k6vnmm1ar2al
2 months agoNewcomer
Zmiany fps
Gram na PC. Jak gram mecze bez połączenia się z serwerami ea mam 200 fps. W momencie gdy połączę się serwerami ea moje fps spadają do 30. Proszę o wytłumaczenie tego zjawiska. Pozdrawiam
Gram na PC. Jak gram mecze bez połączenia się z serwerami ea mam 200 fps. W momencie gdy połączę się serwerami ea moje fps spadają do 30. Proszę o wytłumaczenie tego zjawiska. Pozdrawiam
Hej k6vnmm1ar2al
Gdy grasz offline, komputer renderuje wszystko lokalnie, więc możesz mieć nawet 200 FPS. Po połączeniu z serwerami gra zaczyna na bieżąco wysyłać i odbierać dane (pozycje zawodników, synchronizację piłki, opóźnienia sieciowe itp.), co znacząco zwiększa obciążenie CPU i sieci.
W praktyce oznacza to, że ograniczenie FPS nie jest spowodowane samą kartą graficzną, tylko różnicą w sposobie przetwarzania danych online. Spróbuj kilku rzeczy – najpierw wyłącz w tle wszystkie programy korzystające z sieci (np. przeglądarki, Discord, Steam Overlay). Upewnij się też, że masz stabilne połączenie kablowe (Ethernet) i zaktualizowane sterowniki GPU. Możesz też ustawić w grze limit FPS (np. 120–144), żeby uniknąć dużych skoków między offline a online.