Forum Discussion

Majest1cBOI's avatar
Majest1cBOI
Newcomer
11 hours ago
Solved

Bug oświetlenia (?) - Star Wars Zero Company

Witam,

Po patchu 1.1 zaczął występować problem z jak mniemam oświetleniem w grze. Mianowicie obiekty pokrywają się czerwoną lub niebieską siatką jak na załączonym zrzucie ekranu. 

• Hej, udało mi się rozwiązać już problem. Przyczyną okazało się narzucenie z góry ustawień globalnych w NVIDIA App, a konkretniej ustawień filtrowania anizotropowego na wartość "x16". Kiedy zmieniłem na "Pod kontrolą aplikacji (domyślne)" to problem zniknął.

Tak w ramach uzupełnienia: sterowniki NVIDIA aktualizowałem dosłownie wczoraj do najnowszej wersji 616.92, początkowo zrobiłem spójność plików na Steamie i wskazane w trzecim punkcie ustawienie graficznie miałem On. W tamtym momencie nic to nie dawało.

Sprzęt z którego korzystam to NVIDIA Geforce RTX 5070, wersja sterownika 616.92, występowanie błędu pojawiało się w każdej lokacji i misji, a zmiana ustawienia Environment Geometry Detail z ON na OFF i odwrotnie nic nie dawała. Przyczynę opisałem w pierwszym zdaniu.

2 Replies

• Majest1cBOI's avatar
    Majest1cBOI
    Newcomer
    9 hours ago

Hej, udało mi się rozwiązać już problem. Przyczyną okazało się narzucenie z góry ustawień globalnych w NVIDIA App, a konkretniej ustawień filtrowania anizotropowego na wartość "x16". Kiedy zmieniłem na "Pod kontrolą aplikacji (domyślne)" to problem zniknął.

Tak w ramach uzupełnienia: sterowniki NVIDIA aktualizowałem dosłownie wczoraj do najnowszej wersji 616.92, początkowo zrobiłem spójność plików na Steamie i wskazane w trzecim punkcie ustawienie graficznie miałem On. W tamtym momencie nic to nie dawało.

Sprzęt z którego korzystam to NVIDIA Geforce RTX 5070, wersja sterownika 616.92, występowanie błędu pojawiało się w każdej lokacji i misji, a zmiana ustawienia Environment Geometry Detail z ON na OFF i odwrotnie nic nie dawała. Przyczynę opisałem w pierwszym zdaniu.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    10 hours ago

Hej Majest1cBOI​ 

dzięki za zgłoszenie i załączenie screena. Sprawdziłem podobne przypadki i faktycznie pojawiały się zgłoszenia dotyczące artefaktów związanych z oświetleniem i cieniami. 

Na PC warto na początek sprawdzić kilka rzeczy:

• zaktualizuj sterownik karty graficznej do najnowszej dostępnej wersji,
    • zweryfikuj/napraw pliki gry,
    • jeśli Environment Geometry Detail masz ustawione na Off, ustaw je na próbę na On i sprawdź, czy efekt nadal występuje. Pojawiały się zgłoszenia graczy, że wyłączenie tej opcji może powodować artefakty związane z oświetleniem i cieniami.

Daj też proszę znać:

• z jakiej karty graficznej korzystasz,
    • jaką masz wersję sterownika,
    • czy problem występuje w każdej misji/lokacji,
    • czy po zmianie Environment Geometry Detail coś się zmienia.