Forum Discussion

Balden7's avatar
Balden7
Newcomer
24 days ago

FC26 po 2 minutach grania zawiesza się

Witam mam od długiego czasu problem gdzie nie mogę kompletnie zagrac w żadną rozgrywke. Gra sie zawiesza i musze resetować komputer żeby cokolwiek zrobić. zaczyna mnie ten problem irytować!!! kupe kasy wydaje sie na gre w którą kompletnie nie da sie grać!

3 Replies

• Jaki system?...miałem to samo, sprawdź jeśli masz win 11 w zabezpieczeniach/zabezpieczenia urządzenia czy masz włączone tam wszystko...izolacja rdzenia/bezpieczny rozruch/procesor zabezpieczeń. Miałem tam wyłączone dwa elementy i też wywalało. Będę się jutro tym bawił...ale sprawdziłem teraz i u mnie to się dzieje jak w izolacji rdzenia mam wyłączoną integralność pamięci i ochronę stosu w trybie jądra jeszcze nie doszedłem co to wyłącza ale jednak jak mam włączone to działa. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    21 days ago

Hej Balden7​ 

W swoim DxDiag masz wpisy BlueScreen i LiveKernelEvent. To oznacza, że zawieszka nie jest tylko w grze – system „wywala się” na poziomie sterownika, najczęściej GPU albo zabezpieczeń.

• Najpierw zrób czystą instalację sterowników NVIDIA – usuń obecne (najlepiej przez opcję „czysta instalacja” w instalatorze) i wgraj najnowsze jeszcze raz.
    • Potem wejdź w Zabezpieczenia Windows > Zabezpieczenia urządzenia i upewnij się, że masz włączoną integralność pamięci. 
    • Jeśli jest wyłączona, anti-cheat w FC 26 może uznać system za nie w pełni bezpieczny i zamiast pokazać błąd po prostu wywala grę albo cały system – dokładnie tak jak u Ciebie po kilku minutach. Dlatego to nie jest „opcja na próbę”, tylko coś, co często musi być włączone, żeby gra w ogóle działała stabilnie.
    • Dobrze też na chwilę wyłączyć wszystkie nakładki i programy w tle (Discord, MSI Afterburner, GeForce overlay), bo przy takich błędach często powodują crash.
    • Na koniec spróbuj odpalić grę na chwilę w niższej rozdzielczości (np. 1920x1080 zamiast 3440x1440), żeby sprawdzić, czy to nie jest kwestia obciążenia GPU.

Dzięki za dołączenie do dyskusji i podzielenie się swoimi wskazówkami AndRyuX68​