Forum Discussion

mrkapi16's avatar
mrkapi16
Seasoned Newcomer
1 day ago

Ciągłe wyrzucanie z gry podczas meczu - PS5, FC 27, błąd CE-108255-1

Witam

PS5, FC 27, CE-108255-1. Gra crashuje losowo w Ultimate Team — zarówno podczas Rivals, jak i przy uruchamianiu Squad Battles. Wykonałem aktualizację PS5, wyczyściłem cache, odbudowałem bazę danych, przywróciłem licencje oraz reinstalowałem grę. Utworzyłem również zupełnie nowy aktywny skład z brązowymi kartami. Menu UT działa, ale przy wejściu do meczu gra ponownie crashuje. Problem nadal występuje.

5 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Hej mrkapi16​ 

Widzę, że wykonałeś już praktycznie cały podstawowy zestaw działań naprawczych, łącznie z testem na nowym składzie, co mocno zawęża obszar poszukiwań.

Kod CE-108255-1 to błąd awarii aplikacji zgłaszany bezpośrednio przez oprogramowanie konsoli PlayStation. Oficjalne instrukcje producenta konsoli znajdziesz bezpośrednio na stronie Wsparcia PlayStation dla kodu błędu CE-108255-1.

Daj znać, jak potoczyła się sprawa i czy udało się rozwiązać problem po kontakcie z PlayStation.

• mrkapi16's avatar
    mrkapi16
    Seasoned Newcomer
    17 hours ago

Niestety problem dalej występuje, wsparcie playstation nie pomogło

• Ja również gram na Playstation 5 i gra crashuje mi nawet kilka razy dziennie podczas grania. Głównie gram w Squad Battles bo po prostu lubię ten tryb. To jest ewidentnie wina serwerów EA. Zauważyłem jedną zależność która się powtarza podczas tych rozłączeń z serwerem a mianowicie dzieje się tak najczęściej jak ustawię trudność na poziom wyższym niż nowicjusz co jest tragoczne gdyż takie błędy ze strony EA nie pozwalają mi kompletnie na wbicie wyższej rangi a to przekłada się na gorsze nagrody. Oczywiście też wrzuciłem tu POST lecz oczywiście nikt z EA nie odpowiada na opinie o ich beznadziejnych serwerach.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    1 hour ago

Muszę postawić sprawę szczerze: błąd CE-108255-1 pochodzi bezpośrednio z systemu konsoli i jeśli przyczyną jest usterka sprzętowa, kolejne testy mogą nie pomóc. Zanim jednak podejmiesz decyzję o serwisie, warto sprawdzić jeszcze te opcje:

• Sprawdź, na jakim dysku zainstalowana jest gra. Jeśli korzystasz z dodatkowego dysku SSD M.2, przenieś grę w całości do pamięci masowej konsoli (lub odwrotnie). Zdarza się, że mikrobłędy transferu na złączu dysku objawiają się crashem przy doczytywaniu modeli zawodników przed meczem.
    • Wyłącz funkcje 120 Hz oraz VRR w ustawieniach konsoli. Wejdź w Ustawienia > Ekran i wideo > Wyjście wideo, a następnie przestaw "Wyjście 120 Hz" oraz "VRR" na Wyłączone.
    • Utwórz nowego, tymczasowego użytkownika na konsoli PS5 (jako gość lub lokalny profil) i sprawdź, czy w meczu szybkiego offline gra zachowuje się tak samo, co pozwoli wykluczyć uszkodzenie powiązań na Twoim głównym profilu PlayStation.
  • EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    48 minutes ago

MajsterSzew​ Zwróć proszę uwagę, że problem poruszony przez autora tego wątku dotyczy innej kwestii niż ta, o której piszesz. Sprawdziłam Twój osobny post i zostawiłam pod nim odpowiedź.

Bardzo zależy nam na tym, aby każdy wątek był poświęcony jednemu konkretnemu tematowi – dzięki temu forum pozostaje przejrzyste, a innym graczom z podobnym kłopotem znacznie łatwiej znaleźć rozwiązanie. Zapraszam do kontynuowania dyskusji w Twoim temacie!