Forum Discussion
Emerald Stories – Linda Zaranyika
Linda Zaranyika, znana również jako Emerald Stories, zaprojektowała Casa do Corsário,
Chatkę rybacką oraz Targ Zanbira w Dambele.
Linda gra w The Sims już od ponad 14 lat – przygodę z serią zaczynała od The Sims FreePlay, po czym zakochała się w The Sims 3. Historia jej twórczości stanowi podróż od wycieczek budowlanych na TikToku, po szybkie budowy inspirowane nostalgią, marzeniami i starannie dobranymi „tablicami” z Pinteresta. Niezależnie od stylu, cel Lindy pozostaje niezmienny: tworzenie wnętrz, które sprawiają wrażenie ciepłych, bezpiecznych i przytulnych.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Verdemar to zdecydowanie „niepokorna” okolica. W jaki sposób udało Ci się zastosować jej estetykę bez uszczerbku dla spójności „pospolitej” rezydencji?
LINDA: Powstało sześć zupełnie różnych wersji Casa do Corsário. Każda z nich była dość skomplikowana i zupełnie inna od pozostałych. Ostateczny projekt wybrałam, ponieważ tym razem chciałam, by chaos objawiał się w nieco zawoalowany sposób. Na kamiennym podłożu znajduje się kilka brązowych oznaczeń, ściany są zwietrzałe, a cały urok kryje się wewnątrz. Jest to nastrojowa, królewska posesja, której okazałość została celowo wytłumiona, łącząc w sobie atmosferę Verdemaru i Dambele.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: W jaki sposób udało Ci się pogodzić klimat chatki rybackiej z przytulnym, przyjemnym do zamieszkania wnętrzem?
LINDA: Kolory i tekstury to podstawa. Chciałam stworzyć budowlę, która będzie miała klimat domu na łodzi, nie wyróżniając się zbytnio na tle otoczenia. Podobnie jak domy pospólstwa, ten budynek miał być niepozorny i prosty. Postawiłam na naturalne odcienie morskiego krajobrazu – jasny brąz (piasek), błękit (ocean i niebo) oraz biel (chmury). Nie odeszłam zbyt daleko od drewniano-kamiennej prostoty, za to celowo zrezygnowałam z metalu i innych „twardych” materiałów. Docelowo chodziło mi o otwartą, „oddychającą” przestrzeń. Jako że w domach na łodzi nie ma okien, chciałam zbudować coś, co nie sprawiałoby wrażenia zamkniętej przestrzeni, lecz przemyślanej przeróbki. Oznaczało to otwarty dostęp do loftowej sypialni, wejścia od frontu, z boku lub z tyłu oraz widok z salonu na wnętrze kuchni.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Targ z pewnością może stanowić dla społeczności najważniejsze z miejsc! Jakie strategie zastosowałaś do stworzenia spójnej, przyjemnej atmosfery targu, która zachęca do nawiązywania kontaktów społecznych?
LINDA: Unikałam tworzenia odizolowanych przestrzeni oraz umieszczania pełnych ścian, zamkniętych sof i drzwi. Chciałam, by Simowie mogli, przechodząc tamtędy, zaobserwować życie społeczności czy poczuć (w wyobraźni) zapach jedzenia – gdy nie ma barier, to wszystko jest możliwe. Zachodnioafrykańskie domy mają pewne fundamentalne połączenie z ziemią, co również chciałam odzwierciedlić w tej budowli. Dachy pokrywają jedynie to, co mają pokrywać – nie będę odbierać moim Simom światła słonecznego – a ściany pokryte są zielenią, w związku z czym życie obecne jest nawet w materiałach budowlanych. Świetnie się bawiłam, wyobrażając sobie swoich Simów przechodzących przez to wnętrze tylko po to, by szybciej dotrzeć do celu – wejście i wyjście – chwila wytchnienia w cieniu. Tak czy inaczej, budowla nie stanowi przeszkody, a celowe połączenie – Simów ze sobą, Simów z ziemią i miejsca z miejscem.