Forum Discussion
Który z projektów, nad którymi pracowałaś, znaczy dla Ciebie najwięcej i dlaczego akurat ten?
Na specjalne wyróżnienie zasługują tutaj Podróż Duszy, czyli lista marzeń, oraz niedokończone sprawy z Dodatku Życie i śmierć. Powody są dwa. Po pierwsze było to moje wprowadzenie do branży gier, a zarazem pierwsza duża funkcja gry, która faktycznie się w niej pojawiła, docierając do graczy. Było to dla mnie wielkie wydarzenie. Dodatkowo miałam wrażenie, że gracze zyskali możliwość opowiadania historii nie tylko o żyjących Simach, lecz także o tych, którzy odeszli. Funkcja ta była dostosowana do ich przeżyć, a lista życzeń umożliwiała generowanie nowych pomysłów – chociażby na rzeczy, których nigdy wcześniej nie zrobiliby ze swoimi Simami.
Do moich obowiązków należy przeprowadzanie testów użyteczności z udziałem graczy w celu poznania ich przemyśleń dotyczących Dodatków oraz ich tematyki. Często współpracujemy z działem UX, który organizuje te testy. Zaczęliśmy poruszać temat motywu przewodniego na wczesnym etapie, ponieważ zdawaliśmy sobie sprawę, że dla niektórych ludzi ta tematyka może być trudna i stresująca. Kierownictwo dawało nam wskazówki, abyśmy nie poszli za bardzo w mroczną stronę. Wszystkim nam w głowie kłębiły się różnego rodzaju mroczne pomysły, jednak musieliśmy, mimo mrocznej tematyki, zachować pewną lekkość i humor. Musieliśmy, oczywiście, badać zainteresowanie graczy oraz brać pod uwagę wskazówki płynące z góry, lecz ostatecznie wydaje mi się, że udało nam się zachować pewną równowagę.