Forum Discussion

kamil231291's avatar
kamil231291
Seasoned Newcomer
6 days ago

03.01 bez zmian od początku zakupu

Cześć, 

Mam grę na PC. Od dnia zakupu są lagi przy graniu online. Czy ktoś się w ogóle tym zajmuje ? 

To wstyd, że minęły już 3 miechy, a dalej nie da się grać. 

Są jakieś rozwiązania tej sytuacji ?? 

Nie mogę poprosić o zwrot kasy, bo czas na to trwał chyba 14 dni .

4 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 days ago

kamil231291​ Dzięki za bardzo szczegółowy opis i DxDiag – to dużo wyjaśnia. Ten problem nie jest „zwykłym lagiem sieciowym”, tylko połączeniem dwóch rzeczy, które razem dają dokładnie to, co opisujesz. Pierwsza przyczyna to konflikt sterowania i usług w tle. W DxDiag widać dużą liczbę urządzeń HID, odbiorników USB (Logitech, ASUS) oraz crashe LightingService.exe od ASUSa. W takim momencie gra potrafi „zgubić” fokus, przez co system przejmuje input – dlatego zawodnicy robią co chcą, a Ty nie możesz nawet wyjść do menu i zostaje tylko Alt+F4. Druga sprawa to gra na Wi-Fi przy trybach online. Nawet jeśli inne gry działają poprawnie, FC jest bardzo wrażliwe na mikroprzerwy. Pierwsza akcja idzie normalnie, a potem sesja się rozjeżdża i objawia się to jak opóźnienie lub utrata kontroli, a nie klasyczny lag.

Zacznij od poniższych kroków:

Na test podłącz PC kablem LAN i sprawdź jeden mecz online – to ważne, żeby wykluczyć Wi-Fi jako trigger.
    Zamknij lub tymczasowo wyłącz ASUS Armoury Crate / LightingService i zrestartuj komputer – w DxDiag widać, że ten proces się wysypuje.
    Odłącz wszystkie zbędne urządzenia USB (zostaw tylko klawiaturę, mysz i pad).
    Uruchom EA app i grę jako administrator, a w trakcie meczu nie używaj Alt+Tab.
    W Panelu NVIDIA upewnij się, że FC 26 jest przypisane do RTX 2070 i ustaw „Preferuj maksymalną wydajność”.

• kamil231291's avatar
    kamil231291
    Seasoned Newcomer
    3 days ago

Z trybów online "rozgrywam" tylko sezony. 

Nigdy nie miałem takich problemów. 

Gram na wifi, nigdy mi nic nie lagowało. 

Nie sprawdzałem pingu ani spadków fps - chodzi o to, że pierwsza akcja meczu jest rozgrywana w "miarę" normalny sposób. 

Później jest mega opóźnienie lub nawet przejęcie mojego kontrolera (klawiatury) przez komputer. Zawodnicy robią co chcą. 

Komputer w ogóle nie oddziałuje na to co klikam. Nie mogę wyjść do menu, muszę wyłączyć grę alt + f4 - nie ma innej opcji. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 days ago

kamil231291​ żeby ruszyć z tym dalej, potrzebuję kilku dodatkowych informacji:

– aktualny DxDiag z PC
    – informację, w jakich trybach online lagi są największe (Rivals, Champs, Seasons)
    – czy grasz na kablu czy Wi-Fi i czy testowałeś inne połączenie
    – czy lagi to głównie wysoki ping, czy raczej spadki FPS / slow motion

ku122997​ Poproszę Cię o dodanie nowego raportu DxDiag w tym samym wątku, w którym udzielałam już wcześniejszych porad.
    Dzięki temu łatwiej zachować ciągłość tematu i sprawdzić, czy wykonane zalecenia przyniosły efekt.

• jedyne rozwiazanie to jest przyjac do siebie ze jestesmy stratni pieniadze 

ja walcze od wrzesnia ale nic sie nie zmienilo nie szukaj tu pomocy bo jeszcze nikt jej tu nie dostal