic w tym przypadku nie da się zrobić. Co do zintegrowanych kart to gra się uruchamia ponieważ dla przykładu Intel Iris Xe ma poziom funkcji 12_1.

9 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @FCETHXS 

Dzięki za Twój post oraz listę kroków, które udało Ci sie już wykonać. Proszę dodaj jeszcze do swojego opisu raport DxDiag.

• FCETHXS's avatar
    FCETHXS
    2 years ago

Załączam plik DxDiag. Chciałbym od razu wykluczyć nie spełnienie minimalnych wymagań jako problem, gdyż znajomi posiadający podobne karty graficzne, nie mieli z grą problemu.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    2 years ago

Obawiam się, że uruchomienie gry na obecnym sprzęcie może być niemożliwe ze względu na minimalne wymagania gry. Twoja karta graficzna, NVIDIA GeForce GTX 660, niestety nie spełnia tych wymagań. Jedną z kluczowych kwestii jest fakt, że Twoja karta nie obsługuje Direct X 12, co jest kluczowym elementem potrzebnym do prawidłowego działania FC™ 24.

• FCETHXS's avatar
    FCETHXS
    2 years ago

@EA_Kalina  Chcę zaznaczyć, tak jak w poprzedniej odpowiedzi, że nie uważam to za problem karty graficznej. Ludzie uruchamiali grę na zintegrowanej karcie graficznej lub gorszych kartach oraz w DXDIAG dowiaduje się, że moja karta obsługuje DX12. Wciąż szukam rzeczywistego rozwiązania i pomocy w problemie.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    2 years ago

Możesz znaleźć kompleksowe informacje techniczne dotyczące karty graficznej GTX 660, włączając w to wersję DirectX, na oficjalnej stronie NVIDIA, dostępnej pod tym linkiem.

Nasi członkowie społeczności są zawsze gotowi pomóc i podzielić się swoją wiedzą. Temat pozostanie otwarty na wszelkie dalsze pytania czy dyskusje.

• FCETHXS's avatar
    FCETHXS
    2 years ago

@EA_Kalina  Na YouTubie można zobaczyć ludzi, którzy w celach testu wydajności uruchamiają grę na zintegrowanej karcie graficznej i nie miewają takiego problemu. Chciałbym otrzymać pomoc w rozwiązaniu problemu. Na forach znalazłem podobne problemy i to nie jest mój jedyny przypadek, a pojawiający się często również u innych graczy.

• FCETHXS's avatar
    FCETHXS
    2 years ago
    @EA_Kalina Dodatkowo na stronie, która została podana widnieje, że wersja Dx12 jest obsługiwana na tej karcie.
  • Avalayya's avatar
    Avalayya
    Hero+
    2 years ago
    @FCETHXS Witam. Komputer nie spełnia minimalnych wymagań. Tutaj nie chodzi stricte o DX12 ale o poziom funkcji. GTX 660 posiada 11_0 a potrzebny jest 12_0 dlatego gra się nie uruchamia i nic w tym przypadku nie da się zrobić. Co do zintegrowanych kart to gra się uruchamia ponieważ dla przykładu Intel Iris Xe ma poziom funkcji 12_1.

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,658 PostsLatest Activity: 6 days ago