Forum Discussion

Patryk131094's avatar
9 months ago

ciekawe pomysły na simowe święta :)

Dodatek "4 pory roku" daje nam możliwość tworzenia własnych świąt. Wystarczy wybrać opcję "utwórz święto" w kalendarzu - wówczas wybieramy datę, nazwę święta, tradycje i interakcje jakie tego dnia mają wykonywać nasi simowie aby święto było udane. Jest to bardzo ciekawa opcja i daje nam pełną dowolność. Poniżej będę dzielił się pomysłami na ciekawe święta. 

Na początek:

ŚWIĘTO ZMARŁYCH 

- jako nazwę możemy wpisać np. "święto zmarłych", "wspominki" lub "dzień pamięci o zmarłych" 

- z nowych interakcji w kalendarzu należy wybrać "wspominki" - polega na tym aby wybrać dowolną opcję klikając na nagrobek zmarłego sima, 

- oprócz tego możemy wybrać także inne interakcje, które nam pasują (łącznie z paleniem świec) - kalendarz daje nam naprawdę ogromne możliwości

- aby święto było bardziej realistyczne warto zbudować cmentarz, ja swój postawiłem w Forgotten Hollow bo bardzo pasuje do tego otoczenia, umieszczam tam nagrobki członków rodziny ale także wszystkich innych simów - którzy kiedykolwiek przy mnie zmarli (zazwyczaj jest problem co zrobić z nagrobkiem jeśli nie chcemy go usuwać a jednocześnie niekoniecznie chcemy trzymać go w ogródku lub na kominku jako urnę... wówczas fajną opcją jest posiadanie cmentarza), jako tym parceli możemy wybrać "nieokreślone".

Co jakiś czas będę wstawiał także inne pomysły na simowe święta, jeśli również macie jakieś ciekawe pomysły ze swojej rozgrywki to piszcie śmiało 🙂

6 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 months ago

Kto z nas nie uwielbia dostawać prezentów. Wraz z nowym wydarzeniem „Przytulna uroczystość”, dostaniemy ich cała masę.

A happy Sims cartoon character points to the 6 quests displayed in bubbles. Each quest features different items such as wreaths and holiday clothing.

Ciekawa jestem jak będą wyglądać Wasze Święta z nowymi dekoracjami. Ja już się powoli rozkręcam, bo dla mnie to najwspanialszy czas w roku 🌲💝

Święta już tuż tuż a my czekamy na wasze zdjęcia 🙂

• @Gliterowydziękuję za komentarz 🙂

Mega ciekawy pomysł, tym bardziej że istnieją świąteczne interakcje związane z kwiatami a Selvadorada - ma nawet glif dotyczący lamy:

Mam nadzieję, że kiedyś wstawisz jakieś zdjęcia swoich simowych świąt - muszą wyglądać cudownie ❤️

• Nie mogę znaleźć moich notatek ze świętami w TS4, ale ja np. mam odpowiednik Wielkanocy - Różanki (?) połączone trochę z Festiwalem Kwiatów, oraz Salvalama, takie święto Salvadorady i Lam hahah

• ŚWIĘTO CHANUKA

Święto Chanuka to święto trwające 8 dni i skupiające się na zwycięstwie światła, upamiętniające cud ze Świątyni Jerozolimskiej. Głównym obiektem święta Chanuka jest menora - siedmioramienny świecznik żydowski, na którym każdego świątecznego dnia zapalamy świecę. Koniecznie zaznaczcie tę tradycję w kalendarzu simowym (zdjęcie powyżej) jeśli chcecie w pełni obchodzić Chanukę.

Świecznik znajdziemy w trybie budowania (podobnie jak w przypadku kinary - menorę otrzymujemy wraz z darmowym pakietem świątecznym).

Dużą rolę podczas święta Chanuka odgrywa czas spędzony z rodziną, wspólne zapalanie chanukowych świeczek, obdarowywanie się prezentami (szczególnie w postaci pieniędzy), rodzinne śpiewanie (taka interakcja jest dostępna nawet po kliknięciu na świecznik), wspólny posiłek i zabawa. 

Chanuka jest radosnym świętem pełnym rodzinnego ciepła i niesie bardzo pozytywne przesłanie - zwycięstwo światła nad mrokiem (co pięknie łączy się z tradycją zapalania świeczek na menorze). 

• ŚWIĘTO KWANZAA

Święto znane w Stanach Zjednoczonych, jest upamiętnieniem afrykańskiego dziedzictwa w kulturze amerykańskiej. W The Sims 4 możemy je obchodzić wybierając odpowiednie opcje w kalendarzu. Główny obiekt święta to kinara (dostępny w trybie budowania jeśli pobraliśmy darmowy pakiet świąteczny od The Sims 4).

W USA święto trwa siedem dni - w naszej rozgrywce The Sims 4 - jeden dzień (natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby przedłużyć je na okres tygodnia, każdego dnia zapalając jedną świecę). Możemy zapalać świeczki pojedynczo lub wszystkie razem, samodzielnie lub wraz z członkami rodziny, mamy wybór - to od nas zależy jak spędzimy to święto.

7 świec symbolizuje 7 zasad święta Kwanzaa. Kolor czarny symbolizuje rasy afrykańskie, czerwony - rozlewy krwi, zaś zielony - afrykańskie kraje.

7 zasad święta Kwanzaa to jedność, determinacja, odpowiedzialność, celowość, spółdzielczość, kreatywność oraz wiara.

Święto ściśle związane jest z dawaniem prezentów oraz z rodzinną ucztą dlatego polecam zebrać naszych simów wokół wspólnego stołu przy zapalonej kinarze.

• HALLOWEEN 

Wystarczy użyć kalendarza wybierając datę, wpisując nazwę święta i określając czynności, które simowie tego dnia mają wykonywać.

Przykład: 

Wybierając te tradycje sprawimy, że w wyznaczony dzień dzieci w przebraniach będą pukać do naszych drzwi, a my możemy zrobić im psikusa lub wręczyć przysmak 🙂 

Sami także możemy się przebrać w specjalne stroje, wystarczy kliknąć na naszego sima i wybrać opcję "załóż kostium". Zarówno dzieci jak i dorośli mogą brać udział w Halloween.

Polecam także tego dnia ozdobić dom dyniami i innymi ciekawymi dekoracjami 🙂 

About The Sims 4 Kreatywna Przestrzeń

Dziel się zrzutami ekranu, historiami, budowami, niestandardowymi kreacjami, modami, wyzwaniami i zabawnymi momentami w naszej Kreatywnej Przestrzeni The Sims 4.40 PostsLatest Activity: 3 days ago