Forum Discussion

Arabeqqq's avatar
2 years ago
Solved

NFS HEAT: Brak dźwięku dialogów

Witam, mam problem z dialogami w grze NFS HEAT, aczkolwiek ich nie słyszę, bądź słyszę, ale bardzo słabo.

Gram na PC

Do tej pory próbowałem :

-Zaktualizowałem sterowniki do karty graficznej

- Próbowałem opcję z skanowaniem SFC

- Zmieniałem częstotliwość w zakładce z dźwiękiem

- Sprawdzałem spójność pilów

- Instalowałem grę kilka razy na nowo

Żadne z powyższych sposobów nie pomógł, proszę o pomoc.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 years ago

Hej @Arabeqqq 

Dzięki za odpowiedź i podzielenie się swoimi spostrzeżeniami. 

W przeszłości problemy niekiedy powodowane były właśnie przez programy od dźwięku przestrzennego (np. Nahimic), ponadto sprawdź proszę czy możesz pobrać nowszy sterownik odpowiedzialny za dźwięk: 

Aby automatycznie zaktualizować sterownik audio:

1. W polu wyszukiwania na pasku zadań wpisz menedżer urządzeń, a następnie wybierz go z listy wyników.

2. Wybierz strzałkę obok pozycji Kontrolery dźwięku, wideo i gier, aby ją rozwinąć.

3. Wybierz i przytrzymaj (lub kliknij prawym przyciskiem myszy) znajdującą się na liście kartę dźwiękową lub urządzenie audio, takie jak na przykład słuchawki lub głośniki, wybierz pozycję Aktualizuj sterownik, a następnie wybierz pozycję Wyszukaj automatycznie zaktualizowane oprogramowanie sterownika. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby dokończyć aktualizację.

Kliknij prawym przyciskiem myszy listę urządzeń i wybierz polecenie Aktualizuj sterownik

Wyszukaj sterowniki audio w ustawieniach systemu Windows 11.

Jeśli system Windows nie wykryje nowego sterownika, poszukaj go w witrynie internetowej producenta urządzenia i wykonaj podane instrukcje. Jeśli to nie zadziała, spróbuj odinstalować sterownik audio.

Aby odinstalować sterownik audio:

1. W polu wyszukiwania na pasku zadań wpisz menedżer urządzeń, a następnie wybierz go z listy wyników.

2. Wybierz strzałkę obok pozycji Kontrolery dźwięku, wideo i gier, aby ją rozwinąć.

3. Wybierz i przytrzymaj (lub kliknij prawym przyciskiem myszy) znajdującą się na liście kartę dźwiękową lub urządzenie audio, wybierz pozycję Odinstaluj urządzenie, zaznacz pole wyboru Podejmij próbę usunięcia sterownika dla tego urządzenia , a następnie wybierz pozycję Odinstaluj

Odinstaluj urządzenie audio w Menedżerze urządzeń w systemie Windows 11.

4. Uruchom ponownie komputer.

Uwaga: Pamiętaj, aby przed ponownym uruchomieniem zapisać dokumenty i wszelkie inne bieżące prace.

• Po ponownym uruchomieniu komputera zostanie automatycznie wyświetlony monit o ponowne zainstalowanie sterownika audio.

• Aby przeprowadzić ponowne uruchomienie, wybierz pozycję Start  > Zasilanie  > Uruchom ponownie .

Jeśli te opcje nie pomogą, użyj ogólnego sterownika audio dostarczonego z systemem Windows.

Aby użyć ogólnego sterownika audio dostarczonego z systemem Windows:

2. Wybierz strzałkę obok pozycji Kontrolery dźwięku, wideo i gier , aby ją rozwinąć.

3. Wybierz i przytrzymaj (lub kliknij prawym przyciskiem myszy) znajdującą się na liście kartę dźwiękową lub urządzenie audio, a następnie wybierz pozycję Aktualizuj sterownik > Przeglądaj komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika > Pozwól mi wybrać z listy dostępnych na komputerze sterowników.

4. Wybierz urządzenie audio, którego sterownik chcesz zaktualizować, wybierz pozycję Dalej, a następnie zastosuj się do wyświetlanych instrukcji, aby go zainstalować.

Wybierz sterownik i wybierz pozycję Dalej, aby użyć ogólnego sterownika audio

3 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @Arabeqqq 

Dzięki za Twoje zgłoszenie. 

Sprawdź proszę poniższe kroki, związane z ustawieniami dźwięku w systemie Windows i daj nam znać czy udało Ci się dzięki nim rozwiązać problem. 

Upewnij się, że urządzenia audio nie są wyciszone i nie zostały wyłączone.

1. Wybierz i przytrzymaj (lub kliknij prawym klawiszem) ikonę Głośniki  na pasku zadań, a następnie wybierz pozycję Otwórz mikser głośności.

Uwaga: Jeśli nie widzisz pozycji Głośniki , być może znajduje się ona w obszarze przepełnienia. Wybierz pozycję Pokaż ukryte ikony , aby tam sprawdzić. 

