Bug? Krzesełko dla dzieci i obiady na wynos
Dzień dobry,
przede wszystkim życzę miłego dnia!
Tobie, który potrzebujesz pomocy, sfrustrowany, zły lub zdesperowany oraz Tobie, który starasz się pomóc, na tyle na ile jesteś w stanie i czasem bez odpowiednich danych jedyne, co możesz zrobić, to wzruszyć ramionami z niemocy.
Wszystkim Wam życzę miłego dnia.
Jeśli już mam Waszą uwagę...
Mój problem numer 1: Krzesełko dla małych dzieci
Nie mogę mieć interakcji "Wyczyść", kiedy dzieciak wywali żarcie na podłogę. Przycisk tam jest, ale nie można go kliknąć, gdyż wyświetla się, że "jest w użyciu". Dodatkowo kiedy wcisnę "Daj jedzenie" lub "Daj napój" mogę wybrać Sima, któremu mam coś dać, ale nie pojawia się następne okno, które wybiera co mam dać. Interakcja tak jakby zostaje zwyczajnie przerwana. Ten błąd pojawiał się jeszcze przed aktualizacją. Żeby dać dzieciakowi cokolwiek do jedzenia, muszę zawsze klikać małego sima i "Sprawdź, jak się ma małe dziecko". Wolałam natomiast opcję, gdzie klikałam na sześć krzesełek i Simowie sami przynosili odpowiednie dzieci i dawali im jeść. No i zawsze mogłam wybrać, co mają im dać, unikając żarcia, które wywoła złość z powodu braku cukru.
Problem numer 2: Jedzenie na wynos dla domowników
Jedzenie zostało przygotowane z miłością i skrupulatną dokładnością, zapakowane w papierową torebeczkę, położone na stole i zabrane do szkoły/pracy.
Niestety wraca ono z właścicielem, który wolał przymierać głodem cały dzień, niż wcinać hummus (w sumie to ich nawet rozumiem), ale jest tak z każdym daniem. Czy to przygotowane wcześniej, czy spakowana kolacja z poprzedniego dnia.
Problem numer 3: Bliźnięta, bliźnięta i jeszcze raz bliźnięta
Nie mam pojęcia czy po prostu mam takiego pecha, ale w co drugiej rodzinie rodzą się bliźnięta. Jak? Powinno być 10% szansy, a mam wrażenie, że jest co najmniej 40%.
Tyle z mojej strony.
Nie wiem za bardzo, gdzie powinnam zgłaszać błędy, więc robię to tutaj. Może robię źle, za co przepraszam.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
@GeminiGirlGemi
Standartowo teraz powinno paść pytanie, czy uzywasz modów i CC w grze oraz prosba o ich usuniecie i naprawe gry na Origin, bo jest szansa ze te bugi spowodowal outdated mod.
Prawda jednak jest taka ze interakcje z wysokim krzeselkiem sa zbugowane i jak EA naprawi jedną . to psuje sie druga. Dlatego dam poradę praktyczną - zapomnij o tym krzesełku! To wprawdzie ładnie wyglada na foci czy w grze ale jest najcześciej zbugowane. Ja po prostu wyjmuje jedzenie z lodówki klade na stole, wchodze na malucha i klikam nim na te jedzenie - sam sobie wezmie - wybierze gdzie chce usiąść, czy na kanapie czy na podłodze, zje bez rozwalania jedzenia na ziemie - odpada sprzatanie - a potem sam odstawi talerzyk na stół.
Co do jedzenia na wynos mozesz sprawdzic czy to nie wynik modów czy CC i naprawic gre na Origin ale tez wątpie czy to pomoze. Zapomnij o nim! Gra nie pozwoli twoim simom zemrzec z glodu czy w pracy czy w szkole, a opcje z tym jedzieniem są zbugowane i watpie by EA je chciala teraz naprawiać, gdy ma od metra roboty z powazniejszymi błedami.
Bliźniaki moze wywolywac mod MCC jesli takowego używasz. a jesli nie uzywasz to moze to byc drobny bład skryptu i tu moze pomoc naprawa gry.
Wiec jesli używasz modów i CC
Przenieś/wysuń folder mods myszką na pulpit z folderu gry.
Usuń z folderu gry także plik localthumbcache.package, plik Options oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu.
Uwaga Jesli uzywalaś MCC musisz tez wyrzucic plik Option a potem znowu ustawic w nim swoje opcje gry,
Idź na Origin/Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładke TS4 - opcja Napraw.
UWAGA
Musisz poczekać aż Origin /czy EA Desktop sprawdzi wszytkie dodatki jakie posiadasz.
Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods I czyste fabrycznie ustatwione opcje gry
Jesli blad zniknął sprawdź, czy są dostępne nowe, zaktualizowane wersje CC i modów, których używasz. z tym ze nie ma gwarancji ze niby zaktualizowany mod, czy CC juz dziala poprawnie.
Musisz wiec sprawdzić ręcznie zarówno stare mody i CC jak i te nowe.
Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods I czyste fabrycznie ustatwione opcje gry
Następnie przeklejaj po kolei swoje mody i CC z pulpitu do nowego folderu mods za kazdym razem sprawdzając czy błąd nie wrócił tak długo az znajdziesz te ktore są zepsute i je usuniesz.
Przeczytaj tez ten podrecznik
https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p...
Jedli nie uzywasz modow i CC wywal te pliki wumienionme wyzej z folderu gry - gra odtworzy je po właczeniu
Sciezka do tego folderu gry w Win10
Ten komputer > Dysk lokalny C > użykownicy > nazwa własna twojego komputera > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
Napraw gre na Origin, czy alplikacji EA - nie wiem jakiej uzywasz- w sposób opisany wyzej
UWAGA! (Jednak jesli gre kupileś/kupiłaś na Steamie naprawiasz ją na Steamie. Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.." )Miłego dnia Tobie też 🙂