Forum Discussion

Anonymous's avatar
Anonymous
8 years ago

Origin blokuje dostęp do sieci

Dzień dobry. Mam problem z internetem oraz Originem. Mam wrażenie, że mój Origin blokuje połączenie z siecią. I nie wygląda to w ten sposób, że tylko Origin nie może nawiązać połączenia, a przeglądarki działają - nie. Po prostu mam zblokowaną jakby kartę sieciową (?), nie mogę ani uruchomić przeglądarki, ani nić innego, po prostu wyświetla mi się "brak połączenia", a przy ikonce wifi pojawia się zolty trojkacik z wykrzyknikiem obojętnie z jaką siecią bym się nie łączyła. Nawet łączenie się z internetem po kablu nie działało, a to juz jest dziwne. Zacznę może od początku. Konto na Orignie mam od dawna, czasem na laptopie go mialam, czasem go odinstalowywałam, w każdym razie w listopadzie 2017 zainstalowałam go sobie ponownie i kupiłam the Sims4 razem z jakimiś dwoma dodatkami. Wszystko działalo, nie mialam zadnych problemów. Później juz tak nie mialam czasu grać wiec wrocilam do tego Origina dopiero jakos na koniec lutego, a na początku marca dokupiłam sobie kolejny dodatek the sims4 ziwerzaki. Przy tej własnie okazji zrobiła mi się aktualizacja Origina, a także samej podstawki gry czyli the sims4. No i mam wrażenie jakby od tego wszystko się zaczęło. Pograłam sobie trochę w grę, po czym w zeszły piątek padł mi internet. Totalnie. Myślałam, że zepsuła mi się karta sieciowa, ale mój ojczym jest informatykiem, więc wziął komputer i przejrzał mi go dokładnie i wyszlo ze karta jest w 100% sprawna. Sprawdzał też komputer pod kątem wirusa, ale o tym powiem później bo nie wiem czy dobrze mysle, ze moze byc to powiązane z originem. Nie wiedział co jest przyczyną, więc cofnął mojego windowsa 10 do stanu z dnia 23 lutego, czyli kiedy jeszcze nie miałam zrobionej aktualizacji origina i gry. Uruchomił moj antywirus - avast wyszukał jakiegoś wirusa i go usunał. Internet po tym całym zabiegu działał, a ja sie cieszyłam, no ale nie na długo. 3 dni później chciałam pograć. Wiadomo, cofnięty windows, wiec musiałam zaktualizować origina, gre a także kliknąc "napraw" zeby zaczeła działać. Przy okazji moj antywirus znow wyszukał jakiegos wirusa zaraz po tym jak origin skonczyl aktualizowac gre. Na następny dzień, kiedy otworzyłam laptopa internetu znów nie było. Zrobiłam czystki antywirusem - nic. Cofnęlam windowsa - nic. Zostawiłam laptopa. Wieczorem stwierdziłam, że nie mam co robic z tym laptopem jak nie mam internetu to chociaz sobie zagram, no ale nie mogłam bo przecież cofnełam windowsa i musiałabym znow kliknąć "napraw" przy grze, a do tego potrzebny jest internet. Z glupoty kliknęłam w originie ten pomarańczowy guzik "bądź online" czy jakos tak, i pokazało się " przywracanie połączenia". I nagle miałam internet! Sytuacja jeszcze raz sie powtórzyła nastepnego dnia, tzn kiedy juz miałam internet zaczęłam grac, nastepnie odłożyłam komputer i nastepnego dnia znow to samo tzn : brak sieci-odpalam origina- klikam badz online - mam internet. I ta sytuacja była wczoraj, wiec byłam świadoma że dziś internetu też nie będę miała, bo muszę wykonać te wlaśnie kroki, gdzie swoją drogą nie rozumiem dlaczego w ogóle tak się dzieje, dlaczego jakby moj internet jest zależny od origina. Dzisiaj nie było tak łatwo, że względu na to, że wszystkie opisane wczesniej przeze mnie czynności nie przyniosły pozytywnego efektu. Stwierdziłam, że przywroce znow system do poprzedniej  daty, po czym uruchomiłam avasta i kazał zresetować komputer, tak zrobiłam i internet odzyskałam. Nie mam zamiaru wchodzić juz na tego origina, jesli tak to ma wyglądać, że moj internet ciągle sie przez niego wyłącza. Nie rozumiem w ogóle dlaczego tak się stało. Wygląda to tak jakby coś było nie tak z tą aktualizacją origina, albo z dodatkiem z gry, albo w ogole z aktualizacją całej gry. Podejrzane jest tez że antywirus wyłapuje jakiegos wirusa przy aktualizacjach tych simsow. Nie wiem o co chodzi, nie rozumiem tego. Mam nadzieje, że po dokładnym opisaniu co sie działo na kazdym etapie, będą Państwo w stanie domyślić się, co jest przyczyną takiego zachowania. Pozdrawiam!

