Forum Discussion
Roko, znany także jako Plumbob Kingdom, zaprojektował Rezydencję Abrantesów, Przy Renesansowej i La Vivace.
Mieszkający w Brazylii Roko gra w The Sims od pierwszej odsłony gry. Doświadczenie ze świata mody oraz pasja, którą darzy dekorowanie, architekturę oraz sztukę, sprawiają, że jego budowle są niezwykle szczegółowe, a za inspirację do ich stworzenia posłużyły antyczny wystrój oraz znajdowane starocie. Za sprawą elementów zaczerpniętych ze stylów takich jak: mroczna akademia, wiktoriański, klasyczny oraz rustykalny wnętrza, które tworzy, są swojskie, a zarazem niepozbawione dramatyzmu.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Jednym z wyzwań projektowych w przypadku „Przy Renesansowej” było odpowiednie połączenie zewnętrznej części obiektu, odzwierciedlającej luksus otoczenia Bellacorde, z nieco skromniejszym wnętrzem. Jak podszedłeś do tego kontrastu?
ROKO: Ta parcela stanowiła dla mnie spore wyzwanie. Przywykłem do tworzenia dużych parceli. Konieczność upchnięcia wszystkich pomysłów na mniejszej przestrzeni zmusiła mnie do wyjścia ze strefy komfortu. Dodatkowo pojawił się kontrast między wykwintnymi a skromnymi elementami. Ostatecznie ustaliliśmy, że te bardziej luksusowe obiekty należą do Julii – przywiozła je z domu rodzinnego, z którego wyprowadziła się, by rozpocząć wspólne życie z Romeem oraz budować swoją dynastię.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: La Vivace to niezwykle zjawiskowe wnętrze przeznaczone do spotkań towarzyskich. W jaki sposób zadbałeś o to, by ten komponent towarzyski stanowił główną część projektu?
ROKO: Pierwszą rzeczą, która przyszła mi do głowy, był klasyczny obraz z filmów – parkiet otoczony antresolami oraz duże schody. Pomyślałem, że taką właśnie scenerię chcą zobaczyć gracze, których Simowie przyjdą na bal. Jeśli zaś chodzi o architekturę zewnętrznej części budowli, postanowiłem stworzyć coś, co wpisywałoby się w ramy eklektyzmu – stanowiło kombinację renesansu, klasycyzmu, neoklasycyzmu oraz baroku. Za główną inspirację posłużył mi gmach Theatro Municipal do Rio de Janeiro.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Jednym z elementów wyróżniających Rezydencję Abrantesów jest pomieszczenie administracyjne. W jaki sposób przestrzeń ta może zostać wykorzystana na potrzeby opowiadania codziennych historii?
ROKO: Wiemy, że nestorka rodu czuła olbrzymi głód władzy oraz nieustanną troskę o prestiż rodziny. Salę tronową wyobrażam sobie jako miejsce, w którym udziela audiencji pospólstwu, dowiadując się przy okazji, co dzieje się w okolicy. Zwłaszcza jeśli są to sprawy dotyczące małżeństwa jej syna – w ten sposób powiększy swoje wpływy, zastosuje umiejętność manipulacji oraz wzmocni swoje dziedzictwo.