Forum Discussion

Despo3011's avatar
Despo3011
Seasoned Novice
1 month ago
Solved

Anthem - nie można połączyć się z serwerem.

Mam pewien problem z połączeniem się z serwerem a czasu jest coraz mniej bo tylko do 12 Stycznia 2026. Chce jeszcze ograć ten tytuł, za który w końcu zapłaciłem. Otwórz nie mogę połączyć się z serwerem (taki komunikat przynajmniej uzyskuje jak próbuję uruchomić grę na dość "świeżym" laptopie z Win11, i51240H i RTX4060 na pokładzie. Zaczyna się już dziwnie bo od uruchomienia gry z EA app trwa ok 2-3 min zanim odpali się okno z Anthem. Czarny ekran "ładuje" się jeszcze przez kolejne 3 min. zanim pojawi się logo producenta i menu główne. Ale potem próbując uruchomić rozgrywkę ładuje trochę i potem znowu widzę ładowanie logo producenta i menu główne z oknem informacyjnym że nie można połączyć się z serwerem albo jeszcze lepiej- że zostało nałożone ograniczenie na serwery :O. Ale to nic. Odpaliłem grę na starszym sprzęcie z GeForce 430MX i Intelem na pokładzie i odpaliło grę bez problemu. To samo Wi-Fi, te same ustawienia sieci. Jakieś pomysły? Serwis EA - proszę o rozwiązanie tej sytuacji żebym jeszcze mógł zagrać przed całkowitym zamknięciem serwerów !

• Nie, nie pisałem, że problem pojawił się po zmianie adresu DNS, tylko próbowałem zmienić go, wg waszych wskazówek jak rozwiązać problem z brakiem połączenia z serwerem. To niestety nie podziałało.

Teraz już znalazłem rozwiązanie, które jeden z forumowiczów kanału angielskiego podsunął i to działa. Dla sprzętu z nowszymi procesorami Intel po wyłączeniu w opcjach BIOS funkcji Hyper Threading Technology, Anthem uruchamia się prawidłowo.

Proszę przekazać to innym posiadaczom gry, którzy mają problem z uruchomieniem jej lub lepiej  wypuścić łatkę, która ten problem wyeliminuje.

6 Replies

• Despo3011's avatar
    Despo3011
    Seasoned Novice
    1 month ago

Nie, nie pisałem, że problem pojawił się po zmianie adresu DNS, tylko próbowałem zmienić go, wg waszych wskazówek jak rozwiązać problem z brakiem połączenia z serwerem. To niestety nie podziałało.

Teraz już znalazłem rozwiązanie, które jeden z forumowiczów kanału angielskiego podsunął i to działa. Dla sprzętu z nowszymi procesorami Intel po wyłączeniu w opcjach BIOS funkcji Hyper Threading Technology, Anthem uruchamia się prawidłowo.

Proszę przekazać to innym posiadaczom gry, którzy mają problem z uruchomieniem jej lub lepiej  wypuścić łatkę, która ten problem wyeliminuje.

• Despo3011's avatar
    Despo3011
    Seasoned Novice
    1 month ago

Dziękuję i odpowiedź. 

Zmiany ustawień połączeń karty sieciowej przeprowadziłem oraz podpięcie się pod udostępniony hotspot z telefonu także nie przyniosło żadnych zmian.

Sprawdzałem ograniczenie dostępu, nałożone kary na swoim koncie i takowych nie ma. Po wykonaniu print screena dołączonego do zgłoszenia już udało mi się uruchomić grę na starszym sprzęcie bez problemu bez komunikatu o zablokowanym dostępie. 

Ten komunikat pojawił mi się kiedy zmieniałem adres serwerów DNS wg wskazówek z Państwa strony rozwiązywania problemów.

Proszę w takim razie i dalszą pomoc w uruchomieniu gry na nowym laptopie.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej Despo3011​ 

Dzięki za szczegółowy opis sytuacji — rozumiem, że chcesz po prostu jeszcze raz spokojnie zagrać przed zamknięciem serwerów.

W tym przypadku warto sprawdzić kilka rzeczy: przede wszystkim upewnij się, że Anthem i EA App są uruchamiane jako administrator oraz że w tle nie działa żadne oprogramowanie blokujące połączenia (np. VPN, firewall, antywirus). Warto też dodać EA App i Anthem do wyjątków zapory systemowej.

Ponieważ gra działa na starszym sprzęcie, może to wskazywać, że problem leży w konfiguracji sieciowej nowego laptopa lub w jej współpracy z EA App. Jeśli problem będzie się utrzymywał, spróbuj połączyć się przez hotspot z telefonu, aby sprawdzić, czy połączenie z inną siecią rozwiąże problem.

Więcej informacji znajdziesz na stronie: ea.com/unable-to-connect.

Zważywszy jednak na komunikat o ograniczeniach dostępu do usług sieciowych, warto również złożyć odwołanie poprzez stronę pomocy EA: https://help.ea.com/help/account/information-about-banned-or-suspended-accounts