Forum Discussion

pozdjzdd's avatar
pozdjzdd
Seasoned Newcomer
1 day ago

delay / input lag PC

Niestety kolejny rok z rzędu ustawienia gry są zagadką dla ludzi którzy chcą się cieszyć szybkim gamaplayem. Wczoraj nie dało się grać, wszystko wolne i „ociężałe”. Dużo czasu mi zajęło kombinowanie w ustawieniach graficznych ale finalnie miałem wrażenie, że mi się nie udało. Komputer mam dobry, więc winy bym tu nie szukał. Gram na ustawieniach najniższych. 

Problemem ogólnie tak jak edycję temu bodajże z synchronizacją fps(chyba, że się mylę).

8 Replies

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    Seasoned Adventurer
    23 hours ago

nie chce mi się sprawdzać, ale jakbym miał takie zużycie procesora to pewnie bym to usłyszał poprzez wiatraki. Tak jak pisałem wcześniej, przyślij plik dxdiag, inaczej możemy sobie wróżyć z fusów.

• pozdjzdd's avatar
    pozdjzdd
    Seasoned Newcomer
    1 day ago

A weź sprawdź w trakcie gry w menadżerze zadań na szybko jak jesteś w meczu jakie masz zużycie procesora i karty graficznej, bo u mnie różnice są ogromne 100% procesor i 5/10% gpu. Karta śpi niestety jest coś z grą nie tak i tyle. Nie ma ratunku

• pozdjzdd's avatar
    pozdjzdd
    Seasoned Newcomer
    1 day ago

Znalazłem prawdopodobnie problem u siebie w trakcie gry procesor pracuje na 100% a karta graficzna dosłownie na 5% 

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    Seasoned Adventurer
    1 day ago

Najpierw odłącz drugi monitor, jeśli masz dwa, i sprawdź grę tylko na ZOWIE 240 Hz. Po restarcie sprawdź jeszcze w Windows, czy monitor faktycznie działa w 1920×1080 i 240 Hz.

Ustaw:

Game Mode — ON

HAGS — ON

VSync w FC27 — OFF

VSync w panelu NVIDIA — ON

Low Latency Mode — Ultra

Power Management — Prefer Maximum Performance

DRS — OFF

Render Scale — 100%

RTSS — wyłączony

na początek bez dodatkowego limitu FPS

Potem restart komputera i sprawdź grę na arenie treningowej albo w meczu offline.

Jeśli dalej będzie wolno:

W EA App zrób naprawę gry: Biblioteka → FC27 → Zarządzaj → Napraw.

Wyczyść cache EA App: Odzyskiwanie aplikacji → Wyczyść pamięć podręczną.

Restart i sprawdź jeszcze raz.

Jeśli dalej bez zmian, zainstaluj ponownie sterownik NVIDIA z oficjalnej strony.

Jeśli problem zaczął się po aktualizacji sterownika, warto wrócić do wersji, na której wcześniej gra działała dobrze.

Dopiero jeśli nadal nic się nie zmieni, użyj DDU w trybie awaryjnym i zainstaluj sterownik od zera.

Ps.: Na czas testu wyłącz też wszystkie nakładki i programy, które mogą podpinać się pod grę: Xbox Game Bar, nakładkę NVIDIA, EA Overlay, Discord Overlay, OBS, D3DGear, MSI Afterburner/RTSS i programy Elgato.  
    Ja u siebie też wyłączyłem takie rzeczy, żeby nic dodatkowo nie ingerowało w grę i żeby mieć możliwie czysty gameplay. Nie twierdzę, że akurat to powoduje Twój problem, ale warto to wykluczyć. Po wyłączeniu zrób restart i sprawdź grę offline.

• DuMny91's avatar
    DuMny91
    Seasoned Traveler
    1 day ago

Zerknij u mnie, ustawienia wszystko low, ponad 240 fps STAŁE, w nvidii tez tryb niskiego opoznienia i  gameplay jak kolega w poscie opisuje...

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    Seasoned Adventurer
    1 day ago

Dodatkowo wrzuć raport dxdiag, bardzo często ludzie robią banalne błędy chociażby z wersją sterowników do karty graficznej. Wynik bufferbloat też jest ważny, ea fc jest wrażliwa na jitter.

• pozdjzdd's avatar
    pozdjzdd
    Seasoned Newcomer
    1 day ago

Podaj mi konkretnie swoje ustawienia graficzne w fc i co dokładnie pozmieniać w windows i ten panel nvidia..Teraz nie mam możliwości tego podać 

• fijal7891's avatar
    fijal7891
    Seasoned Adventurer
    1 day ago

podaj swoje ustawienia, w grze, w windows, w panelu sterowania nvidia, wynik bufferbloat. Ja gram pierwszy raz na PC w EA FC i po kilku zmianach gamplay jest niezły.