Toksi_44
2 months agoSeasoned Novice
10 FPS
Witam, gram na PC i jak wchodzę w jakikolwiek tryb w fc 26 to mam około 9 fps i nic się z tym nie da zrobić. Jakieś rady?
Zrobiłem wszystko, straciłem 1,5 godziny na reinstalacje windowsa i dalej nic...
Oto nowy dxdiag
Dzięki za nowy DxDiag po reinstalacji. Porównałam go z poprzednim i różnice są bardzo konkretne. Dobra wiadomość jest taka, że reinstalacja Windowsa faktycznie wyczyściła część bałaganu. Nie ma już crashy DxDiag w trakcie zbierania danych, sterownik NVIDIA ładuje się poprawnie, nie widać też losowych kernelowych błędów GPU. Sprzęt i karta graficzna działają stabilnie.
Problem polega na tym, że dwie rzeczy nadal zostały takie same i one dokładnie pasują do objawu „10 FPS i nie wraca”.
Pierwsza sprawa to odświeżanie ekranu. System cały czas pracuje w 1920x1080 przy 240 Hz, mimo że natywny tryb monitora to 60 Hz. To bardzo częsta przyczyna stałego niskiego FPS w FC po wejściu do meczu lub wyjściu do menu. Gra potrafi zablokować się na złym trybie i już z niego nie wychodzi. Druga sprawa to urządzenia w tle. Nawet po czystym systemie nadal masz aktywne: Logitech Lightspeed (kilka instancji), SteelSeries, bezprzewodowy headset G435 oraz wirtualną kamerę OBS. To jest dokładnie ten zestaw, który w poprzednim DxDiag powodował konflikty wejścia i renderowania i on nadal tu jest.
Co to znaczy wprost: reinstalacja Windowsa była dobrym krokiem, ale nie usunęła źródła problemu, tylko je potwierdziła.
Zmieniłem na 60 hz i nic nie dało, a więc zostawiłem 240 hz bo tyle ma mój monitor (nie wiem dlaczego 60 hz to mój natywny tryb).
Odłączenie nic nie dało.
Odinstalowałem OBS.
Ustawiłem w panelu Nvidia Preferuj maksymalną wydajność.
Usunąłem te foldery.
Oczywiście uruchomiłem FC 26 dopiero po restarcie komputera po zrobieniu tych wszystkich rzeczy i 60 hz zmieniłem na 240 hz dopiero po sprawdzeniu czy FC 26 i dowiedzeniu się, że FC 26 działa dalej na około 10 FPS'ach.
Oto mój najnowszy dxDiag: