Forum Discussion
51 Replies
@Marcinek88ckAle dzieją się dziwne rzeczy, raz włączam 2 i mam geneza po angielsku (napisy) a potem uruchamiam jeszcze raz i są polskie napisy.
Ja to bym nawet przeżył jedynkę po polsku... ale dwójka to jakaś loteria.
Chwała, że da się w ogóle ustawić stricte angielski całościowo
Sposób spolszczenia kinowego Mass Effect 2 wersja Steam ale na Origin też działa.
Żeby zadziałało musicie zainstalować grę po angielsku, a potem w katalogu X:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Mass Effect Legendary Edition\Game\ME2\BioGame\CookedPCConsole wykasować plik BioGame_INT.TLK i zmienić nazwę BioGame_POL.TLK na BioGame_INT.TLK. To wszystko.
Sposób spolszczenia dodatków do gry Mass Effect 2
Bardzo prosto i w podobny sposób. Interesują nas tylko 2 pliki które zawsze są w tym samym katalogu. Jeden kasujesz drugi zmieniasz nazwę. Wchodzisz do katalogu X:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Mass Effect Legendary Edition\Game\ME2\BioGame\DLC i w każdym katalogu osobno otwierasz i szukasz pliki INT z końcówką tlk przykładowo: w DLC_CER_01 to będzie DLC_10_INT.tlk. Następnie kasujesz ten plik. Szukasz kolejnego pliku w tym samym katalogu POL.tlk i zamieniasz nazwę na INT.tlk. To wszystko. Robisz tak w każdym katalogu(w DLC_CER_02 kasujesz DLC_11_INT.tlk i zmieniasz nazwę DLC_11_POL.tlk na DLC_11_INT.tlk itd) .Pliki z przedrostkiem Test nas nie interesują, typu DLC_10_Test_INT.tlk , DLC_11_Test_INT.tlk tutaj nic nie ruszamy.
Nazwy wszystkich folderów oraz do jakiego DLC należą:
DLC_CER_Arc = Arc Projector heavy weapon
DLC_CER_02 = Aegis pack (armor pieces and Incissor sniper rifle)
DLC_CON_Pack01 = alternate costumes 1 (Jack, Thane, Garrus)
DLC_CON_Pack02 = alternate costumes 2 (Miranda, Tali, Grunt)
DLC_DHME1 = Genesis interactive comic
DLC_EXP_Part01 = Lair of the Shadow Broker mission
DLC_EXP_Part02 = Arrival mission
DLC_HEN_MT = Kasumi squadmate and mission
DLC_HEN_VT = Zaeed squadmate and mission
DLC_MCR_01 = Firepower pack (Mattock heavy rifle, Phalanx hand cannon, Geth plasma shotgun)
DLC_MCR_03 = Equalizer pack (Capacitor helmet, Archon visor, Inferno armor)
DLC_PRE_Cerberus = Cerberus armor and Eviscerator shotgun
DLC_PRE_Collectors = Collectors and Digital Deluxe Edition bonuses (Collectors armor and rifle)
DLC_PRE_DA = Dragon Age bonus armor
DLC_PRE_Terminus = Terminus armor and Blackstorm heavy weapon (pre-order bonuse)
DLC_PRE_General = Inferno armor (pre-order bonus)
DLC_PRE_Incisor = Incissor sniper rifle (Digital Deluxe Edition bonus weapon)
DLC_PRO_Gulp01 = Sentry interface armor head piece (Dr. Pepper promo)
DLC_PRO_Pepper01 = Umbra visor armor head piece (Dr. Pepper promo)
DLC_PRO_Pepper02 = Recon hood armor head piece (Dr. Pepper promo)
DLC_UNC_Hammer01 = Firewalker mission and Hammerhead vehicle
DLC_UNC_Moment01 = Normandy Crash site
DLC_UNC_Pack01 = Overlord missionSposób spolszczenia kinowego Mass Effect 3 ( Ta część oryginalnie jest w wersji kinowej jak masz launcher ustawiony na Polski. Jak launcher jest po Angielsku to wtedy).
Żeby zadziałało musicie zainstalować grę po angielsku, a potem w katalogu X:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Mass Effect Legendary Edition\Game\ME3\BioGame\CookedPCConsole wykasować plik BioGame_INT.TLK i zmienić nazwę BioGame_POL.TLK na BioGame_INT.TLK. To wszystko.
Wersja na Origin też działa tylko trzeba znaleźć katalog w którym Origin przetrzymuje grę. Resztę robi się tak samo.
Pojawią się niedługo poprawki do gry. Które będą nadpisywały pliki. Trzeba będzie powtarzać to po każdej aktualizacji gry.
- @morphisiusz czy ten sposób zadziała z wersja na origin?
Tak tylko tam masz inna ścieżkę musisz ją znaleźć .Zamiast Steam masz Origin Games. To będzie X:\Program Files (x86)\Origin Games i tak dalej Działa to jedynie do drugiej części gry i trzeciej bo 1 to inna magia. Liczę że jest ktoś lepszy w te klocki i dojdzie jak to zrobić.
- @morphisiusz Jeszcze jedno pytanie 🙂 zainstalować grę po angielsku tzn chodzi Ci o odpalenie w launcherze po angielsku?
- @Marcinek88ck Całkowicie po angielsku ustawiłem na Steam. A że pobrałem po polsku to po instalacji po Polsku zmieniłem w właściwościach po angielsku i w opcjach launchera zmieniłem po angielsku. Chociaż chyba wystarczyło tylko w launcherze zmienić.
- @morphisiusz Dzięki dobry człowieku!
- @JediPrzemo Spoko. Szkoda że z jedynką tak się nie da. Całkowicie inne formaty plików są.Musi być ktoś kto potrafi sprytnie edytor użyć i znaleźć który plik odpowiada za spolszczeniem następnie podmienić
Z 1 jakoś się przemęczę po angielsku, dobrze, że moja ulubiona 2 działa w wersji kinowej 🙂
Niestety Konsolwcy nie będą mieć takiego przywileju , ale ktoś się widzę zaniteresował i może jest jakaś szansa na jakiś patch z naprawą 😃 . Nikt nie przypuszczał ,że będzie powtórka z rozrywki tym razem jednak EA Polska strzeliła sobie w stopę no to na 4 dni przed premierą kiedy gry trafiły do sklepu hahaha
@Lessi_81Z jedynką będzie ciężko przerobić na wersje kinową. Widać że najwięcej czasu poświęcili. W stosunku do starszej wersji,połowy katalogów nie ma, brakuje CONFIG w moje dokumenty, nie ma katalogu LOCALISED w grze. BIOEngine.ini nie wyświetla ścieżki do pliku z tłumaczeniem, i jakiekolwiek zmiany nie dają efektu. Bez edytora nie obejdzie się i sprawdzanie każdego pliku :C Nadzieja że pojawi się patch który da taką możliwość. Lub pojawi się opcja w grze napisy i możliwość przypisanie innego języka
Ja coś próbuję w plikach gry pogrzebać z jedynką, ale informatykiem nie jestem. I chyba coś zepsułam, bo pomimo, że mam grę na originie ustawioną po angielsku, to gadają po polsku 😮
@Pysia96PLSprawdź czy w tym głównym menu co wybierasz która część gry też masz po angielsku ustawione.Jeżeli masz poprawnie zamiast rozpocznij powinno pojawić się start.
Widzę wielu ludzi, którzy już grę zwracają przez brak wersji kinowej. Mam nadzieję, że do 14 dni EA zdąży, bo też to zrobię.
@morphisiusz Sposób działa, ale DLC są po angielsku. Próbowałem samemu pozmieniać nazwy plików i tekst faktycznie jest po polsku, ale głosy całkiem zniknęły. Które pliki nalezy podmienić?
EDIT: ok już dałem radę- wystarczy wywalić pliki z końcówką INT.TLK, a w plikach POL.TLK zmienić "POL" na "INT" 🙂- Pawlo3044 years agoSeasoned Adventurer
@JediPrzemorozumiem ze w każdym folderze DLC trzeba to zrobić?
i czy maja to być pliki "DLC_15_INT.tlk" itp. czy wszystkie pliki z INT?
W każdym folderze dlc i tylko pliki z końcówką INT.tlk, ale nie ruszaj tych, które mają nazwy typu start itp. Generalnie zmieniaj tylko pliki o analogicznych nazwach jak ta, którą podałeś
- Pawlo3044 years agoSeasoned Adventurer
czyli tylko z początkiem "DLC" i jego numerem
trochę tego jest ale potwierdzam że wszystko działa (a przynajmniej w pierwszej rozmowie z Zaeed'em bo tam dotarłem)
Ja własnie za bardzo poszalałam i pozmieniałam absolutnie wszystkie pliki w DLC, gdzie było POL na INT i teraz np Kasumi i Zaeed nie mają głosów. Wiesz może czy wystarczy naprawić grę przez Origin i pliki wrócą do oryginalnego stanu. I w tedy tylko bym pozmieniała te z końcówka TLK?
- Pawlo3044 years agoSeasoned Adventurer@Pysia96PL naprawa powinna pomóc i odciągnąć brakujące pliki
Na wszelki wypadek spróbowałbym wcześniej usunąć te pliki których nazwy zmieniłaś - @Pysia96PL To nie jest na to temat! Udajesz, że nie umiesz czytać czy po prostu nie umiesz?
UP.
Serio nikt, nic nie umie powiedzieć na ten temat z EA Community Team?
Community Manager, gdzie jesteś?
UP...
Up....
About Mass Effect Dyskusja o serii
Recent Discussions
- 4 days ago
- 2 months ago