2 Replies

• Witaj

Wszystko o problemach z połączeniem znajdziesz w tych dwóch tematach:

https://help.ea.com/pl-pl/help/origin/origin/connection-issues-with-origin/

https://help.ea.com/pl-pl/help/faq/connection-troubleshooting-basic/

Spróbuj też poniższego sposobu rozwiązania problemu.  jakiś program na Twoim komputerze lub sam system operacyjny nie pozwala Origin-owi na połączenie z internetem. 

Po pierwsze wyczyść cache Origin wedle tej instrukcji (to nie ten sam krok co czyszczenie DNS). Następnie usuń program Origin z komputera i pobierz go ze strony Origin.com lub za pomocą tego linku (po kliknięciu od razu zaczniesz pobierać plik). Przed instalacją zmień ustawienia kontroli konta użytkownika:

Spoiler
    1. W polu wyszukiwania wpisz "Kontrola konta"
    2. Wybierz z listy "Zmień ustawienia kontroli konta użytkownika" 
    3. Przesuń suwak na samą górę, następnie zatwierdź zmiany

Następnie instalator programu uruchom jako administrator. Po instalacji programu Origin, również uruchom go jako administrator. Jeśli podczas instalacji pojawią się komunikaty tyczące się wprowadzania zmian na dysku, koniecznie je zaakceptuj 

Upewnij się, że zostały dodane wyjątki do zapory sieciowej oraz programów antywirusowych oraz firewall.

Jeśli wyżej przedstawione kroki nie pomogą pozostaje kontakt z suportem EA:

KONTAKT tu masz bezpośredni odnośnik dokończ resztę i kliknij "Wybierz sposób kontaktu"

Jeśli nie chcesz czekać pozostaje opcja LIVECHAT ale tylko w języku angielskim.

Polecam opcję "Zadzwoń do mnie" - po podaniu numeru telefonu, doradca sam skontaktuje się z tobą po wyznaczonym czasie, dzięki czemu nie musisz płacić za rozmowę Standard smile Kontakt jak najbardziej OK mili ludzie wszystko sprawnie załatwione.

Możesz też samemu zadzwonić:
    Tel. +48 (22) 397 08 40  Linie otwarte od poniedziałku do piątku w godzinach 12.00-21.00

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Uniwersalna odp na lazdy problem dot sieci jakos mi nie do konca pomogl 😛 czytalam to juz przy innych postach uzytkownikow i robilam i nie dziala, poza tym jak mam sciagnac origina skoro pisalam ze nie mam polaczenia z siecia... Nikt mi tu nie odpowie? 😛 gdzie sa techinicy? Problem nierozwiazany!

About Origin Mac

Dyskutuj o Origin dla Mac oraz swoich ulubionych grach, a także poznaj innych graczy w społeczności Origin Mac, z którymi możesz grać.5,884 PostsLatest Activity: 5 hours ago