Forum Discussion

Re: Gra zawiesza sie PC

Wiele osób zgłasza problemy z kilkoma kartami graficznymi. Sprawdź czy gra chodzi tylko na jednej z nich - i na której. Spróbuj wyłączyć wszystkie opcje "łączenia" kart graficznych , takie jak SLI, Crossfire, itp.

Częstym problemem są dodatkowe uruchomione programy, jak np. Skype, TeamViewer, itp. Upewnij się że wszystkie dodatkowe programy są wyłączone, i że gra jest wpisana do wykluczeń Twojego programu antywirusowego/firewalla.

Kilka osób poradziło sobie z tym że gra nie uruchamia się na pełnym ekranie poprzez skasowanie pliku ProfOpts_profile (w folderze Dokumenty, tam gdzie są sejwy - sugeruję zabezpieczyć zanim skasujesz). Po odtworzeniu pliku podczas uruchomienia gry (co chwilę trwa) gra działała normalnie. Nie wszystkim to jednak pomaga, więc gwarancji nie ma. Po skasowaniu pliku będziesz musiała też na nowo wprowadzić wszystkie zmiany w ustawieniach gry, które wcześniej zrobiłaś.

Kolejny sposób: kilka osób zmieniało ustawienia kart graficznych (w tym tych najbardziej podstawowych, np. ustawienie na "wydajność"), albo ustawienia w grze (np. wyłączenie HDR, upewnienie się że rozdzielczość pasuje do ustawień ekranu, itp.). Warto też upewnić się czy na komputerze nie masz włączonych jakichś opcji oszczędzania energii, np. wygaszacz ekranu z odłączeniem dysków, czy coś.

Standardowo: sprawdź też wszystkie sterowniki, zwł. sterowniki karty graficznej / kart graficznych.

Jeżeli nic nie działa, zawsze możesz grać w bezramkowym oknie, które wypełnia cały ekran - chociaż niestety oznacza to zwykle nieco gorszą wydajność/FPS w grze.

7 Replies

• Kandru dzięki za rady ale niestety nie pomaga ☹️

najgorsze jest to ze nie wiem co powoduje zacięcie gry. dziś zrobiłem taki test 

włączyłem  andromede i pozostawiłem w głównym menu czyli tam gdzie sa główne opcje. i tez po kilku minutach zawiecha.\

wczoraj na multiplayer to samo, kilka minut i zawiecha

tak wiec problem może być po stronie gry a nie sprzętu, nie wiem

jest jakaś możliwość aby wykryć przyczynę jakimś programem??

podam teraz moje dotychczasowe dokonania od poczatku czyli 2 tyg walki z grą, może komuś sie przyda:

- instalacja MSA na win7

- gra działa bez zawieszania ale były ogromne spadki fps nawet na low

- instalacja nowych sterowników, bez zmian

- podkręcenie procesora, bez zmian

- zmiana rożnych ustawień w panelu nvidii, bez zmian

- czyszczenie clean boot, bez zmian (posypały się sterowniki graficzne)

- ponowna instalacja sterowników, bez zmian

- przeinstalowanie gry na inny dysk, bez zmian

- przeinstalowanie win7 x2, bez zmian nadal wahania fps

- instalacja win10 i tu znacząca poprawa, wahania fps ustały gra śmiga nawet na high ale w tym samym czasie pojawił sie pach do MEA 

gra działa ale tylko w okienku i zawiesza sie po kilku minutach

-instalacja najnowszych sterowników graficznych, bez zmian

- zmiany ustawień w nvidii, bez zmian

- zmiany ustawień w grze (grafika), bez zmian

- instalacja borderless gaming, pomogło gra działa na full screan ale to chyba tylko tymczasowe rozwiązanie, nadal gra się zacina

- wyłączenie wygaszacza ekranu, bez zmian

- kasowanie pliku ProfOpts_profile, bez zmian

- wyłączenie innych programów w tle skype itp, bez mian

- sprawdzenie wydajności sprzętu podczas grania procesor ok 50-60% pamieć 50%, nadal bez zmian gra sie zawiesza

i to tyle, nie wiem co jeszcze mogę zrobić.

• Kondaru's avatar
    Kondaru
    9 years ago

Kilka rzeczy o których piszą na anglojęzycznej wersji tego forum:

- W ustawieniach Windows w menu "Właściwości" wybierz Kompatybilność (Compatibility) i zaznacz kwadracik "Wyłącz optymalizację pełnego ekranu" (Disable fullscreen optimizations). Jest szansa że pomoże z grą na "normalnym" pełnym ekranie.

Jeżeli chodzi o problem z zawieszaniem gry:

- Duża część osób zaleca zmniejszenie, a najlepiej całkowite wyłączenie overlocka CPU i/lub GPU.

- Jednym z sugerowanych rozwiązań jest odłączenie jednej karty graficznej.

- Niektórzy użytkownicy zgłaszają że winny może być najnowszy update Windows 10 (a właściwie większość osób piszę o Creators update) i że zalecane jest jego "cofnięcie" (niestety może się to jednak wiązać z kolei ze spadkiem wydajności gry).