2. Zostanie wyświetlony zestaw regulatorów głośności urządzeń. Upewnij się, że żaden regulator nie jest wyciszony. Jeśli którykolwiek z nich jest wyciszony, obok regulatora głośności zobaczysz czerwone kółko przekreślone linią. W takim przypadku wybierz regulator głośności, aby wyłączyć wyciszenie. 

Mikser głośności z wyciszonymi kontrolkami głośności

3. Sprawdź właściwości urządzenia, aby się upewnić, że urządzenia nie zostały wyłączone przez pomyłkę. Wybierz pozycję Start  > Ustawienia  > System  > Dźwięk .

4. Wybierz urządzenie audio, a następnie wybierz pozycję Właściwości urządzenia. Pamiętaj, aby wybrać pozycjęWłaściwości urządzenia zarówno dla urządzeń wejściowych jak i wyjściowych.  

Link właściwości urządzenia wyjściowego dźwięku w menu dźwięku

Link właściwości urządzenia wejściowego dźwięku w menu dźwięku

5. Upewnij się, pole wyboru Wyłącz nie jest zaznaczone dla urządzeń wejściowych i wyjściowych.

Wyczyszczono pole wyboru wyłączenia właściwości urządzenia

• Hej, @EA_Kuba , 

Dziękuje za odpowiedź, oraz za chęć pomocy, spróbowałem twojego rozwiązania, ale niestety nie przyniósł rozwiązania, w dalszym ciągu mam ten problem, używam windowsa 11, zauważyłem, że ten problem może być z dźwiękiem przestrzennym, jak gazuje sobie w garażu i oddalę kamerę od wylotu, to dźwięk słyszę o wiele słabiej, sam Lucas w garażu bardzo cicho do mnie mówi, jak wyjeżdżam z garażu i ktoś dzwoni do mojej postaci, to kompletnie nie słyszę wtedy dialogów, w cutscenkach bardzo cicho słyszę dialogi, ale coś tam słychać.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @Arabeqqq 

Dzięki za odpowiedź i podzielenie się swoimi spostrzeżeniami. 

W przeszłości problemy niekiedy powodowane były właśnie przez programy od dźwięku przestrzennego (np. Nahimic), ponadto sprawdź proszę czy możesz pobrać nowszy sterownik odpowiedzialny za dźwięk: 

Aby automatycznie zaktualizować sterownik audio:

3. Wybierz i przytrzymaj (lub kliknij prawym przyciskiem myszy) znajdującą się na liście kartę dźwiękową lub urządzenie audio, takie jak na przykład słuchawki lub głośniki, wybierz pozycję Aktualizuj sterownik, a następnie wybierz pozycję Wyszukaj automatycznie zaktualizowane oprogramowanie sterownika. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby dokończyć aktualizację.

Kliknij prawym przyciskiem myszy listę urządzeń i wybierz polecenie Aktualizuj sterownik

Wyszukaj sterowniki audio w ustawieniach systemu Windows 11.

Jeśli system Windows nie wykryje nowego sterownika, poszukaj go w witrynie internetowej producenta urządzenia i wykonaj podane instrukcje. Jeśli to nie zadziała, spróbuj odinstalować sterownik audio.

Aby odinstalować sterownik audio:

3. Wybierz i przytrzymaj (lub kliknij prawym przyciskiem myszy) znajdującą się na liście kartę dźwiękową lub urządzenie audio, wybierz pozycję Odinstaluj urządzenie, zaznacz pole wyboru Podejmij próbę usunięcia sterownika dla tego urządzenia , a następnie wybierz pozycję Odinstaluj

Odinstaluj urządzenie audio w Menedżerze urządzeń w systemie Windows 11.

4. Uruchom ponownie komputer.

Uwaga: Pamiętaj, aby przed ponownym uruchomieniem zapisać dokumenty i wszelkie inne bieżące prace.

• Po ponownym uruchomieniu komputera zostanie automatycznie wyświetlony monit o ponowne zainstalowanie sterownika audio.

• Aby przeprowadzić ponowne uruchomienie, wybierz pozycję Start  > Zasilanie  > Uruchom ponownie .

Jeśli te opcje nie pomogą, użyj ogólnego sterownika audio dostarczonego z systemem Windows.

Aby użyć ogólnego sterownika audio dostarczonego z systemem Windows:

2. Wybierz strzałkę obok pozycji Kontrolery dźwięku, wideo i gier , aby ją rozwinąć.

3. Wybierz i przytrzymaj (lub kliknij prawym przyciskiem myszy) znajdującą się na liście kartę dźwiękową lub urządzenie audio, a następnie wybierz pozycję Aktualizuj sterownik > Przeglądaj komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika > Pozwól mi wybrać z listy dostępnych na komputerze sterowników.

4. Wybierz urządzenie audio, którego sterownik chcesz zaktualizować, wybierz pozycję Dalej, a następnie zastosuj się do wyświetlanych instrukcji, aby go zainstalować.

Wybierz sterownik i wybierz pozycję Dalej, aby użyć ogólnego sterownika audio

About NEED FOR SPEED™ Dyskusja o serii

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj o swoich doświadczeniach w legendarnej serii gier wyścigowych Need for Speed™.1,508 PostsLatest Activity: 13 hours ago