Forum Discussion

Wiktoooj's avatar
3 years ago
Solved

[PC] Czarne okno przy uruchamianiu gry | laptop MSI - Rozwiązanie

Witam

Od kilku dni nie mogę uruchomić gry EA FC.

Gdy włączam grę wyskakuje mi okno antycheata po czym otwiera się gra EA FC z czarnym ekranem i wyłącza się po kilku sekundach wyrzucając mnie z powrotem do EA APP.

Czytałem bardzo wiele na ten temat, szukałem rozwiązania lecz nie udało mi się go znaleźć.

Dodam iż gra wcześniej działała u mnie bez zarzutu. Dopiero ostatnio pojawił się ten problem.

- Zaczynałem od naprawy gry w aplikacji EA APP.

- Odinstalowałem grę po czym zainstalowałem ponownie.

- Reinstalowałem również antycheata.

- Usuwałem foldery z dokumentów z grą.

- Uruchamiałem komputer w trybie czystego rozruchu.

- Uruchamiałem grę jako administrator.

- Dodawałem antycheata i aplikacje EA FC  do wyjątków w Windows Defender.

- Zbieg okoliczności wymusił na mnie fromat laptopa który również nic nie dał.

- Pobierałem również najnowsze sterowniki i aktualizacje do systemu jak i do podzespołów.

Żadna czynność z wyżej wymienionych nie przyniosła skutku.

Proszę o pomoc

• Witam ponownie,

Udało mi się rozwiązać ten problem. 

W moim przypadku chodziło o sterowniki zintegrowanej karty graficznej Intela. Windows update nie dostarcza informacji na temat wymaganych aktualizacji dla zintegrowanych układów graficznych od Intela i trzeba je pobrać i zainstalować na własną rękę. Aby wykonać tą czynność należy:

1. Pobrać aplikacje Intel Driver & Support Assistant,

2. Jeśli program nie widzi specyfikacji PC należy uruchomić skan,

3. Zaktualizować sterownik do zintegrowanej karty graficznej (w moim przypadku: 

Intel® Arc™ & Iris® Xe Graphics - Windows*)

Mam nadzieję że ten wpis pomoże innym osobą które mają ten sam problem.

Pozdrawiam

Wiktor

6 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Hej @Wiktoooj 

Dzięki za Twoje zgłoszenie, opisanie problemu i wymienienie wykonanych przez Ciebie kroków. 

Rozumiem, że mogłeś wcześniej normalnie uruchomić grę i problem pojawił się nagle? Jeśli tak, to czy problem pojawił się np. przy aktualizacji gry? 

Sprawdź proszę w Monitorze niezawodności systemu Windows, jakiego rodzaju błędu pojawiają się przy próbie uruchomienia gry/EA anticheat.

• Naciśnij Windows+R
    • Wpisz w oknie perfmon /rel i naciśnij enter
  • Witam ponownie,

Udało mi się rozwiązać ten problem. 

W moim przypadku chodziło o sterowniki zintegrowanej karty graficznej Intela. Windows update nie dostarcza informacji na temat wymaganych aktualizacji dla zintegrowanych układów graficznych od Intela i trzeba je pobrać i zainstalować na własną rękę. Aby wykonać tą czynność należy:

1. Pobrać aplikacje Intel Driver & Support Assistant,

2. Jeśli program nie widzi specyfikacji PC należy uruchomić skan,

3. Zaktualizować sterownik do zintegrowanej karty graficznej (w moim przypadku: 

Intel® Arc™ & Iris® Xe Graphics - Windows*)

Mam nadzieję że ten wpis pomoże innym osobą które mają ten sam problem.

Pozdrawiam

Wiktor

• kojotas's avatar
    kojotas
    2 years ago
    @Wiktoooj Dzięki wielkie. Aktualizacja sterowników Intela tym programem na laptopie HP Omen rozwiązała problem.

Featured Places

Node avatar for FC 24

FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.Latest Activity: 9 days ago
4,670 Posts