Forum Discussion
Eva, znana także jako Eva Rotky, zaprojektowała zarówno Pałac Bellacorde, jak i Pałac w Verdemarze, powołując do życia dwie diametralnie różniące się od siebie rodziny królewskie.
Eva to pochodząca z Austrii londyńska projektantka wnętrz, która swoją pasję do architektury oraz wnętrzarstwa zawdzięcza po części The Sims, gra znacząco wpłynęła na jej decyzję o podjęciu kariery projektantki wnętrz. Od 2020 roku Eva udostępnia swoje niezwykle szczegółowe, realistyczne budowle łączące w sobie w minimalistyczny sposób elementy retro ze współczesnymi, nierzadko inspirowane historyczną architekturą takich miast jak Londyn, Paryż czy Nowy Jork.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Jakie elementy fabularne zawarłaś w swoich budowlach?
EVA: Oba pałace zamieszkują niezwykle prestiżowe rodziny, których historia stanowi dużą część uniwersum The Sims 4! Na pewno chciałam, by pałace odzwierciedlały osobowości Simów je zamieszkujących. Przykładowo rodzina Kapuletów złożona jest ze snobistycznych postaci, które cechuje duża doza materializmu i potrzeby ekskluzywności, na co wskazują ciężkie, złote dodatki i wyniosłe, dekadenckie meble – Tybalt, głowa rodziny, uwielbia przechwalać się swoim bogactwem.
Z kolei rodzina zamieszkująca Pałac w Verdemarze – Kordelia i Thiago – diametralnie różni się od Kapuletów. To żądni przygód, zapaleni kolekcjonerzy, którzy kochają morze. Kolorystyka tego pałacu jest ciemniejsza i bardziej nastrojowa – ciężkie odcienie turkusu i błękitu oddają zamiłowanie rodziny do morza. Jako że Kordelia uwielbia gromadzić skarby, na szczycie wieży umieściłam sekretne pomieszczenie pełne cennych przedmiotów!
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Stworzyłaś dwa przepiękne pałace. Czym się od siebie różnią?
EVA: Nie dość, że rodziny mieszkające w pałacach znacznie się od siebie różnią pod względem charakterologicznym, to jeszcze otoczenia, które zamieszkują są bardzo specyficzne. Oba te czynniki w dużym stopniu wpłynęły na projekty pałaców. Podczas gdy Bellacorde to miejsce uporządkowane, pełne tradycyjnych, romantycznych elementów, Verdemar jest nieprzewidywalny niczym morze. Pałac Bellacorde ma w związku z tym bardzo symetryczny kształt, a jego bezpośrednie otoczenie jest uporządkowane – każde drzewo i krzew mają swoje miejsce, a tworzące labirynt żywopłoty przycięte są z perfekcyjną dokładnością! W takim otoczeniu neoklasycystyczny pałac wygląda bardzo romantycznie, za sprawą pastelowych odcieni, okazałych schodów, pięknych glicynii i hortensji oraz luksusowych, ozdobnych posągów.
Z kolei Pałac w Verdemarze zaprojektowałam, bazując na kompletnie asymetrycznym założeniu. Na dodatek stoi na szczycie wzgórza, zatem jest odizolowany od miasta. Umieściłam budynek przesadnie wysoko, by uzyskać jak najlepszą panoramę z góry. Pałac posiada zdobienia w chłodniejszych odcieniach błękitu i turkusu oraz mnóstwo zwietrzałych elementów wskazujących na bliskość morza. Verdemar to również niezwykle romantyczne miejsce, niemniej przejawia się to w bardziej dziki sposób niż w przypadku Bellacorde, gdzie zaciszne, zielone zakątki nadają otoczeniu aurę tajemniczości.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Jak udało Ci się połączyć sekretne przejścia z pałacami?
EVA: Chciałam, żeby sekretne przejścia sprawiały wrażenie... sekretnych! Oznacza to, że nie mogły być łatwe do dostrzeżenia albo umieszczone w oczywistych miejscach, tylko dostępne wyłącznie dla wtajemniczonych Simów. Jako że przejścia wyglądają jak stare zegary, łatwo było je ukryć w wystawnych salonach – Simowie zerkaliby na nie tylko w celu sprawdzenia godziny.