Forum Discussion

Mardevxd's avatar
Mardevxd
Rising Novice
1 month ago

FC 26 ZAWIESZA SIE PO URUCHOMIENIU

FC26 zawiesza cały system po uruchomieniu

Witam,

Od niedawna posiadam grę FC26, jednak mam poważny problem z jej uruchomieniem. Po włączeniu gry, po około minucie cały system się zawiesza – komputer przestaje reagować i jedyną możliwością jest ręczne wyłączenie go przyciskiem zasilania.

Próbowałem wszystkich rozwiązań, które znalazłem na forum (m.in. zmiany ustawień, wyłączenie profilu EXPO, reinstalacja gry, aktualizacja sterowników), jednak problem nadal występuje. Utworzyłem również dodatkowe konto w systemie Windows z uprawnieniami administratora – bez efektu.

Inne gry działają poprawnie, problem występuje wyłącznie w FC26.

W załączniku przesyłam raport DxDiag z mojej konfiguracji sprzętowej. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, co jeszcze mogę sprawdzić lub zmienić, aby rozwiązać problem.

Z góry dziękuję za pomoc.

20 Replies

• ADAVENx's avatar
    ADAVENx
    Rising Rookie
    1 month ago

Mardevxd​ Słyszałem ze włączenie opcji integralności pamięci pomaga. Znajduje się ona w opcjach windows w "Izolacja rdzenia". Ponieważ ja również testowałem gre na innym komputerze niż mój na którym akurat mam inny problem i dokładnie ten sam bład występuje czyli crash komputera. Ale nie włączałem tej opcji ponieważ nie wiem do końca czy jest to bezpieczne i stwierdziłem że nie warto więc jeśli chcesz mozesz przetestować na własna odpowiedzialność.

• Mardevxd's avatar
    Mardevxd
    Rising Novice
    1 month ago

Cześć EA_Kuba​ 

Gra zawiesza mi się w menu głównym. O zwrot zapytałem orientacyjnie bo chciałbym pograć w tą edycję.

Niestety, ale wychodzi na to, że nie mogę zwrócić gry.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej Mardevxd​ 

Dzięki za wykonanie dotychczasowych kroków. 

Czy od momentu kupienia gry udało Ci się ją uruchomić choć raz?

Czy do zawieszenia dochodzi zaraz po jej uruchomieniu - na ekranie ładowania EA Javelin, czy np. w menu głównym, lub podczas meczu? 

Jeśli chodzi o zwrot - informacje na ten temat znajdziesz tutaj

• Mardevxd's avatar
    Mardevxd
    Rising Novice
    1 month ago

Wykonałem wszystkie zaproponowane kroki: czystą instalację sterownika GPU (bez zachowywania ustawień), test na jednej wcześniejszej wersji sterownika, uruchamianie EA app i Epic Games jako administrator oraz wyłączenie wszystkich nakładek (Epic Overlay, GeForce Experience).

Niestety nic się nie zmieniło — problem nadal występuje. Gra wciąż zawiesza cały system po uruchomieniu, tak jak wcześniej.

Próbowałem już chyba wszystkiego jest szansa na zwrot kasy za grę?

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    1 month ago

Na ten moment nowy DxDiag wygląda zdrowiej i stabilniej, więc to raczej nie jest problem konta Windows ani uprawnień - skoro to samo dzieje się też na nowym koncie administratora, możemy to wykluczyć.

Jeśli chodzi o Epic Games - sam zakup gry przez Epic nie powinien mieć tu znaczenia. Epic działa tylko jako launcher, a FC 26 i tak uruchamia się przez EA app i EA AntiCheat. Gdyby Epic był przyczyną, gra zwykle w ogóle by się nie uruchamiała, a nie zawieszała cały system po kilku startach.

To, że zawiesza się cały komputer, a nie tylko gra, najbardziej pasuje do konfliktu na poziomie systemu - najczęściej jest to połączenie sterownika karty graficznej z EA AntiCheat. Przy bardzo nowym sprzęcie i aktualnym buildzie Windows takie zachowanie może pojawiać się losowo, np. po kilku uruchomieniach. Na teraz proponuję:

• wykonać czystą instalację sterownika karty graficznej (bez zachowywania poprzednich ustawień),
    • jeśli problem nadal wystąpi, przetestować jedną wcześniejszą wersję sterownika,
    • dodatkowo uruchamiać EA app i Epic Games jako administrator,
    • oraz wyłączyć wszystkie nakładki (Epic overlay, GeForce Experience).

Daj znać po tych testach, czy coś się zmieniło

• Mardevxd's avatar
    Mardevxd
    Rising Novice
    1 month ago

Hej EA_Kalina​ 

Wykonałem test zgodnie z instrukcją. Po kilku uruchomieniach problem nadal występuje, gra dalej zawiesza system komputera.

W załączniku przesyłam DxDiag zrobiony z nowego konta administratora. A jest szansa, że zawiesza mi system przez to, że FC 26 kupione jest przez Epic Games czy nie ma to znaczenia?

• Mardevxd's avatar
    Mardevxd
    Rising Novice
    1 month ago

EA_Kalina​ 

Zastosowałem się do wszystkich przesłanych zaleceń, jednak sytuacja nie uległa poprawie. Problem nadal występuje, a dodatkowo komputer zawiesza się po jeszcze krótszym czasie niż wcześniej.

W obecnej formie gra jest praktycznie nieużywalna. Proszę o dalsze wskazówki lub inne rozwiązanie problemu. Mogę jeszcze raz podesłać DxDiag.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    1 month ago

Hej Mardevxd​ 

Dzięki za DxDiag – tu już widać, gdzie może być problem. Masz bardzo nową konfigurację (Ryzen 9600X + RTX 5070 + Windows 11 build 26200) i FC 26 potrafi się na takim zestawie zawieszać na etapie startu gry, mimo że inne gry działają poprawnie. Najczęściej winny jest konflikt GPU / trybu wyświetlania przy uruchamianiu gry.

Na szybko spróbuj proszę tylko tych kroków:
    – w Windows wymuś uruchamianie FC 26 wyłącznie na RTX 5070 (Ustawienia > Ekran > Grafika > EA SPORTS FC 26 > Wysoka wydajność),
    – wyłącz HDR i ustaw odświeżanie monitora na 60 lub 120 Hz (nie 240 Hz), potem restart PC,

Jeśli po tym system przestanie się wieszać, będziemy zawężać dalej. Daj znać, czy coś się zmieniło.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 9 hours ago
1,305 Posts