Forum Discussion

sieradz628's avatar
2 years ago
Solved

ciągłe crashe i problemy ze stabilnością gry jedi ocalały

Cześć posiadam Legion 5 Pro.

Nie jestem w stanie grać, pojawiają mi się stale crash z komunikatem co poszło nie tak.

Gra się zawiesza bez żadnej odpowiedzi.

Przykładowo samouczek pokasuje mi naciśnij LPM niby naciskam ale nic się nie dzieje, jakby gra się nie zawiesiła ale sam ten proces.

Ok, przyznaje że to laptop ale raczej mocny sprzęt i patrząc na specyfikacje gry, nie powinno się dziać nic złego. Pomimo niskich ustawień i grze tylko na full HD cały sprzęt się poci i chodzi na ~90% a temp. osiągają nawet 80-90 stopni.

Załączam swój DxDiag

Proszę o pomoc

• Cześć @EA_Kuba 

Reasumując, po powrocie wczoraj zauważyłem że jest już nowa wersja sterowników. Więc postanowiłem je sprawdzić i miałeś rację - pełna godzina gry bez ani jednego zawieszenia się ani crasha.

Bardzo dziękuję Ci za poświęcony czas i pomoc.

Problem z którym się teraz borykam to na matrycy laptopa miałem nielimitowane FPS, natomiast na ekranie zew. tylko 30, mało, za mało. Kable i cała konfiguracja na innych tytułach spokojnie wyciąga tyle co na matrycy laptopa. Może masz jakiś pomysł czemu tak jest? 

Dla potomnych, którym sprzęt chce odlecieć przy graniu w Star Wars Survivor, możecie jak ja, poprzez Rivatuner Statistics Server ograniczyć sobie ilość FPS do 60.

Gra się płynnie a temperatury są akceptowalne.

Próbowałem wpierw przez sterowniki Nvidia ale nie chciało mi to prawidłowo działać 

5 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @sieradz628 

Dzięki za Twoje zgłoszenie i przesłany plik DxDiag. 

Nie wydaje mi się, aby problem leżał po stronie parametrów komputera, ponieważ są one wystarczające. 

Z racji błędów związanych kernelbase.dll zacznij proszę od sprawdzenia spójności plików systemowych za pomocą narzędzia kontroler plików (SFC+DISM)

Naprawianie uszkodzonych lub dodawanie brakujących plików systemowych za pomocą narzędzia Kontroler plików systemowych

Następnie wykonaj rollback sterownika do starszej wersji. Zdaje się, że sterownik 565.90 posiada pewne problemy, które mogą wpływać na działanie gier i jest aktualnie analizowany przez NVidia. 

Pobierz starszy sterownik stąd i wykonaj czystą instalację.

Po instalacji sterownika odłącz monitor podłączony do Twojego laptopa i sprawdź czy problem będzie pojawiał się na monitorze komputera. 

• Dziękuję Ci za poświęcony czas i odpowiedź @EA_Kuba 

Aktualnie jestem już na wyjeździe i nie mam jak wykonać Twoich kroków ze sterownikiem.

To co mnie zafrapowało to odłączenie monitora zew. od laptopa. Możesz to rozwinąć?

W sensie czy monitor zew. jest w jakikolwiek sposób w stanie powodować crashe?

Kompletnie tego nie rozumiem, szczególnie, że ile to razy gram i jaki by to nie był tytuł, to zawsze w takiej konfiguracji

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

Hej @sieradz628 

Dzięki za odpowiedź. 

Głównym powodem mojej sugestii było niejako odciążenie Twojego komputera przy sprawdzaniu problemu ze stabilnością. Podłączony monitor wymaga od Twojego laptopa nieco więcej pracy, przy problemach ze sterownikami + np. konfiguracją zasilania jest to najprostsze rozwiązanie, by sprawdzić ewentualną przyczynę i od niej rozpocząć poszukiwanie rozwiązania. 

• Cześć @EA_Kuba 

Reasumując, po powrocie wczoraj zauważyłem że jest już nowa wersja sterowników. Więc postanowiłem je sprawdzić i miałeś rację - pełna godzina gry bez ani jednego zawieszenia się ani crasha.

Bardzo dziękuję Ci za poświęcony czas i pomoc.

Problem z którym się teraz borykam to na matrycy laptopa miałem nielimitowane FPS, natomiast na ekranie zew. tylko 30, mało, za mało. Kable i cała konfiguracja na innych tytułach spokojnie wyciąga tyle co na matrycy laptopa. Może masz jakiś pomysł czemu tak jest? 

Dla potomnych, którym sprzęt chce odlecieć przy graniu w Star Wars Survivor, możecie jak ja, poprzez Rivatuner Statistics Server ograniczyć sobie ilość FPS do 60.

Gra się płynnie a temperatury są akceptowalne.

Próbowałem wpierw przez sterowniki Nvidia ale nie chciało mi to prawidłowo działać 

Featured Places