Forum Discussion

oezil1809's avatar
oezil1809
Seasoned Newcomer
21 days ago

Wyrzuca z każdego meczu

Od kilku dni codziennie mam problem z rozgrywką. Każdy mecz rivals/mistrzostw/wydarzeń live kończy się wyrzuceniem to menu głównego. Mam szybki i bardzo stabilny internet. W innych grach online nie mam problemów ze stabilnością internetu. Tylko podczas rozgrywania meczów online w fut26 każdy mój mecz kończy się wywaleniem do menu głównego i zaliczeniem porażki. Wcześniej ten problem pojawiał się sporadycznie. Jednak od kilku dni nie ukończyłem prawie żadnego meczu online. 
Połączenie mam po kablu, gram na PC

4 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    20 days ago

Hej oezil1809​ 

Na początek spróbuj prostych rzeczy, które często to stabilizują. Najpierw zrób pełne odświeżenie sesji - zamknij grę, wyłącz komputer na chwilę i zrestartuj router. Daj mu 2-3 minuty zanim wszystko włączysz z powrotem.

W międzyczasie wejdź w ustawienia FUT i zmień stadion na inny, nawet tymczasowo. Brzmi dziwnie, ale czasem pomaga przy takich rozłączeniach w meczach.

Podeślij też proszę, ocenę połączenia z gry (ping, jitter, utrata pakietów). Dzięki temu będzie widać, czy coś „skacze” w trakcie meczu.

• oezil1809's avatar
    oezil1809
    Seasoned Newcomer
    18 days ago

Zrobiłem zalecenia jak wyżej. Przez jeden dzień było w porządku i dziś znowu wróciło do wywalania z każdego meczu. Podsyłam skriny z oceny połączenia gry oraz przykładowe oceny z ostatnich meczów gdzie bywało dobrze, ale też było tragicznie.

• oezil1809's avatar
    oezil1809
    Seasoned Newcomer
    13 days ago

Minął tydzień, a problem dalej nie został rozwiązany. Wydałem pieniądze na grę, która nie pozwala mi grać online, a nikt nie potrafi rozwiązać problemu?

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    12 days ago

Patrząc na Twoje screeny, połączenie niby jest „ok”, ale widać skoki jakości i ping potrafi iść wysoko. To zwykle oznacza niestabilną sesję w trakcie meczu, a nie samą prędkość internetu.

Na start spróbuj odświeżyć wszystko „na czysto”. Wyłącz grę, wyłącz komputer na chwilę, zrestartuj router i dopiero potem odpal grę ponownie. W EA app zrób naprawę plików gry. Jeśli masz włączone jakieś overlaye albo programy w tle (Discord, MSI Afterburner itp.), wyłącz je na test.

Jeśli grasz po kablu, to dla testu możesz też spróbować jednego meczu na Wi-Fi – brzmi dziwnie, ale pomaga sprawdzić czy to nie kwestia konkretnej ścieżki połączenia. No i upewnij się, że w tle nic nie obciąża sieci (update’y, streaming).

Dodatkowo:

• reset routera
    • sprawdź oprogramowanie sprzętowe routera
    • Najpierw wpisz w przeglądarce adres routera – najczęściej to 192.168.0.1 albo 192.168.1.1. Zaloguj się (login i hasło są zwykle na naklejce pod routerem albo od dostawcy internetu).

Po zalogowaniu poszukaj zakładki typu „System”, „Firmware”, „Aktualizacja” albo „Update”. Tam zobaczysz wersję oprogramowania i czy jest dostępna aktualizacja.

Jeśli jest opcja aktualizacji, kliknij ją i poczekaj aż się zakończy. W trakcie nic nie wyłączaj. Router sam się zrestartuje.

• włącz jakość usługi (QoS) na swoim routerze
    • To bardziej zaawansowana zmiana w sieci, dlatego aby uzyskać szczegółowe instrukcje, wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.

Na niektórych routerach dostępna jest opcja QoS umożliwiająca ustawienie priorytetów dla określonego ruchu sieciowego. Ustalenie priorytetów ruchu sieciowego w grze EA SPORTS FC™ 26 może sprawić, że połączenie będzie szybkie (niższy ping) i niezakłócane przez inny ruch w tym paśmie (mniej utraconych pakietów i mniejsza zmienność opóźnienia).

Jeśli udostępniasz swoją sieć innym osobom lub w tym samym czasie używasz jej do różnych rzeczy, pomoże ci to zapewnić odpowiednią przepustowość dla pakietów danych gry.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Zgłaszanie błędów

FC 26 Zgłaszanie błędów

Zgłaszaj błędy i sprawdzaj, co społeczność EA Sports FC 26 mówi na tym forum.Latest Activity: 3 hours ago
1,236 Posts