6 years ago
Błąd w grze The Sims 4
Hej, gram już w The Sims 4 kilka lat, a 15 listopada kupiłam nowy dodatek przez Origin. Gralam kilka dni i było dobrze, a dzisiaj wyskoczył mi błąd 102 itd. Pomimo ponownego włączenia gry błąd nie us...
Od wczoraj staram się zapisywać w opcji "zapisz jako", robiłam już gre na "czysto", ale nie pomogło mi z save'm, mówi się trudno, założyłam już jakiś czas temu nową rodzinę i mam już chyba ze 20 zapisów :D tak na wszelki wypadek. Już wcześniej wyczytałam, że te zapisy powodują błędy w grze. Problem był wyłącznie z tą jedną rodziną. Chociaż teraz juz zapisuję grę inaczej.
Spróbuj jeszcze takiej opcji:
1. Tę zepsutą rodzinę zapisz do Biblioteki , a następnie opublikuj ją w Galerii. Po opublikowaniu usuń rodzinę z Biblioteki.
2. To samo zrób z domem , ale najpierw w trybie okolicy wyeksmituj z niego rodzinę. Dopiero, gdy na parceli nie będzie żadnego Sima, zapisz dom do Biblioteki.
3. Następnie wyburz dom i zapisz grę ("zapisz jako").
4. Wejdź do okolicy i kliknij w w zakładkę "Zarządzanie rodzinami" - usuń zepsutą rodzinę z gry, a następnie wybierz pojedynczego Sima EA (z zakładki "Niegrane rodziny") i wejdź z nim do CAS.
5. Otwórz Galerię i najpierw dodaj do Biblioteki opublikowaną rodzinę a stamtąd pobierz ją do CAS - do Sima EA.
4. Sima EA usuń z CAS, a rodzinę zmień - dodaj jej jakieś nowe szczegóły, powiąż rodzinnie (matka>córka>mąż, itd...), oraz dostosuj sposób chodu - zaakceptuj.
5. Wejdź z powrotem w zakładkę "Zarządzanie rodzinami" i zmień nazwę rodziny.
7. Zapisz grę według opcji "zapisz jako".
8. Pobierz dom z Biblioteki i ustaw go na innej działce.
9. Z zakładki "Zarządzanie rodzinami" pobierz rodzinę i dodaj ją do tego domu.
10. Wejdź do Biblioteki i opróżnij ją całą, a następnie sprawdź w folderze Tray, czy nie zostały jakieś resztki - zazwyczaj są to pozostałości po rodzinie, a wtedy trzeba te pliki usunąć z Tray-a.
11. Znowu zapisz grę ("zapisz jako"), a następnie wyjdź z niej bez zapisywania.
Podczas wychodzenia z gry zawsze pokazuje się komunikat "czy na pewno chcesz wyjść z gry bez zapisywania jej?" - zawsze go zatwierdzaj opcją "tak", gdyż już wcześniej zapisałaś grę opcją "zapisz jako".
12. Wejdź do folderu gry (Dokumenty>Electronic Arts>The Sims 4 i usuń stamtąd plik localthumbcache.package - po ponownym włączeniu gry ten plik się odtworzy już bez wcześniejszych błędów.
Ważne:
1. Tak zapisana rodzina (Biblioteka>Galeria) nie straci wcześniej wypracowanych umiejętności, ani stanowisk w pracy.
Zachowa także wszystkie wykupione nagrody - przy czym ostrzeżenie - nagrody trzeba kupować oszczędnie - nie przeładowywać nimi Sima, bo one także powodują błędy w grze.
2. Rodzina straci powiązania rodzinne, dlatego trzeba je na nowo ustawić w CAS (zanim zatwierdzisz rodzinę), straci także powiązania towarzyskie.
3. Nie pobieraj z Galerii obrazów tzw. "No CC' malowanych na podstawie obiektów CC ( CC są to obiekty z trybu budowy oraz z trybu CAS), gdyż powodują one błędy w grze.
Pozdrawiam.