Forum Discussion
Gabby, znana w sieci jako Studio Gabri, zaprojektowała takie parcele, jak „Stary odkrywca”, „Rezydencja Sankofa” i „Twarda oprawa”.
Gabby jest projektantką wnętrz. Jej pasja do The Sims rozpoczęła się od pierwszej wersji gry – teraz stanowi ona element jej kariery zawodowej. Twórczyni, która skończyła studia inżynierskie na kierunku projektowania wnętrz oraz pracuje obecnie jako starsza projektantka, wskazuje The Sims jako główne źródło twórczej inspiracji w ramach swojej kariery zawodowej. Od drugiej połowy 2024 roku, kiedy to zaczęła publikować swoją zawartość, zyskała rozpoznawalność dzięki nowoczesnym, aczkolwiek inspirowanym dziedzictwem kulturowym parcelom, z których każda stanowi wyzwanie projektowe na miarę prawdziwych budowli. Jej celem jest inspirowanie członków społeczności, by „nigdy się nie poddawali”.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Do „Twardej oprawy”, verdemarskiego baru, przychodzili niegdyś piraci! W jaki sposób odzwierciedliłaś tę historię w swojej budowli?
GABBY: Verdemar lub „stare morze”, jak ja nazywam to otoczenie, ma bogatą historię powiązaną z morzem. Zależało mi na tym, by znalazła ona swoje odzwierciedlenie zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz baru. Jego zewnętrzna część miała stanowić ukłon zarówno w stronę starych, jak i nowych czasów, na co wskazują użyte materiały oraz konstrukcja budowli. Na zewnątrz widzimy zwietrzałe wapienie, bujną zieleń, szmaragdowe okna i drzwi oraz eleganckie, okrągłe okno na drugiej kondygnacji, nawiązujące do nowoczesnego sprzętu do nawigacji. Jeśli zaś mówimy o wnętrzu – bywali tu niegdyś piraci, w związku z czym chciałam je uczynić czymś w rodzaju wytwornego przedłużenia statku pirackiego. Wykorzystałam do tego boazerię oraz panele podłogowe i sufitowe, a także rozmaite meble i elementy wystroju. Szmaragdowe akcenty, muszle oraz przedmioty utrzymane w morskiej stylistyce (zwoje, skrzynia ze skarbem itp.) nadają morski urok obu kondygnacjom.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: „Rezydencja Sankofa” w Dambele jest bardzo luksusowa! Czy wymienisz luksusowe elementy, które wykorzystałaś podczas tworzenia tej budowli?
GABBY: Dambele, choć znane jest z poczucia wspólnoty, pod względem kulturowym i środowiskowym stanowi miejsce niezwykle luksusowe. Aby uchwycić luksus i piękno otoczenia w ramach szlacheckiej posiadłości, rozpoczęłam pracę od fontann przed domem, które stanowiły fundament dla dalszych działań. Chciałam, by ozdobiona neutralnym wapieniem, geometrycznymi kafelkami oraz kolumnami konstrukcja przybrała nowoczesny, atrakcyjny wizualnie kształt – wobec czego zastosowałam elementy różnej wysokości, półścianki oraz drzwi i okna w stylu Dambele. Nowoczesna obfitość w połączeniu z zachodnioafrykańskimi wpływami! Widoczne z drugiej kondygnacji zewnętrzne schody są następstwem decyzji projektowej, którą podjęłam pod koniec prac. Uważam, że dodają one charakteru oraz głębi mojej budowli.
❔ZESPÓŁ THE SIMS: Za dnia „Twarda oprawa” jest biblioteką, a nocą działa w niej klub nocny! W jaki sposób udało Ci się połączyć dwa kontrastujące koncepty w ramach jednej przestrzeni?
GABBY: „Zaplecze” to odjazdowy koncept! Ze względu na to, że biblioteka (za dnia) i klub nocny (nocą) to zupełnie inne środowiska towarzyskie, chciałam, by zewnętrzna część parceli współgrała z jej wnętrzem! Prawdę mówiąc, w mojej głowie powstało kilka różnych pomysłów na tę budowlę – rozważałam różne drogi, którymi mogłabym pójść – niemniej jestem bardzo zadowolona z efektu! Jeśli chodzi o konstrukcję, chciałam, by jej kształt odzwierciedlał styl architektoniczny nowoczesnego Dambele, sprawiając jednocześnie wrażenie – za sprawą elementów historycznych – że budynek powstał wiele lat temu.