Forum Discussion

AndRyuX68's avatar
AndRyuX68
New Rookie
25 days ago
Solved

FC 26 skrót na pulpicie

Dzień dobry. Mam taki problem od wczoraj iż po kliknięciu skrótu do gry na pulpicie otrzymuję komunikat jak na obrazku. Do tej pory nie było problemu. Próbowałem już instalować EA app, naprawiać grę, nie wiem co się nagle stało. Grę odpalam z aplikacji ale chcę to robić z pulpitu.

• Problem rozwiązany...dopiszę tylko że sprawa dotyczyła skrótu ale steam się nie odpalał jak również office. Po walkach , reinstalacjach odkryłem winowajcę a mianowicie ccleaner w wersji 7 którego zainstalowałem na próbę i odinstalowałem a on dodał w rejestrze jakieś wpisy właśnie w programach które nie chciały działać (taki steam nawet nie chciał się zainstalować w domyślnej lokalizacji) Po usunięciu tych wpisów wszystko wróciło do normy...czyli np. FC26 wciąż się uruchamia z za drugim razem bo pierwsze uruchomienie z błędem o którym kiedyś już tu pisałem ale nie chce mi się już z tym walczyć.

10 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    24 days ago

Hej AndRyuX68​ 

Ten komunikat zwykle oznacza, że skrót na pulpicie stracił poprawną ścieżkę do EA app. Spróbuj proszę:

• Usuń obecny skrót z pulpitu i uruchom FC 26 normalnie z EA app lub Steam. Gdy gra się uruchomi, kliknij ją prawym przyciskiem i utwórz nowy skrót na pulpicie.
    • Jeśli grasz przez Steam – zawsze uruchamiaj grę skrótem Steam.
    • Jeśli sytuacja się utrzyma, przeinstaluj Steam i EA app - zachowaj ich domyślną ścieżkę instalacyjną.

Daj znać jak poszło.

• FC 26 mam w EA app nie na steam, Przeinstalowywałem aplikację jak i próbowałem naprawić grę. Od początku skrót działał, dlaczego wczoraj przestał? nie wiem. Co do samego steam choć on nic do rzeczy nie ma w moim przypadku to przestał działać też wczoraj, niby nie znaleziono pliku steam exe choć on był w folderze. Po długiej rozkmince zainstalowałem go po prostu na dysku c a nie w program files i zaczął działać. Uprzedzam pytanie...skanowałem system nortonem i malwarebytes nic nie wykazały, nie mam nic poblokowanego i nic w kwarantannie, robiłem sfc i dism, uruchamiałem jako administrator też bez efektów. Uruchomiłem grę ale nie mam opcji utwórz skrót, chyba że z folderu gry. Ale też bez efektu, dalej info jak na obrazku...pozostaje chyba uruchamiać z aplikacji.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    23 days ago

AndRyuX68​  Dzięki za update. Z opisu wynika, że to problem z ścieżką skrótu, a nie z samą grą. W takiej sytuacji najlepiej uruchamiać grę bezpośrednio ze Steam - to w pełni poprawne i nie wpływa na jej działanie.

Najczęściej dzieje się tak po aktualizacji Windows, Steam lub EA app, która zmienia lub resetuje ścieżki instalacyjne i stare skróty przestają prowadzić do właściwych plików. Podobny efekt może dać reinstalacja aplikacji w innej lokalizacji albo działanie narzędzi zabezpieczających, które modyfikują dostęp do plików EXE. To problem systemowy ze skrótami, a nie z samą grą.

Po sprawdzeniu antywirusa i ponownej instalacji Steam warto również przeinstalować EA app. Tak jak przy Steam, najlepiej pozostawić domyślną ścieżkę instalacji.

• AndRyuX68's avatar
    AndRyuX68
    New Rookie
    23 days ago

Dzięki za odpowiedź. Instalowałem już na nowo EA app i nic się nie zmieniło dalej ten komunikat. Co prawda grę mam na innym dysku niż EA app ale tak robię od zawsze bo na systemowym najmniej miejsca mam więc gry instaluję na innym dysku i do tej pory czyli całe lata to działało. Pierwszy raz się spotkałem z takim problemem że gra ze skrótu jak i bezpośrednio z folderu z grą wywala taki komunikat.

Mam też inne pytanie dotyczące samej aplikacji EA...czy da się zmienić nazwę profilu, użytkownika?

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    23 days ago
    Chopin-129 wrote:

Mam też inne pytanie dotyczące samej aplikacji EA...czy da się zmienić nazwę profilu, użytkownika?

Możesz zaktualizować zarówno swój adres e-mail jak  i EA ID (zmiany można dokonać raz na 30 dni).

1. Przejdź na stronę Dane konta.
    2. Wybierz Edytuj obok pola EA ID
  • Problem rozwiązany...dopiszę tylko że sprawa dotyczyła skrótu ale steam się nie odpalał jak również office. Po walkach , reinstalacjach odkryłem winowajcę a mianowicie ccleaner w wersji 7 którego zainstalowałem na próbę i odinstalowałem a on dodał w rejestrze jakieś wpisy właśnie w programach które nie chciały działać (taki steam nawet nie chciał się zainstalować w domyślnej lokalizacji) Po usunięciu tych wpisów wszystko wróciło do normy...czyli np. FC26 wciąż się uruchamia z za drugim razem bo pierwsze uruchomienie z błędem o którym kiedyś już tu pisałem ale nie chce mi się już z tym walczyć.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 2 hours ago
1,306 Posts