Forum Discussion

Xeyor0's avatar
Xeyor0
Rising Newcomer
2 days ago

Problem z kontrolerem – częściowa utrata sterowania w trybach online (FC 25 PC)

Mam problem z grą EA SPORTS FC 25 na PC (wersja Steam). Używam kontrolera SteelPlay SlimPack (Wired Controller, czarny). Pad jest wykrywany jako kontroler Xbox (XInput), działa poprawnie w menu oraz we wszystkich trybach offline, takich jak Kariera, Squad Battles czy Volta.

Problem pojawia się wyłącznie w trybach online – np. Rivals, mecze towarzyskie.
W trakcie meczu nagle przestaje działać lewy drążek (poruszanie zawodnikiem), natomiast pozostałe przyciski (podania, strzały) działają, ale z dużym opóźnieniem. Wygląda to tak, jakby pad się częściowo rozłączał lub był blokowany.

Próbowałem:

wyłączenia Steam Input,

zmiany portu USB,

aktualizacji sterowników,

ponownej instalacji EA Anti-Cheat,

uruchamiania gry i EA App jako administrator.

Niestety problem wciąż występuje tylko w trybach online.
Proszę o informację, czy EA Anti-Cheat może w jakikolwiek sposób ograniczać działanie mojego pada, lub czy są znane problemy z kompatybilnością z kontrolerami SteelPlay.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edit: Moved thread to Polish language FC 25 forums. -CM

2 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    20 hours ago

Hej Xeyor0​ 

Korzystając z pada innego niż Xbox, możesz napotkać różne problemy związane z kompatybilnością. Choć nie mogę zagwarantować, że poniższe kroki rozwiążą Twój problem, warto je wypróbować w podanej kolejności.

• pobierz aktualizacje systemu
    •  usuń Ustawienia osobiste i wyłącz grę
    • odłącz zbędne urządzenia USB (np. drugi pad, ładowarka, kierownica)
    • jeśli w twoim systemie aktywne jest oprogramowanie emulujące wirtualne kontrolery, konieczne będzie jego wyłączenie lub odinstalowania przed uruchomieniem gry.  
    • podłącz pad za pomocą kabla
    • skorzystaj ze Steam Input
    • przy ponownym uruchomieniu gry wykorzystaj tylko pad do zatwierdzania menu; nie zmieniaj nazwy pliku Ustawienia osobiste 

• Xeyor0's avatar
    Xeyor0
    Rising Newcomer
    19 hours ago

Czesc gdy wrócę do domu to spróbuję ale zapomniałem dopisać że z padem oryginalnym od Xboxa 360 działo się to samo 

About FC 25 Dyskusja ogólna

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze EA SPORTS FC™ 25 na forach społeczności.818 PostsLatest Activity: 8 hours ago