- Równocześnie problem może wynikać z tego że z jakiegoś powodu nie masz w pełni zaktualizowanego Windowsa...

- Podobnie niektórzy twierdzą że winny może być najnowszy update NVidii i sugerują jego "cofnięcie" (tzn. zainstalowanie starszej wersji sterowników).

- Pojedyncze osoby sugerują że może pomóc mocniejszy zasilacz (gra zużywa sporo mocy zarówno CPU jak i GPU i możliwe jest w wyjątkowych przypadkach żę brakuje zasilania na podtrzymywanie obydwu procesów).

• witam ponownie.

wiec tak

- kompatybilność nie mogę tego znaleźć, nie wiem gdzie to może być

wyłączenie overlocka CPU i/lub GPU., tez nie wiem dokładnie jak to zrobić (chodzi o karte graficzną tak)

- druga karte graficzna wyłączyłem w managerze urządzeń 

- win10 mam aktualny 

- już wcześniej próbowałem starszych sterowników od nvidii i nie pomaga

- zasilacz raczej nie mam nowy PC kupiony w styczniu tego roku

- dziś odpaliłem MS3 i jest wszystko ok, andromeda moim zdaniem jest niedopracowana i dlatego są takie byki

dodam jeszcze ze wczoraj naprawiałem PC programem REIMAGE i tez nic to nie dało

- również sprawdzałem temp systemu

i normalnie temp procesora to ok 60 stopni karty graf ok 38 stopni

podczas gry wzrasta. procesor temp do 97 stopni i karty do 45 stopni

po kiku minutach zawiecha

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    9 years ago

Hej

A mi do głowy przychodzą 2 sposoby które może już próbowałeś.

Jeden to wykorzystanie programu od Nvidi: Nvidia GF Experience i pozwolenie dla tego programu na ustawienie optymalnych ustawień gry. (oczywiście to się dotyczy osób które posiadają kartę graficzną gf.)

Drugi sposób jest trochę dziwny. Ja osobiście używam programu antywirusowego Avast. Ten program ma jedną fajną opcje "Tryb gry". Od 2 dni korzystam z tego dodatku i trochę odczuwam różnice w płynności gry. Zaletą jego jest to że nadaje on grze najwiekszy priorytet i blokuje np aktualizacje windowsa jak i pare innych rzeczy. Najnowsze update windowsa 10 ma zawierać tą funkcje, ale zanim wyouszczą jego to można skorzystać z tego co daje Avast. Jeżeli też masz akurat ten antyvir to spróbuj jego odpalić i pozwolić jemu na odpalenie gry. Zanim to zrobisz to normalnie odpal Origin a następnie grę uruchom przez Avasta. Po uruchomieniu zniknie Tobie Origin z paska itp ale gra się odpali normalnie jak i Origin będzie działał

• co do nvidii to z jakiegoś powodu program nie może zoptymalizować gry.

co do avasta to nie używam. mam kaspersky internet security

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    9 years ago

Dziwne że nie chce ustawić optymalnych ustawień. Wejdź w ustawienia experience i dodaj cały dysk gdzie masz zainstalowaną grę jak i ten sam dysk gdzie masz ustawione zapisywanie savow (jeżeli jest na innym dysku) i spróbuj jeszcze raz. Rozumiem że na liście gier w programie widzisz ja?

• no nie chce ale to akurat nie problem bo juz problem grafiki rozwiązałem, miałem skoki fps przycięcia itp rozwiązaniem było wgranie win10

ale tak udało mi się chyba rozwiązać problem zawieszania się gry

jako że tylko mój procesor nie spełnia nawet min wymagań to jak pisałem wcześniej sprawdzałem temp i podczas grania temp procesora osiągała średnio ok 95 stopni. kilka minut i zawiecha

Teraz zdjąłem obudowę podstawiłem wiatrak 🙂 i grałem ok godziny i jest ok, jako że problem full screana nadal mam to włączyłem ponownie program do sprawdzania temp i z extra dużym wiatrakiem temp procesora wynosi podczas grania na wysokich ustawieniach graficznych ok 75 stopni i zawiech nie było. dziś nareszcie chyba pogram 🙂

tak wiec chyba muszę zainwestować w lepszy system chłodzenia procesora.

jako że nie znam sie na tym możecie mi coś doradzić co kupic do mojego procka??

obecnie mam 3 standardowe wiatraki w obudowie

moj procek to AMD A10-7890K na płycie Gigabyte F2A78M-HD2

edycja postu

teraz trochę zgłupiałem bo założyłem obudowe, schowałem kompa i odpaliłem gre. temp doszla do 100 stopni ale zawiechy nie było nawet po 30 min.
    jest jeszcze jedna rzecz która zrobiłem przed testem z wiatrakiem, mianowicie wyłączyłem zintegrowaną kartę w biosie wiec może to to?
    tak czy siak problem z głowy (oprócz full screane) ale i tak zainwestuje w lepszy system chłodzenia bo 100 stopni to trochę dużo

About Mass Effect Dyskusja o serii

Los galaktyki leży w twoich rękach. Dołącz do forów społeczności Mass Effect i opowiedz nam, jak będziesz o nią walczyć.485 PostsLatest Activity: 22 days ago